Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Το νέο τυφέκιο των Καναδών

Το νέο "έξυπνο" τυφέκιο (υπό δοκιμή) των καναδικών ενόπλων δυνάμεων, μοιάζει σαν να βγήκε από ταινία επιστημονικής φαντασίας. (Πηγή)
Οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις πολύ σύντομα θα έχουν στη διάθεσή τους ένα νέο τυφέκιο σούπερ τεχνολογίας, φτιαγμένο από καναδικά χέρια.

Περισσότερη δύναμη πυρός, μεγαλύτερη ακρίβεια και ηλεκτρονικά εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του τυφεκίου που προς το παρόν δεν έχει συγκεκριμένο κωδικό όνομα αλλά αναφέρεται με την σύντμηση της ονομασίας του προγράμματος ερευνών, σαν SIPES (Soldier Intgrated Precision Effects Systems), δηλαδή "Ενσωματωμένα Συστήματα Αποτελεσματικής Ακρίβειας του Στρατιώτη" σε ελεύθερη μετάφραση. 

Είναι δε αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Αμυντικών Ερευνών και Ανάπτυξης του Καναδά και της εταιρείας Colt του Καναδά, προς όφελος των καναδικών ενόπλων δυνάμεων, όπως είπαμε και παραπάνω.

Το πρωτότυπο που έχει διαμορφωθεί από το 2009, περιλαμβάνει ένα ειδικό πυροδοτικό μηχανισμό, κατάλληλο για την χρήση  τηλεσκοπικών πυρομαχικών, τα οποία θα αποτελούν την κύρια ισχύ πυρός, και επιπρόσθετα θα περιλαμβάνει είτε εκτοξευτή βομβίδων 40 χιλ. είτε λεία κάννη για φυσίγγια  12.

Παράλληλα, θα διαθέτει κατάλληλη βάση (πλατφόρμα) για την υποδοχή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας, σύμφωνα με προδιαγραφές ΝΑΤΟ. Τέτοια εξαρτήματα θα είναι: ηλεκτρονική σκοπευτική διόπτρα και αισθητήρες, που θα διασυνδέονται στο σύστημα διοίκησης και ελέγχου της μονάδας του μαχητή που θα το χρησιμοποιεί.

Το σύστημα σκόπευσης, θα μπορεί ν' ανιχνεύει το στόχο και θα βοηθά στην άμεση προσβολή του, με τον κατάλληλο γεωεντοπισμό του, ενώ παράλληλα θα μπορεί να μεταβιβάζει πληροφοριακά στοιχεία στο σύστημα διοίκησης και ελέγχου. Το επόμενο βήμα θα είναι η ενσωμάτωση στο όλο σύστημα τηλεκατευθυνόμενων "έξυπνων" πυρομαχικών τύπου EXACTO.

Επειδή ένας ακόμη στόχος που έχει τεθεί είναι το μικρό βάρος, οι κατασκευαστές κατέβαλαν προσπάθεια επιλέγοντας κατάλληλα κράματα μετάλλων ώστε το πρωτότυπο να έχει το μικρότερο δυνατό βάρος που αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνά το αντίστοιχο βάρος τυφεκίου  τύπου C7 με ενσωματωμένο βομβιδοβόλο Μ 203, τουτέστιν λιγότερο από ..5 κιλά (δεν είναι και λίγο!)! Η προσπάθεια όμως για μειωμένο βάρος συνεχίζεται.

Σε ό,τι αφορά την εργονομία του,  έχουν ληφθεί υπόψη από την ερευνητική ομάδα, όλες οι παρατηρήσεις και αναφορές για το θέμα αυτό από προσωπικό μονάδων που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, τα τελευταία 15 χρόνια.

Από πλευράς λειτουργίας και ισχύος πυρός, θα είναι τυφέκιο τύπου "bullpup", δηλαδή ο γεμιστήρας του τοποθετείται πίσω από το σύστημα  σκανδάλης.

Προς το παρόν οι Καναδοί δεν έχουν ανακοινώσει περισσότερα στοιχεία, ούτε ποιές μονάδες θα είναι οι πρώτες που θα το παραλάβουν, ...αλλά .. εννοείται ότι θα είναι οι ειδικές τους δυνάμεις, που κατά βάση κινούνται σε όλα τα θέατρα επιχειρήσεων μαζί με τους φίλους και "ξαδέλφους" τους Αμερικανούς.


Ανιχνευτής
























Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.