Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Ο2 ΡΑΚ. Το αναγκαίο οξυγόνο

Δεν υπήρξε περίπτωση τμήμα να έβγαινε έξω και να μην είχε μαζί του ο γιατρός ή ο νοσοκόμος και μια μικρή φιάλη οξυγόνου για έκτακτες καταστάσεις. Οξυγόνο και Ambu, πήγαιναν (και συνεχίζουν να πηγαίνουν) πάντα μαζί.! Από τις απλές εκπαιδευτικές καταδύσεις και τ' άλματα, μέχρι τις μεγάλες πορείες και ασκήσεις! Δεν το συζητώ για τις πραγματικές επιχειρήσεις! Υλικά όχι μόνο για τον νοσοκόμο αλλά για τον οποιοδήποτε, που θα μπορούσε να σώσει μια ζωή! Γνώσεις που πρέπει να ξέρουν όλοι, αν υπάρχει σωστή εκπαίδευση στις Α' Βοήθειες!

Για τις φιάλες οξυγόνου, υπήρχε πάντα μια μικρή ανησυχία ως προς τον χειρισμό τους, έστω και αν ήταν καλά συσκευασμένες και ελεγμένες! Πάντα υπήρχε το ερώτημα "τι κι' αν χτυπήσει καμιά σφαίρα επάνω στην φιάλη;"  "Τι κι αν γίνει καμιά έκρηξη;"

Και μετά: "Οι συνήθεις προδιαγραφές συσκευασίας του οξυγόνου κάνουν για ακραίες καιρικές καταστάσεις;" Συνήθως η απάντηση ήταν όχι. Άρα στις ειδικές επιχειρήσεις δεν "χωρούσαν" πάντα!

Συσκευή παραγωγής οξυγόνου Ο2 ΡΑΚ (Πηγή)
Ο προβληματισμός στο χώρο των ειδικών δυνάμεων, οδήγησε στην κατασκευή μιας μικρής φορητής χημικής γεννήτριας οξυγόνου που κάλυπτε το κενό, με τον καλύτερο τρόπο! Η συσκευή Ο2ΡΑΚ που φαίνεται στην παραπάνω εικόνα και κυκλοφόρησε στην αγορά το 2012, μπορεί να παράγει αρκετό οξυγόνο, ξεκινώντας τη λειτουργία της σε 4 δευτερόλεπτα, για να χορηγηθεί στον ασθενή ή τον τραυματία αμέσως στο σημείο όπου βρίσκεται, μέχρι να τον αναλάβουν τα χέρια πιο ειδικών!

Αντέχει στις πιο ακραίες καταστάσεις, όπως σε περιβάλλον ερήμου, ή σε υψόμετρα μέχρι 12.000 μέτρα και είναι κατάλληλο για άτομα που ενεργούν σε εχθρικό περιβάλλον και έχουν περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν! Και όχι μόνο! Κάνει και για διασώστες πάσης φύσεως!

Ζυγίζει 1,3 κιλά, είναι αυτόνομη, δεν χρειάζεται συντήρηση, ούτε πηγή ενέργειας, ούτε γέμισμα, διαρκεί για συνεχόμενα 22 λεπτά, δουλεύει σε οποιαδήποτε θέση και στάση και έχει ένα όριο ζωής σε αποθήκευση μέχρι και 4 χρόνια.

Η συσκευή, μετά το τεστ βολής από πυροβόλα όπλα (Πηγή)
Η συσκευή δεν περιέχει οξυγόνο υπό πίεση! Η O2PAK παράγει, αν είναι σωστή η έκφραση,   99% + καθαρό ιατρικό οξυγόνο, μέσα από χημική αντίδραση στοιχείων σε στερεά κατάσταση, εξαλείφοντας έτσι τον κίνδυνο έκρηξης κάτω από πυρά, ή επικίνδυνες καταστάσεις που δημιουργούνται με τις φιάλες υπό πίεση.

Έχει δοκιμαστεί, όπως διαβεβαιώνουν οι κατασκευαστές  με αυστηρούς ελέγχους, με εκτέλεση βολών επάνω στη συσκευή και με πολύ  υψηλές θερμοκρασίες, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει πιθανότητα αυτανάφλεξης ή έκρηξης. 

Φαίνεται καλό "εργαλείο", λίγο ακριβό βέβαια, κοστίζει 600 με 800 δολάρια ΗΠΑ ανά τεμάχιο, αλλά νομίζω ότι η τιμή είναι ανάλογη με την παραγγελία! Και εν πάσει περιπτώσει, μιλάμε για τη διάσωση ανθρώπων! 

Δημοσιεύτηκε σε αμερικανική στρατιωτική ηλεκτρονική εφημερίδα το 2012. Εμφανίστηκε και σε ηλεκτρονική εφημερίδα, περί της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, (σε αγγλική γραφή) το 2013!

Και απ' ό,τι είδα στα τιτιβίσματα, αρκετοί στρατοί ενδιαφέρθηκαν από τότε για την προμήθειά του! Μάλλον "πουλάει", γιατί κάνει  καλά δουλειά του!

Καμία σχέση με τους συμπυκνωτές οξυγόνου!


Ανιχνευτής



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.