Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Επιχειρησιακές ..επιθυμίες

Πηγή
Στο σύγχρονο πεδίο μάχης, η τεχνολογία αιχμής παίζει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη επιτυχίας, έναντι ενός αντιπάλου. Τα τελευταία χρόνια, ο "πόλεμος 4ης γενεάς" έχει μετατρέψει τ' αστικά κέντρα σε ατελείωτα πεδία μάχης, ενώ η εμπλοκή δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων έχει αυξηθεί κατά πολύ. Έχει πλέον αναγνωρισθεί διεθνώς η αξία των ειδικών δυνάμεων, στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών Νέες τακτικές και τεχνικές δημιουργούνται βγαλμένες από την εμπειρία μονάδων και τμημάτων που αναγκάστηκαν να πολεμήσουν μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

 Ο ανταρτοπόλεμος ακόμη δίνει και παίρνει σε περιοχές που ούτε καν φανταζόμαστε, ενώ έχουν γίνει πολύ γνωστές οι μάχες των πόλεων στη Συρία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στην Λιβύη, στην Αφρική γενικότερα, εντός αλλά και εκτός πόλεων. Τεχνάσματα που επινοήθηκαν και από τις δύο πλευρές, χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία ή αποτυχία με τρόπο που τα παθήματα έγιναν μαθήματα! Και έτσι, δημιουργούνται νέες επιχειρησιακές επιθυμίες  στο κυνήγι εναντίον ανταρτών!

Αναζητούνται συστήματα πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης γνωστά σαν ISR (Intelligence, Surveillance Reconnaissance), εμπλουτισμένα με αισθητήρες, βιντεοκάμερες και επισημαντήρες στόχων, ικανά να διασυνδέονται με υπάρχοντα συστήματα διοίκησης και ελέγχου επιχειρήσεων και με ελαχιστοποίηση της ανιχνεύσής τους από τον αντίπαλο.

Επιπλέον χρειάζονται συσκευές ανίχνευσης που να μπορούν να αντιλαμβάνονται την ύπαρξη ανθρώπινης παρουσίας πίσω από τοίχους εντός κτιρίων, αλλά και την ύπαρξη κρυψώνων, με δυνατότητα να σχηματίζουν άμεσα και το περίγραμμα του κρυμμένου χώρου. Βασικά χρειάζεται μια συσκευή που να τα κάνει όλα! Να είναι ασύρματος και GPS μαζί, αποστασιόμετρο, υπολογιστής και συσκευή ανίχνευσης ταυτόχρονα, ώστε να διευκολύνει την κίνηση σε υπόγειους χώρους. 

Πηγή
Επιδιώκεται η αφάνεια στις επικοινωνίες! Χρειάζονται συστήματα που να παρέχουν μεγίστη ασφάλεια, χαμηλή ανίχνευση και ισχυρή αντίσταση στις παρεμβολές. Επιπλέον, επειδή μιλάμε για ειδικά τμήματα που σε μεγάλο βαθμό απαιτείται να κινούνται πεζή, το θέμα του "δάσους" μεταφερομένων κεραιών, λόγω των φορητών ασυρμάτων αλλά και η εξάρτησή τους απ' αυτές, πρέπει να περιοριστεί. Χρειάζονται κεραίες ενσωματωμένες στην στολή ή στην εξάρτυση του μαχητή .

Εννοείται ότι όλες οι συσκευές πρέπει να είναι ανθεκτικές, στρατιωτικών προδιαγραφών. Ειδικά το GPS πρέπει να αποτρέπει κάθε είδους πλαστογράφησης στοιχείων να έχει μνήμη τουλάχιστον 3G με ανάλυση εικόνας όχι κάτω από 280 πίξελς, με έγχρωμη οθόνη αφής, υψηλής ταχύτητας στη διάθεση δεδομένων, με δυνατότητα ασύρματης αναμετάδοσης σε άλλες συσκευές και ικανό  χώρο για αποθήκευση σημείων και διαδρομών.

Τι άλλο χρειάζεται ένας μαχητής των ειδικών δυνάμεων όταν ενεργεί σε περίεργες περιοχές; Πολλά! Σίγουρα όμως χρειάζεται να συνεννοείται  με τους ντόπιους. Απαραίτητος λοιπόν είναι ένας πολύγλωσσος φορητός μεταφραστής που θα επιτρέπει στον μαχητή να επικοινωνεί σχετικά εύκολα και γρήγορα. Ακόμη καλύτερα αν γίνεται και η εγγραφή και μετατροπή  προφορικών συνεντεύξεων  αυτόματα σε γραπτό λόγο.

Ένας φορητός ανιχνευτής εκρηκτικών μηχανισμών, θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμος στην προστασία από εκρηκτικές παγιδεύσεις και νάρκες. Ειδικά για τις τελευταίες, σε παλαιότερο άρθρο είχαμε μιλήσει για ένα πρωτότυπο, απλό και σχετικά οικονομικό φορητό ατομικό σύστημα ανίχνευσης ναρκών.

Ας μην παραβλέψουμε τα γυαλιά-φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που μπορούν να βοηθήσουν στην εύρεση στοιχείων πάσης φύσεως με δορυφορική επικοινωνία, με την τρισδιάστατη απεικόνιση εδάφους, με ανάλυση χαρτών και φυσικά με την επικοινωνία με όλους και όλα τα κλιμάκια διοίκησης, ώστε να παρέχει κοινή επιχειρησιακή αντίληψη στον μαχητή.

Μην θεωρείτε ότι όλα αυτά είναι "όνειρα θερινής νυκτός"! Είναι το μέλλον, που γίνεται ...παρόν! Είναι οι επιδιώξεις της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, για τις επιχειρήσεις σε αστικό περιβάλλον.

Σε προηγούμενο άρθρο, είχαμε αναφέρει για τις νέες τεχνολογίες που αναζητούνται στον τομέα των ειδικών επιχειρήσεων.

Όλα δρομολογούνται όταν υπάρχει προγραμματισμός και χρήμα!


Ανιχνευτής









 , 




1 σχόλιο :

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.