Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Διδάγματα από την άσκηση "ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2015" της ΛΕΦΕΔ

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωσταράκος, μιλάει στους εφέδρους που συμμετείχαν στην άσκηση "ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2015" (Πηγή)
Η άσκηση "ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ" που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στο χώρο των εφέδρων βελτιώνεται κερδίζει ολοένα και περισσότερο την προσοχή της στρατιωτικής ηγεσίας όπως είδαμε, με την παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ στην τελετή ολοκλήρωσης.

Εφέτος είχε ένα ενδιαφέρον και χρήσιμο τακτικό πλαίσιο, που αφορούσε στην προστασία και στα μέτρα ελέγχου περιοχής μετόπισθεν.

Ο σκοπός της προστασίας της περιοχής μετόπισθεν είναι η εξασφάλιση σημαντικών ευκολιών, εγκαταστάσεων και περιοχών από την εχθρική δράση και η διατήρηση του ελέγχου της περιοχής σε τόση έκταση, ώστε η ελευθερία ενέργειας  δικών μας κινήσεων να μη διακυβεύεται.

Ο τύπος και η έκταση της προστασίας εξαρτάται από τη σημασία και τη φύση αυτών των εγκαταστάσεων, την απειλή και τις διαθέσιμες δυνάμεις για την άμυνα τους. Τα προστατευτικά μέτρα ποικίλλουν από αμυντικές ή επιθετικές ενέργειες μέχρι τοπική ασφάλεια και επιτήρηση.

Έκδοση διαταγής περιπόλου κατά την άσκηση "ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2015" (Πηγή)
Η απειλή στην περιοχή μετόπισθεν μπορεί να κυμαίνεται από απλούς πράκτορες μέχρι εχθρικά τμήματα ατάκτων ή συγκροτημένες ειδικές ή/και ταχυκίνητες μονάδες. Οι δυνατότητες για προσβολές στην περιοχή των μετόπισθεν είναι σημαντικές, όπως έχουμε περιγράψει σε παλαιότερο άρθρο. Θα πρέπει ν' αναμένονται τέτοιου είδους εχθρικές επιχειρήσεις βάθους!

Ο εχθρός θα επιδιώξει να διακόψει τις δραστηριότητες υποστηρίξεως, να απαγορεύσει τις γραμμές επικοινωνιών και να προκαλέσει την εκτροπή των δικών μας μάχιμων δυνάμεων από την κύρια περιοχή μάχης. Πιθανοί στόχοι στην περιοχή μετόπισθεν μπορεί να είναι συστήματα εκτοξεύσεως πυρών, αποθήκες πυρομαχικών, εφεδρείες, εγκαταστάσεις διοικήσεως και ελέγχου, θέσεις ραντάρ επιτήρησης, έγκαιρης προειδοποίησης και ηλεκτρονικού πολέμου, θέσεις ανάπτυξης Α/Α όπλων, αεροδρόμια, λιμάνια, εγκαταστάσεις ΔΜ και ζωτικής σημασίας βιομηχανικές μονάδες  και εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας.

Στις επιχειρήσεις βάθους, επίλεκτα τμήματα και των δύο αντιπάλων, ενεργούν, ή προσπαθούν να ενεργήσουν στα μετόπισθεν του άλλου. Αυτό σημαίνει, ότι όποιος δεν έχει λάβει τα σωστά μέτρα προστασίας ζωτικών γι' αυτόν χώρων, που αποτελούν πιθανούς στόχους για τον αντίπαλό του, θα έχει σημαντικές απώλειες και θα έλθει σε δυσμενή θέση.

Αν οι δυνάμεις ασφάλειας μετόπισθεν δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένες και έτοιμες ν' αντιμετωπίσουν τα επίλεκτα τμήματα του εχθρού, θα ηττηθούν, με ανυπολόγιστη καταστροφή για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας τους. Οι διοικητές των περιοχών μετόπισθεν επιφορτίζονται με την ευθύνη της ασφάλειας και της εκπαίδευσης των μονάδων τους για την αυτοπροστασία τους.

Στιγμιότυπο από την άσκηση "ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2015". Τα όπλα που φέρουν οι έφεδροι είναι ομοιώματα τύπου airsoft. (Πηγή)
Σ' αυτό το σημείο, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ότι το όποιο σχέδιο άμυνας περιοχής μετόπισθεν συντάσσεται, θα πρέπει να προβλέπει, πέραν των μονάδων εθνοφυλακής και των κανονικών μονάδων και την "χρησιμοποίηση φιλίων τμημάτων ατάκτων που κατά τύχη υπάρχουν ή δρουν"(ΕΕ 100-1) για την εξουδετέρωση των αντίπαλων ατάκτων ή ειδικών τμημάτων με επιχειρήσεις έρευνας περιοχής και εκκαθάρισης πιθανών ύποπτων χώρων εχθρικής δράσης.

Ομοίως θα πρέπει να μεθοδεύεται ο τρόπος για την παράλληλη αντιμετώπιση εχθρικών αεραγημάτων αλεξιπτωτιστών και αεροκινήτων δυνάμεων στην περιοχή μετόπισθεν.

Και επιπλέον, η αντιμετώπιση τραυματιών, συλληφθέντος εχθρικού προσωπικού, πολιτών που φεύγουν ή μετακινούνται υποχρεωτικά, ακόμη και υποχωρούντων λιποτακτών είναι προβλήματα που ζητούν την επίλυσή τους, πολύ πιθανόν ταυτόχρονα!

Στην άσκηση "ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2015" κάποια από τα θέματα που περιγράφονται παραπάνω, εξετάσθηκαν μέσα στις δυνατότητες των οργανωτών, οι προσπάθειες των οποίων είναι άξιες συγχαρητηρίων. Πιστεύω ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ θα τους τα έδωσε, στη συνάντηση που είχε μαζί τους.

Δεν θα πρέπει να αμφισβητείται η πολύτιμη συμβολή τμημάτων εφέδρων σε τέτοιες περιπτώσεις, πέραν των εντεταγμένων οργανικών μονάδων. Απαιτείται αξιοποίηση!

Είδαμε και στην πράξη,  πώς χρησιμοποιήθηκαν τέτοια τμήματα στην Ουκρανία.

Διαβάστε στην ιστοσελίδα της ΛΕΦΕΔ  πιο αναλυτικά, τις διαπιστώσεις τους και τα συμπεράσματά τους για την άσκηση.



Ανιχνευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.