Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Οι SAS και ο τζιχαντιστής "John"

Βρετανοί κομάντος σε παλαιότερη φωτογραφία, κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης σε αγώνα ερήμου (Πηγή)
Οι SAS ξεκίνησαν ήδη το κυνήγι για να ξετρυπώσουν αυτόν τον εκτελεστή δυτικών δημοσιογράφων και ακτιβιστών, που με το μικρό κυνηγετικό μαχαίρι, όπως φαίνεται στα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, σφάζει σαν αρνιά, με τον παραδοσιακό "τζιχαντίστικο" τρόπο τους άτυχους αιχμαλώτους που έπεσαν στα χέρια των ισλαμιστών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Το παρατσούκλι  που του έβγαλαν είναι "Τζιχαντιστής Τζον" (Jihadi John) ο οποίος μιλάει αγγλικά με την βρετανική προφορά, που σημαίνει ότι έχει ανατραφεί στην Αγγλία και πολύ πιθανόν να είναι Βρετανός υπήκοος.

Η επιχείρηση "εξουδετερώστε τον Τζιχαντιστή Τζον", έχει πάρει την ανάλογη προτεραιότητα μέσα στις αποστολές των Βρετανών κομάντος, που ήδη έχουν προωθηθεί προς την Μέση Ανατολή σε προκεχωρημένη βάση επιχειρήσεων, όπου εκτελούν συνεχείς δοκιμές σε περιβάλλον παρόμοιο με αυτό στο οποίο θα ενεργήσουν, χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα μέσα που διαθέτουν.

Η προώθηση στην περιοχή, γίνεται με την μεταφορά του προσωπικού σε μικρές ομάδες των τριών ή τεσσάρων ατόμων, φορώντας πολιτικά και εντεταγμένων μέσα στους "συνηθισμένους" ταξιδιώτες που πηγαίνουν για δουλειά ή τουρισμό.

Οι αναγνωρίσεις στους επιλεγμένους χώρους έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται, ο πληροφοριακός και ηλεκτρονικός πόλεμος εξελίσσεται, η περιοχή μετόπισθεν του στρατού του Ισλαμικού Κράτους "χτενίζεται" από το έδαφος και τον αέρα, σύμμαχοι, πληροφοριοδότες και "συνεργάτες" που τους αρέσουν τα λεφτά βρίσκονται, το σκηνικό έχει στηθεί, η ¨ορχήστρα" των SAS έχει δοκιμάσει τα όργανά της και απλά περιμένει τον "μαέστρο" να δώσει το παράγγελμά του για το ξεκίνημα. Ο "μαέστρος" είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος φυσικά θα αναλάβει και την ευθύνη του όποιου αποτελέσματος της λεπτής και ευαίσθητης διπλωματικά και πολιτικοστρατιωτικά,  επιχείρησης.

Όπως είναι γνωστό, μια ειδική επιχείρηση αναλαμβάνεται, μετά από ανάλυση των στόχων που έχουν επιλεγεί για προσβολή και αφού έχει αποκλεισθεί η δυνατότητα προσβολής τους με κάθε άλλο πρόσφορο μέσον χερσαίο, εναέριο ή θαλάσσιο. 

Σαφώς και θα πρέπει πάντα να σταθμίζεται η πιθανότητα επιτυχίας με την επίτευξη του ανάλογου αιφνιδιασμού, όπως και η δυνατότητα επανόδου του δυσαναπλήρωτου ειδικού προσωπικού. Επιπλέον γίνονται εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο τόσο για τη θετική αλλά κυρίως για την τυχόν αρνητική εξέλιξη μιας ειδικής επιχείρησης. 

Αν η εξέταση των παραπάνω παραγόντων δείξει ότι μια ειδική επιχείρηση είναι αναγκαία, σκόπιμη και δυνατή,  ανάβει το πράσινο φως προς το "πεδίον δόξης λαμπρόν".

Εκπαίδευση βρετανικού προσωπικού ειδικών δυνάμεων στην ταχεία καταρρίχηση από ελικόπτερο. Η τεχνική αυτή προτιμάται σε αεροκίνητες καταδρομικές επιχειρήσεις για ταχεία αποβίβαση προσωπικού σε σημεία όπου δεν είναι δυνατή η προσγείωση του ελικοπτέρου. (Πηγή)
Στην προκειμένη περίπτωση. φαίνεται να έχει γίνει η ανάλογη μελέτη και οι  "τσαντισμένοι" SAS θέλουν όχι μόνο να "μπαγλαρώσουν" τον Τζον ή/και τους άλλους  "Beatles", αλλά να βρουν και τους έρημους τους ομήρους και να τους απελευθερώσουν. Όπως λένε, ο Τζον απλά είναι ένας "νεκρός που ακόμα περπατάει"!

Όλες οι συνομιλίες στην περιοχή των επιχειρήσεων του ΙΚ παρακολουθούνται επισταμένως από το το "Rivet Joint" το ειδικά εξοπλισμένο βρετανικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου που ενεργεί επ' ωφελεία της καταδρομικής δύναμης μερικές χιλιάδες πόδια πάνω την περιοχή. Οι πληροφορίες που συλλέγονται προωθούνται πίσω στην Μ. Βρετανία, στο Κρατικό Κέντρο Επικοινωνιών και Πληροφοριών, ( Government Communications Headquarters, GCHQ) όπου γίνεται η μετάφραση των συνομιλιών από ειδικούς μεταφραστές, ακολουθεί η επεξεργασία των πληροφοριών από ειδικούς αναλυτές και στη συνέχεια οι επεξεργασμένες πλέον πληροφορίες διανέμονται στους ενδιαφερόμενους και αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες και φυσικά στους κομάντος, για την χρήση τους στη σχεδίαση της ή των αποστολών τους. Οι επικοινωνίες των Βρετανών καλύπτονται από τον 264 ειδικό λόχο διαβιβάσεων που διαθέτει σύγχρονες δορυφορικές επικοινωνίες.

Επιπλέον, στην υπηρεσία των SAS έχουν τεθεί και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που έχουν την δυνατότητα πτήσεως σε ύψος 18.000 ποδών (4.486 μέτρων) για βιντεοσκόπηση περιοχών δράσεως των τζιχαντιστών και τον εντοπισμό χώρων απόκρυψης.

Η προσοχή των Βρετανών έχει στραφεί και στην πόλη Ράκκα της βόρειας Συρίας, που ακούγεται να είναι μια σημαντική βάση του στρατού του ΙΚ και πολύ πιθανόν να κρύβεται ο Τζον εκεί. 

Εννοείται ότι υπάρχει και η αμέριστη υποστήριξη των πάλαι ποτέ "αποίκων" Αμερικανών, οι οποίοι δεν κρατάνε κακία πλέον για τα παλιά! Πριν από λίγες ημέρες οι τζιχαντιστές δέχτηκαν ένα ισχυρό αεροπορικό πλήγμα από τους Αμερικανούς, όπου μάλλον σκοτώθηκαν ανώτεροι διοικητές/αρχηγοί τους και μάλιστα συζητήθηκε (χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί) και ο πιθανός θάνατος του ηγέτη του ΙΚ  Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι (Abu Bakr al-Baghdadi). Ο πρόεδρος Ομπάμα, έδωσε την έγκριση για την συμμετοχή ακόμη 1500 Αμερικανών στρατιωτικών στο Ιράκ, για την ενίσχυση των Ιρακινών στον αγώνα τους εναντίον των τζιχαντιστών.

Η αμερικανική Δύναμη Δέλτα είχε επιχειρήσει στο παρελθόν απελευθέρωση ομήρων που κρατούσαν οι τζιχαντιστές, αλλά οι πληροφορίες τους ήταν παρωχημένες, γιατί όταν έφθασαν στο στόχο δεν βρήκαν ομήρους! Είχαν μεταφερθεί σε άλλο σημείο, πιθανόν γιατί κάποιος ειδοποίησε έγκαιρα το ΙΚ για την επικείμενη επιχείρηση των Αμερικανών. Οι SAS δεν θέλουν να βρεθούν στην ίδια δυσάρεστη θέση και παίρνουν τα μέτρα τους.

Τώρα γιατί ακούγονται όλες αυτές οι πληροφορίες και διαχέονται στον τύπο, ίσως είναι μέρος της όλης επιχείρησης του πληροφοριακού πολέμου.

Γενικά το μαρκάρισμα γίνεται στενότερο, οι "Κεφαλοκυνηγοί" παίρνουν θέσεις για να ξεπαστρέψουν τους .."κεφαλοκόπτες". Αναμένονται οι εξελίξεις.


Ανιχνευτής







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.