Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Η αεροκίνητη καταδρομή στην Αλ Αμρ

Πηγή
Η Αλ Αμρ είναι η πόλη της Συρίας, όπου πριν από λίγες ημέρες, έλαβε χώρα η αεροκίνητη καταδρομική επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων για την σύλληψη κατ' αρχήν, ενός υψηλόβαθμου στελέχους του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), του Αμπού Σαγιάφ.

Ο Σαγιάφ, είχε αναλάβει τα καθήκοντα των οικονομικών συναλλαγών του ΙΚ σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση του πετρελαίου που αντλούσαν από τις πετρελαιοπηγές τις οποίες είχαν καταλάβει τα στρατεύματα του ΙΚ στη Συρία.

Ο Αμπού Σαγιάφ ο Τυνήσιος, ή Αμπού Μουχαμάντ αλ Ιράκι, ή Αμπντ αλ Γκάνι, όπως φέρεται να είναι γνωστός με άλλα ονόματα στον κύκλο του, θεωρήθηκε σαν ένας άνθρωπος κλειδί, ο "υπουργός οικονομικών" που είχε σχέσεις με δωρητές, συνεργάτες, τραπεζίτες και επιχειρηματίες του αραβικού κόσμου, της Τουρκίας και ίσως του λεγόμενου δυτικού κόσμου (γιατί όχι, όταν μιλάμε για πολλά λεφτά). Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να σταθεί ένα κράτος αν δεν υπάρχει το χρήμα; 

Το τι πελατειακές σχέσεις είχε και με ποιούς τις είχε, θα το μάθουν οι αρμόδιοι, μετά την λεπτομερή εξέταση των αρχείων του ηλεκτρονικών και μη, που τα πήραν μαζί τους οι καταδρομείς και όχι μόνα αυτά! Έτσι θ' αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της διαπλοκής. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι ήταν ένα πρόσωπο με μεγάλη συμμετοχή στη σύλληψη ομήρων και με προσωπικές σχέσεις με τον αρχηγό του ΙΚ.

Όπως φαίνεται, η καταδρομική επιχείρηση, που προφανώς θα εντάσσεται στο γενικό σχέδιο επιχειρήσεων "Inherent Resolve" των ενόπλων δυνάμεων των  ΗΠΑ, οργανώθηκε  σύμφωνα με τις κλασσικές αρχές σχεδίασης. Προηγήθηκε λεπτομερής αναγνώριση του στόχου, ώστε να περισυλλεγούν ακριβείς και "νωπές" πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις, την ασφάλεια, τη δύναμη του προσωπικού των αντιπάλων και τις συνήθειες.

Πολύ πιθανόν να έγινε χρήση ντόπιων συνεργατών ή/και συμμάχων των Αμερικανών, ή ανθρώπων που ξέρουν άψογα τη γλώσσα και τις συνήθειες του πληθυσμού της περιοχής, για τη συλλογή των πολύτιμων πληροφοριών.

Εκπαιδευτικό άλμα προσωπικού ειδικών επιχειρήσεων της MARSOC, από αεροσκάφος Όσπρεϊ . (Προγενέστερη φωτογραφία). (Πηγή)
Θα πρέπει να έγινε κάποιο είδος συντονισμού για την δημιουργία της περιοχής ειδικών επιχειρήσεων, τόσο με τους Ιρακινούς, αλλά, όπως εκτιμάται και  οι Σύριοι μάλλον είχαν ειδοποιηθεί μέσω Ιρακινών φίλων για την ενέργεια, όπως και για τις αεροπορικές επιδρομές των συμμάχων που διεξάγονται εναντίον στόχων στις κατεχόμενες από το ΙΚ περιοχές.

Ελικόπτερο Black Hawk σε προγενέστερη πτήση πάνω από το Ιράκ (Πηγή)
Η καταδρομική δύναμη λέγεται ότι ήταν μικτή, δηλαδή είχε σύνθεση προσωπικού τουλάχιστον  δύο κλάδων των ενόπλων δυνάμεων, στρατού και ναυτικού, όπως τουλάχιστον δείχνουν και τα μεταφορικά μέσα, ένα αεροσκάφος Όσπρεϊ  και δύο με τρία ελικόπτερα Black Hawk, με δύναμη γύρω στους 50 με 70 μαχητές, αν λάβουμε υπόψη την χωρητικότητα των μέσων. Αναφέρθηκε ότι συμμετείχε προσωπικό από τη Δύναμη "Δ".

Η αεροκίνητη καταδρομική  δύναμη προσέγγισε από Ιράκ. Ο στόχος είχε εντοπιστεί, η αεροκίνητη δύναμη κινήθηκε με όση δυνατή αφάνεια, τις επέτρεπαν τα μέσα και με αντιπερισπασμό αεροπορικού βομβαρδισμού που εκτελέσθηκε σε κοντινή περιοχή της πόλης Ντέιρ εζ Ζορ όπου καταστράφηκε μια σημαντική πετρελαιοπηγή στην κατοχή του ΙΚ, η Αλ Ομάρ,   και σκοτώθηκαν  12 στρατιώτες του.

Η προσγείωση των κομάντος μέσα στο βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο, κοντά στο σπίτι του Σαγιάφ, σίγουρα ήταν μια οδυνηρή έκπληξη για τους ενοίκους, Οι καταδρομείς ασφαλίζοντας την περιοχή, δημιούργησαν τρύπα με εκρηκτικά ή κάποιο αντιαρματικό όπλο σε τοίχο του σπιτιού και μπούκαραν μέσα. 

Ήλθαν σε συμπλοκή με το προσωπικό ασφαλείας του Σαγιάφ, που έφτασε εκτός από ανταλλαγή πυρών, σε μάχη σώμα με σώμα. Οι αμυνόμενοι εξουδετερώθηκαν, παρά τη χρήση, όπως λένε, γυναικόπαιδων σαν ασπίδα. Αναφέρονται πάνω από 20 αντάρτες νεκροί, ενώ δεν υπήρξε απώλεια εκ μέρους των Αμερικανών.

Ο Αμπού Σαγιάφ, σκοτώθηκε στην συμπλοκή, αντιστεκόμενος. Οι Αμερικανοί καταδρομείς, ασχολήθηκαν αμέσως με την περισυλλογή πολύτιμου πληροφοριακού υλικού,  με την σύλληψη της γυναίκας του Σαγιάφ, την απομόνωση των αμάχων και την απελευθέρωση μιας νεαρής γυναίκας Γιαζίντι, που οι αφέντες την είχαν σκλάβα στο σπίτι τους. Στη συνέχεια αφού πήραν τη γυναίκα του Σαγιάφ και την νεαρή Γιαζίντι μαζί με το υλικό, αποχώρησαν πάλι προς Ιράκ, στο οποίο  παρεπιπτόντως, ο στρατός του ΙΚ κατέλαβε την πόλη Ραμάντι, μόλις χθες.

Το σημαντικό για την διεξαγωγή της ειδικής αυτής επιχείρησης, δεν ήταν απλά η εξουδετέρωση ενός ανώτερου στελέχους του ΙΚ, Αυτό θα μπορούσε να γίνει με ένα ακριβή αεροπορικό βομβαρδισμό. Το υλικό πληροφοριών (υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, έγγραφα κλπ) ήταν το πιο πολύτιμο απόκτημα, που οδήγησε στην εκτέλεσή της.

 Έστειλαν και ένα μήνυμα στον αντίπαλο ή μάλλον στην ηγεσία του: "Πρόσεχε τη πλάτη σου! Δεν θα είσαι ποτέ ασφαλής". Πριν από λίγο καιρό, ειπώθηκε  ότι σε αεροπορική προσβολή, χτυπήθηκε και ο Αλ Μπαγκντάντι, ο αρχηγός και όχι μόνο αυτός. Τα κτυπήματα κατά της ηγεσίας του ΙΚ έχουν ξεκινήσει. Από πλευράς Σύριων, ανακοινώθηκε ότι και αυτοί σκότωσαν  στελέχη του ΙΚ, εκ των οποίων ένας ήταν Τούρκος.

 Η επιδίωξη είναι η πρόκληση σύγχυσης, φόβου και πανικού. Παλιά και σίγουρη συνταγή, δοκιμασμένη στην ιστορία των ειδικών επιχειρήσεων.  Αναμένεται η αντίδραση του αντίπαλου.

Αυτή η καταδρομή των Αμερικανών , είναι η τέταρτη ιστορικά στη Συρία, με πρώτη την επιχείρηση στο Αμπού Καμάλ τον Οκτώβριο του 2008, για να εξουδετερώσουν ένα "κέντρο διερχομένων ανταρτών" που προωθούνταν στο Ιράκ εναντίον των Αμερικανών. Η δεύτερη και τρίτη έγιναν χωρίς επιτυχία κοντά στην πόλη Ράκα το 2014, για απελευθέρωση ομήρων.

Μάλλον έπεται συνέχεια.



Ανιχνευτής













Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.