Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

H αναδιοργάνωση των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων

Περίπολος Ισραηλινών Maglan σε άσκηση, φορώντας το χαρακτηριστικό ατομικό δίχτυ παραλλαγής στο κράνος τους (Πηγή).
Το Ισραήλ, σκέφτεται την αναδιοργάνωση των ειδικών του δυνάμεων, για να μπορεί καλύτερα ν' αντιμετωπίζει τις "προκλήσεις" του παρόντος αλλά και του μέλλοντος. Θέλει "ν' ακονίσει την αιχμή του δόρατος" με αναβάθμιση του δόγματος αλλά και με επιχειρησιακή ανακαίνιση των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων ώστε να είναι ικανές να εκτελούν εξ ίσου καλά, προληπτικά πλήγματα στον αντίπαλο, όπως και να ανταποδίδουν άμεσα, προσβολές εγγύς ή μακράν των συνόρων τους.

Υπάρχει σκέψη για την δημιουργία ενός επιχειρησιακού συγκροτήματος δυνάμεων Καταδρομών, παρόμοιο με αυτό των Αμερικανών Rangers, που συνδυάζει ικανότητες ειδικών δυνάμεων στα πλαίσια του τακτικού στρατού, παράλληλα με την οργάνωση μιας νέας διακλαδικής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), στην οποία θα υπάγονται (ίσως και να ενσωματώνονται) επίλεκτες μονάδες ειδικών επιχειρήσεων από στρατό ξηράς, πολεμικό ναυτικό και πολεμική αεροπορία.

Στρατιώτες της μονάδας Egoz, κατά τη διάρκεια άσκησης (Πηγή)
Προσωπικό της μονάδας Rimon (Πηγή)
Στο προτεινόμενο συγκρότημα δυνάμεων Καταδρομών, μελετάται η υπαγωγή ειδικών μονάδων πεζικού, όπως είναι:
Ισραηλινοί αλεξιπτωτιστές μπαίνουν  στο αεροπλάνο με πλήρη φόρτο για την εκτέλεση επιχειρησιακού άλματος. (Πηγή)

Ισραηλινοί αλεξιπτωτιστές σε άσκηση, μαζί με τον προηγούμενο Αρχηγό  του Γενικού Επιτελείου,  στρατηγό Μπένι Γκαντς. Και ο ίδιος αλεξιπτωτιστής, δεν αρκείται απλώς στην επίσκεψη, αλλά συμμετέχει, ακολουθώντας τα τμήματα κατά πόδας. Προσέξτε το Μ16 που έχει στον ώμο και τον τρόπο που έχει προσαρμόσει τον εφεδρικό γεμιστήρα. Υπάρχουν αρχηγοί και ...Αρχηγοί! (Πηγή)
Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν το υπόψη συγκρότημα, θα ανήκει οργανικά στην σχηματιζόμενη ΔΔΕΕ,  ή θα διατηρεί την πλήρη διοίκηση ο στρατός ξηράς και θα αναθέτει την επιχειρησιακή διοίκηση , ή θα εκχωρεί τον  επιχειρησιακό έλεγχο στην ΔΔΕΕ. Αυτό που θα βαρύνει στην απόφαση της διοίκησης και του ελέγχου, θα είναι η μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα για την καταπολέμηση του τζιχαντισμού και γενικά των ασύμμετρων  απειλών στην ευρεία περιοχή ενδιαφέροντός τους.

Μονάδα Shaldag (Πηγή)
Ένα άλλο αντικείμενο μελέτης θα είναι ο συντονισμός  και οι σχέσεις διοίκησης και ελέγχου, με το σχετικά νεοσύστατο Στρατηγείο Επιχειρήσεων Βάθους, (Depth Headquarters) των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, του οποίου ο διακλαδικός ρόλος είναι να συντονίζει όλες τις επιχειρήσεις βάθους των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.

Κυρίως όμως, αποσκοπεί στην ενοποίηση των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων, όπως είναι η Sayeret Matkal, (η Μονάδα Αναγνώρισης του Γενικού Επιτελείου), η μονάδα Shaldag ισραηλινής ΠΑ, (κάτι ανάλογο με την ελληνική 31 ΜΕΕΔ) και η μονάδα Shayetet 13 (Στολίσκος 13), του Ισραηλινού ΠΝ, αντίστοιχη με την δική μας ΔΥΚ.
Βατραχάνθρωποι της Shayetet 13 κατά τη διάρκεια υποβρύχιας εκπαίδευσης. (Πηγή)

Οι Ισραηλινοί, σαν έμπειροι πολεμιστές, είναι σίγουρο ότι θα σταθμίσουν σωστά τα πράγματα και θα καταλήξουν στην βέλτιστη γι' αυτούς λύση, απαλλαγμένοι από ...θηλιές χρέους και  πιέσεις "δανειστών".


Ανιχνευτής










Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.