Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ελαφρύτερος οπλισμός

 Πηγή φωτογραφίας 
Στην πρόσφατη έκθεση αμυντικού υλικού ειδικών επιχειρήσεων SOFIC 2015, μεταξύ των άλλων εκθεμάτων παρουσιάστηκε από μια εταιρεία , ένας νέος τύπος πολυβόλου 7,62 χιλ. ο οποίος τροφοδοτείται με "τηλεσκοπικά" πυρομαχικά, δηλαδή πυρομαχικά χωρίς ορειχάλκινο κάλυκα, αλλά  με πλαστική θήκη μέσα στην οποία τοποθετείται το βλήμα, σφηνωμένο κατά κάποιο τρόπο στην γέμιση της πυρίτιδας που θα το εκτοξεύσει. 

Πηγή φωτογραφίας


Μοιάζουν σαν φυσίγγια κυνηγίου για να κάνω μια χοντρή παρομοίωση. Το βάρος που κερδίζεται σε κάθε φυσίγγιο, ξεπερνά το 40%  του βάρους ενός συμβατικού!  Το πολυβόλο αυτό, ζυγίζει 6,5 κιλά, δηλαδή, 4  κιλά λιγότερο περίπου, από το αντίστοιχο ελαφρύτερο πολυβόλο 7,62 χιλ. M 240L του οποίου το βάρος είναι λίγο παραπάνω από 10 κιλά.

Σύγκριση μεγέθους κλασσικών καλύκων με το αντίστοιχο πυρομαχικών τηλεσκοπικού τύπου. (Πηγή)
Ήδη η ίδια εταιρεία έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα που προκρίθηκε από τον αμερικανικό στρατό, για ελαφρύτερα πολυβόλα 5,56 χιλ. με την κατασκευή του πολυβόλου LSAT. Μετά από όλες τις προβλεπόμενες δοκιμές και την εκτέλεση βολών με 85.000 φυσίγγια τηλεσκοπικού τύπου, το όπλο είναι έτοιμο να διατεθεί. 

Τον ίδιο δρόμο παίρνει και το αντίστοιχο πολυβόλο 7,62 χιλ. το οποίο μπορεί να δούμε να κυκλοφορεί μέσα στο 2016. Προτεραιότητα θα δοθεί όπως αντιλαμβάνεστε, στις ειδικές δυνάμεις!

Υπάρχει μια ακόμα τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί για την ελάφρυνση του οπλισμού. Είναι η τεχνολογία κατασκευής καννών πυροβόλων όπλων με ανθρακονήματα. Είναι μια σύνθετη κατασκευή όπου εσωτερικά της κάννης υπάρχει μια χαλύβδινη επένδυση, ενώ το υπόλοιπο μέρος της κατασκευάζεται με ειδική τεχνολογία ανθρακονημάτων. 

Κάννες ανθρακονημάτων υψηλής απόδοσης (Πηγή φωτογραφίας)
Όπως ισχυρίζεται η κατασκευάστρια εταιρεία: "η χρήση ανθρακονημάτων, δεν επιτυγχάνει μόνο κέρδος στο βάρος, αλλά παρέχει ανώτερη απόδοση, εξαιρετική ανθεκτικότητα, μεγαλύτερη ακρίβεια βολών και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής!"

Τα ανθρακονήματα που χρησιμοποιούνται, είναι αεροδιαστημικής ποιότητας, 10 φορές ισχυρότερα από τον ανοξείδωτο χάλυβα. Το κέρδος σε βάρος πλησιάζει το 64% του αντίστοιχου βάρους μιας συμβατικής κάννης. Παράλληλα προσδίδεται μεγαλύτερη αντοχή σε θραύση και χαμηλότερος συντελεστής θερμικής διαστολής. Δηλαδή οι κάννες δεν υπερθερμαίνονται εύκολα!

Το κόστος μιας τέτοιας κάννης, αναλόγως του τύπου της, κυμαίνεται γύρω στα 900 δολάρια και κατεβαίνει ανάλογα με τον αριθμό των καννών που ζητούνται στην παραγγελία του πελάτη. Εδώ μιλάμε για όπλα ειδικών αποστολών, όπως για παράδειγμα τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή! 


Ανιχνευτής












Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.