Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Η απ' αέρος καταδρομή στο Έμπεν Εμαέλ

Παλιά φωτογραφία Γερμανών αλεξιπτωτιστών του 2ου Π.Π. με την διαφορετική στολή τους , επιγονατίδες και αλεξίπτωτο προφανώς λίγο πριν από την επιβίβασή τους. (Πηγή)
Στις 10 Μαΐου του 1940, οι Γερμανοί ξεκίνησαν τον "κεραυνοβόλο πόλεμό" τους, (blitzkrieg) κατά των δυτικών κρατών, (Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο) οι στρατοί των οποίων βρέθηκαν αιφνιδιασμένοι και σαστισμένοι από αυτή την πρωτόγνωρη στρατηγική αλλά και τακτική μάχης, τελείως διαφορετική απ' ό,τι γνώριζαν μέχρι τότε: 

Συνδυασμός και συντονισμός στη χρήση αρμάτων μάχης με πολεμική αεροπορία και ταχυκίνητα τμήματα πεζικού, που παρέκαμπταν κύριες αντιστάσεις και προχωρούσαν σε βάθος εντός της εχθρικής τοποθεσίας, με αποτέλεσμα ν' αποκόπτουν εχθρικές δυνάμεις από τη ζώνη μετόπισθέν τους, να καταλαμβάνουν εδάφη τακτικής σημασίας και ν' αναγκάζουν τον αντίπαλο να υποχωρεί για ν' αποφύγει την κύκλωση ή να παραδίνεται, ανήμπορος ν' αντιδράσει!

Ένθερμος υποστηρικτής, (αν όχι ο επινοήσας) αυτού του δόγματος για την χρήση τεθωρακισμένων, υπήρξε ένας άσημος τότε αντισυνταγματάρχης του γαλλικού στρατού, με τ' όνομα  Ντε Γκώλ! Σας θυμίζει κάτι; Έγραψε και μια μελέτη κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου, την οποία κανείς δεν διάβασε από τους μεγάλους στρατηγούς της εποχής του, όπως ο στρατηγός Πεταίν για παράδειγμα, ήρωας τους 1ου παγκόσμιου πολέμου, ή ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Γκαμελέν, απόλυτος υποστηρικτής του αντίθετου δόγματος, δηλαδή της στατικής άμυνας στη "Γραμμή Μαζινό". 

Τη μελέτη όμως αυτή την διάβασε και την ..μελέτησε πολύ καλά ένας Γερμανός αξιωματικός, ονόματι ..Γκουντέριαν. Την υιοθέτησε κιόλας όπως έδειξαν τα γεγονότα αργότερα, ενσωματώνοντάς την στον γερμανικό "blitzkrieg".

Έτσι οι Γερμανοί πέρασαν την Ολλανδία που παραδόθηκε  σε 4 ημέρες, το Βέλγιο που παραδόθηκε σε 18 ημέρες παρά την ενίσχυσή του με συμμαχικά στρατεύματα, το Λουξεμβούργο σε 24 ώρες και τη Γαλλία σε 10 ημέρες, που κατέληξε δυστυχώς (για τότε) στην πανωλεθρία της Δουνκέρκης.

Είχε βέβαια προηγηθεί πριν από περίπου ένα μήνα, η γερμανική κατάληψη της Δανίας σε 4 ..ώρες και της Νορβηγίας σε 2 ημέρες, όπου τους υποδέχτηκε ευχαρίστως ο  φιλοναζιστής και εγκάθετος από τους Γερμανούς τότε πρωθυπουργός τους,  Κουίσλινγκ.

Όσο για τους Σουηδούς και τους Φινλανδούς, μετά την κατάληψη της Νορβηγίας "απεδέχθησαν" το αίτημα των γερμανικών δυνάμεων για ελεύθερη διακίνηση προσωπικού και υλικού τους μέσα από τις χώρες τους που παρέμεναν "ουδέτερες"!

Σήμερα δυστυχώς, όλα ξεχάστηκαν  και  όλοι αυτοί, έχουν μούτρα να μιλάνε για την "φουκαριάρα" την Ελλάδα!

Κάτι όμως πολύ πρωτότυπο, (συζητιόταν στους στρατιωτικούς κύκλους από τον 1ο ΠΠ) εισήγαγαν και στην πράξη οι Γερμανοί, αν και οργανωτικά  είχαν προηγηθεί οι Σοβιετικοί στα πλαίσια του νέου στρατιωτικού ελιγμού. Τους "στρατιώτες του ουρανού", τους (Himmelsoldaten)! Τους αλεξιπτωτιστές, (Fallschirmjäger) τους οποίους τους μετέφεραν στο πεδίο της μάχης απ' αέρος, είτε με ρίψη με αλεξίπτωτο, είτε με τη χρήση ανεμοπλάνων. Με το που προσγειώνονταν, είχαν μάθει να αναδιοργανώνονται με ταχύτητα και να καταλαμβάνουν τους προκαθορισμένους στόχους τους, τους οποίους προσπαθούσαν να διατηρήσουν μέχρι την άφιξη ενισχύσεων, υποστηριζόμενοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από την πολεμική τους αεροπορία. 

Πολύ προχωρημένα πράγματα για την εποχή τους! Έτσι πέτυχαν πολλά! Επιτυχία στην εισβολή στη Νορβηγία, όπου για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν για κατάληψη αεροδρομίων, επιτυχία στην Ολλανδία με την κατάληψη αεροδρομίων και γεφυρών, επιτυχία στο Βέλγιο με την κατάληψη του οχυρού Έμπεν Εμαέλ! 

Οδυνηρή "επιτυχία" και στην Κρήτη, όπου εκεί αποδεκατίστηκαν αλλά και στιγματίστηκαν με το εγκλήματα που διέπραξαν, ξεκινώντας από το Κοντομαρί!

Ας μείνουμε όμως στο Έμπεν Έμαέλ:
"Τις πρωινές ώρες της 10 Μαΐου 1940, λίγες ώρες πριν αρχίσει η εισβολή των γερμανικών στρα­τευμά­των στο Βέλγιο και την Ολλανδία, έλαβε χώρα μία ειδική επιχείρηση από πλευράς Γερμανών με σκοπό την κατάληψη του βελγικού οχυρού Εben-Emael."

Πολυδαίδαλο υπόγειο οχυρό, που βρίσκεται βόρεια της Λιέγης και νότια του Μάαστριχ, προστάτευε τις γέφυρες και απαγόρευε οποιαδήποτε διάβαση του μεγάλου καναλιού Αλβέρτου, που είχε σχηματιστεί κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του Βελγίου, και της Ολλανδίας. Με μήκος 900  και πλάτος 800 μέτρα, αποτελούσε ένα σύμπλεγμα αλληλοϋποστηριζόμενων πολυβολείων και πολυβολείων, περιτριγυρισμένων με ψηλούς τοίχους από μπετόν και βαθιά χαντάκια, που έκαναν την εκπόρθησή του αδύνατη από ξηράς! Έτσι νόμιζαν οι Βέλγοι μέχρι το πρωί της 10 του Μάη.

Και τότε ήλθαν οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές   οι οποίοι, 5 λεπτά πριν από τη γερμανική επίθεση, αιφνιδιαστικά  προσγειώθηκαν με ανεμόπτερα, επάνω στο οχυρό! Η ώρα ήταν 04.30 το πρωί!Αμέσως, αφού είχαν προηγηθεί πολλές δοκιμές σε ομοιώματα, προχώρησαν στον εντοπισμό των στόχων τους και τοποθέτησαν εκρηκτικά κοίλου γεμίσματος, πάλι κάτι πρωτοποριακό για την εποχή τους, με τα οποία κατέστρεψαν θυρίδες, πυροβόλα  και θέσεις βολής! Παράλληλα, κατέλαβαν τις 2 από τις 3 συνολικά γέφυρες και πρόλαβαν την καταστροφή τους από το βελγικό μηχανικό που είχε σχεδιάσει κάτι τέτοιο για να μην χρησιμοποιηθούν από τον αντίπαλο. Την τρίτη την κατέστρεψαν οι Βέλγοι. 

Γερμανοί αλεξιπτωτιστές μετά την λήξη της επιχείρησης κατάληψης του οχυρού Έμπεν Εμαέλ (Πηγή)
Μέχρι τις 9 το πρωί, οι Γερμανοί είχαν μπει στα οχυρά που κατέλαβαν και περίμεναν ενισχύσεις και συνένωση που τελικά ήλθε την άλλη μέρα το πρωί. Ο πόλεμος έληξε στις 12 Μαΐου για τους 600 Βέλγους υπερασπιστές των οχυρών, οι οποίοι παραδόθηκαν στους Γερμανούς και αιχμαλωτίσθηκαν, αφού ο υπόλοιπος βελγικός στρατός δεν έσπευσε για ενίσχυση ή αντεπίθεση.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την επιχείρηση, σε ένα πολύ καλό άρθρο της Στρατιωτικής Επιθεώρησης,  τεύχος Νοε-Δεκ 2008, σελίδα 58. Το βρίσκετε στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ


Ανιχνευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.