Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Διόπτρες πολλαπλής χρήσης

Πηγή 
Φτάσαμε λοιπόν στο ζητούμενο, στις διόπτρες πολλαπλής χρήσης, μετά από πολλά χρόνια και  ..παράπονα! Με την αμυντική τεχνολογία να καλπάζει τουλάχιστον την τελευταία 15ετία, λόγω των πολλών θεάτρων επιχειρήσεων που είχαν ανοιχτεί δυστυχώς στον κόσμο, μεγάλη άνθηση είχε ο τομέας του οπτικού υλικού.

Θέλαμε διόπτρες, φορητές και μη, να παρατηρούν ημέρα και νύκτα αλλά να μην φαίνονται εκπέμποντας ακτινοβολία, δηλαδή να είναι παθητικές, θέλαμε διόπτρες σκόπευσης ημέρας και νύκτας, με μεγάλη ακρίβεια και ξεκινήσαμε με παρεκτάματα πάνω στο όπλο, που ήταν, εδώ που τα λέμε άβολα, μετά είδαμε ότι και με τις ακτίνες laser  γινόταν καλύτερα η "δουλειά" και προσθέσαμε και τέτοιους καταδείκτες πάνω στα όπλα, θέλαμε διόπτρες να βλέπουν μέσα στην ομίχλη και στη βροχή και έτσι πήγαμε στις θερμικές,  και μετά έγινε της μόδας για τους "αδέξιους" σκοπευτές η red dot  και μετά, βγήκαν οι έξυπνες διόπτρες που σκόπευαν για σένα και μετά ζούμαραν για σένα και μετά ...όπα!


Περίπολος στο Αφγανιστάν (Πηγή US Army)

Ξαφνικά γεμίσαμε αποθήκες με οπτικό υλικό που ήθελε "τόνους" μπαταριών για να εξυπηρετηθεί, και έπρεπε κάποιος να κουβαλάει δύο ή τρία ή και περισσότερα από δαύτα, για να κάνει την δουλειά του, αφού βέβαια έπρεπε να τα μάθει όλα, πολύ καλά έως άριστα! Όσοι έχετε ασχοληθεί, καταλαβαίνετε περισσότερο τι λέω! Τι σήμαινε αυτό; Πολύ μικρή απόσταση μεταξύ ζωής και θανάτου για τον μαχητή, που έπρεπε να αλλάζει διόπτρες σε έκτακτη κατάσταση μέσα σε ελάχιστο χρόνο για να αντιμετωπίσει μια απειλή! 

Οι διόπτρες παρατήρησης έπρεπε να φοριούνται για να έχει ο μαχητής αντίληψη του επιχειρησιακού του περιβάλλοντος και μετά καπάκι έπρεπε να βλέπει από τις θερμικές διόπτρες σκόπευσης για να προσβάλει με επιτυχία το στόχο του, ειδικά σε περιβάλλον καπνού ή σκόνης ή ομίχλης τη νύκτα, ή να χρησιμοποιεί διόπτρες σε συνδυασμό με καταδείκτη laser, που δημιουργούσε σύγχυση αν εκπέμπονταν στον ίδιο χώρο, πολλές ακτίνες ταυτόχρονα.

Νυκτερινή παρατήρηση (Πηγή ΓΕΣ)
Δηλαδή, μάλλον δεν χρησιμοποιούσε σχεδόν τίποτα από διόπτρες και ακολουθούσε την παλιά, σίγουρη μέθοδο του "γυμνού οφθαλμού" χωρίς τα αναμενόμενα και επιθυμητά  αποτελέσματα.

Έτσι φτάσαμε στο σημείο να αναζητούμε την ιδανική λύση, που δεν ήταν άλλη από το να έχεις ένα οπτικό όργανο που να τα κάνει όλα! Επιστημονική φαντασία, ήταν πριν μερικά χρόνια, όπως και τόσα άλλα! Κάποιοι ασχολήθηκαν σοβαρά με τις έρευνες για να καλύψουν αυτή την επιχειρησιακή απαίτηση, όπως λέγεται στους στρατιωτικούς κύκλους. 

Βέβαια πρέπει να έχεις .."επιφάνεια" και να πληρώνεις για έρευνες και μελέτες.  Ο αμερικανικός στρατός σε πρώτο χρόνο διέθεσε 35 εκατομμύρια δολάρια  για την έρευνα που, κατόπιν διαγωνισμού, τελικά την ανέλαβε η εταιρία BAE.  


Διόπτρα πολλαπλής χρήσης  ENVG III/FWS-I (Πηγή)
Στη συνέχεια προχώρησε σε σύναψη τετραετούς συμβολαίου αξίας 434 εκατομμυρίων δολαρίων για την ολοκλήρωση και παραγωγή της ελαφριάς διόπτρας πολλαπλής χρήσης στην οποία δόθηκε το πολύπλοκο όνομα Enhanced Night Vision Goggle III and Family of Weapon Sight-Individual (ENVG III/FWS-I).


- Ελαφριά κατασκευή με αντοχή στρατιωτικών προδιαγραφών
- Διόπτρα παρατήρησης υπερύθρων ακτίνων παθητικού τύπου σε συνδυασμό με θερμικού τύπου
- Συνεργάζεται ασύρματα με ηλεκτρονικό σκοπευτικό όργανο επί του όπλου και μεταφέρει την θέα του στόχου επάνω στο οπτικό πεδίο του μαχητή που φορά τις διόπτρες. Έτσι δεν έχει να σκοπεύσει με τον κλασσικό τρόπο, αλλά μπορεί να παραμείνει καλυμμένος  και να βλέπει το στόχο, προτείνοντας απλά το τυφέκιό του.
- Χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, που σημαίνει λιγότερες μπαταρίες και βέβαια μακροβιότερη πηγή ενέργειας.

Πολύ καλή περίπτωση! Αν πραγματικά πετύχει, θα είναι μια πολύ σημαντική καινοτομία στο χώρο των οπτικών οργάνων νυκτερινής παρατήρησης και σκόπευσης. Στο παρελθόν αποσπασματικά είχαμε συναντήσει τέτοιες μεμονωμένες ιδιότητες. Τώρα τις βλέπουμε ενσωματωμένες σ' ένα περίβλημα. Η πράξη θα δείξει την αξία του.


Ανιχνευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.