Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Οι ειδικές δυνάμεις στο Κιργιστάν

Κιργίζιοι στρατιώτες της 25ης Ταξιαρχίας ειδικών δυνάμεων "Σκορπιός", σε παλαιότερη φωτογραφία (Πηγή)
Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης, (ΟΣΣ) και σ' αγγλικά "Shangai Cooperation Organisation, CSO"  αποτελεί, κατά κάποιο τρόπο, τον αντίποδα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ  στην Ευρασία. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι στον ΟΣΣ  εμπεριέχεται και η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.

Από στρατιωτικής πλευράς, οργανώνονται ετήσια κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες, μεταξύ των 5 (εκ των 6) μελών - κρατών του, (Κιργιστάν, Καζακστάν, Τατζικιστάν, Κίνα, Ρωσία, ενώ το Ουζμπεκιστάν δεν συμμετέχει στις στρατιωτικές ασκήσεις)  και μια απ' αυτές τον περασμένο μήνα, ήταν η συνεκπαίδευση προσωπικού ειδικών δυνάμεων, με φιλοξενούσα χώρα το Κιργιστάν.

Η συνεκπαίδευση περιλάμβανε αντικείμενα ορεινού αγώνα, περιπόλων, αεροκινήτων επιχειρήσεων, τεχνικών ταχείας καταρρίχησης από ελικόπτερα, διάσωσης ομήρων, πρώτων βοηθειών και εκκένωσης τραυματιών.

Το Κιργιστάν, είναι μια από τις χώρες για τις οποίες η ΕΕ έχει απαγορεύσει να εκτελούνται αερομεταφορές από τις  εκεί τοπικές αεροπορικές εταιρείες προς τις 27 χώρες της Ένωσης, για λόγους ασφαλείας,  όπως λένε.

Είναι μία από τις χώρες  στην οποία οι Αμερικανοί πλήρωσαν αρκετά εκατομμύρια δολάρια για να διατηρούν το "Διαμετακομιστικό Κέντρο" (αεροπορική βάση) Manas διαθέσιμο στην πολεμική τους αεροπορία, προς υποστήριξη των στρατευμάτων τους στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και το οποίο άφησαν, μετά από πιέσεις των Κιργισίων, για να μεταφερθούν το 2014 στην Ρουμανία στο νέο αεροπορικό διαμετακομιστικό κέντρο  (MK Air Base Passenger Transit Center) που διαμόρφωσαν  εκεί.

Κιργίζιος στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων εκπαιδεύεται σε αγώνα αστικού περιβάλλοντος κάτω από την επίβλεψη του Αμερικανού εκπαιδευτή του στο Κέντρο εκπαίδευσης στο Τοκμόκ (Πηγή).
Δεν ήταν όμως και η μοναδική στρατιωτική εγκατάσταση που άφησαν πίσω τους. Είχαν κατασκευάσει και ένα άλλο εκπαιδευτικό Κέντρο Ειδικών Δυνάμεων κοντά στην πόλη  Τοκμόκ. Ένα Κέντρο που στοίχισε γύρω στα 9 εκατομμύρια δολάρια η κατασκευή του. Οι ΗΠΑ είχαν επιδιώξει την στενή στρατιωτική συνεργασία με το Κιργιστάν και ιδιαίτερα στο χώρο των ειδικών δυνάμεων εκπαίδευσαν 880 στρατιώτες το 2013 σε 4 σχολεία των 6 εβδομάδων το καθένα, μαθαίνοντάς τους τακτικές CQB, ορεινό αγώνα, αγώνα κατοικημένων τόπων, καταστροφές και άλλες καταδρομικές τακτικές και τεχνικές, με σκοπό την αντιμετώπιση τρομοκρατών, οργανωμένου εγκλήματος και ακραίων ισλαμιστών.

Οι Αμερικανοί τότε είχαν εκφράσει την ικανοποίησή τους για την συνεκπαίδευση με τις ειδικές δυνάμεις των Κιργισίων, ενώ οι δεύτεροι έλεγαν ότι οι "φίλοι" τους Αμερικανοί, αν και ...πιο αδύναμοι σωματικά (;;), έδιναν μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια και ιδιαίτερα στην ακρίβεια στις βολές!

Προσωπικό των ειδικών δυνάμεων από Ρωσία, Κίνα Καζακστάν και Κιργιστάν, βγάζει αναμνηστική φωτογραφία στα πλαίσια της κοινής άσκησης που έλαβε χώρα τον Απρίλιο στην εκπαιδευτική  βάση του Τοκμόκ. (Πηγή)
Η διμερής στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών όμως χάλασε, μετά την απόφαση των Κιργισίων για την απομάκρυνση των Αμερικανών. Οι Κιργίσιοι προτίμησαν τους Ρώσους! Έτσι τώρα στη βάση αυτή, που εδρεύουν μονάδες ειδικών δυνάμεων του Κιργιστάν,  συνεκπαιδεύονται οι Κιργίσιοι με Ρώσους και Κινέζους συναδέλφους τους των ειδικών δυνάμεων! Πού να το φαντάζονταν οι Αμερικανοί που επένδυσαν τόσα χρήματα σ' αυτό το εκπαιδευτικό Κέντρο ότι μετά από λίγα χρόνια θα εκπαιδεύονταν εκεί Ρώσοι και Κινέζοι!


Επίδειξη κινεζικής πολεμικής τέχνης "Τάι-Τσι" από άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Κιργιστάν, στην πρώτη στρατιωτική συνεργασία  των χωρών του ΟΣΣ, το 2010.  (Πηγή)
Οι ειδικές δυνάμεις του Κιργιστάν, αποτελούνται από 2 ταξιαρχίες, την ταξιαρχία των "Σκορπιός" και την ταξιαρχία "Τίγρις" που υπάγονται απ' ευθείας στο ΥΕΘΑ τους, ενώ στην εθνοφρουρά τους διαθέτουν ένα τάγμα αλεξιπτωτιστών "Πάνθηρ" και δύο ειδικές μονάδες(;) την μονάδα "Λεοπάρδαλις" και την "Edelweiss".

Επίδειξη πολεμικών τεχνών από προσωπικό των "Σκορπιών", σε ρωσική στρατιωτική βάση του Καντ το 2013. Διαφορετικές στολές κάθε φορά! (Πηγή)
Επιπλέον διαθέτουν και μια ειδική αντιτρομοκρατική μονάδα "Άλφα", (κατά τα πρότυπα της πρώην σοβιετικής ένωσης), στην Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας.

Το Μάρτιο του 2015, οι Κιργίσιοι, συνεργάσθηκαν και με Ινδούς των ειδικών δυνάμεων σε κοινή άσκηση για πρώτη φορά και τα πήγαν καλά απ' ό,τι ακούγεται!

Οι Ινδοί όμως συνεκπαιδεύονται με τους Αμερικανούς σε αντικείμενα ειδικών δυνάμεων και μαθαίνουν πολλά απ' αυτούς!

Περίεργη διαμόρφωση συμμαχιών!



Ανιχνευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.