Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Επιχείρηση "Βαλκυρία"

Ο Χίτλερ με επιτελείς του στην αίθουσα επιχειρήσεων, στην οποία έγινε απόπειρα δολοφονίας του με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό

Οι Βαλκυρίες, είναι γυναικείες οντότητες της μυθολογίας των Βίκινγκς. Ήταν υπηρέτες του θεού Οντίν και μάζευαν τις ψυχές των γενναίων νεκρών πολεμιστών, για να τις μεταφέρουν στον άρχοντά τους, στη Βαλχάλλα,  ώστε να έχει δυνατό στρατό με το μέρος του, όταν θα έφτανε η ώρα της τελικής αναμέτρησης, προς το τέλος του κόσμου, το Ράγκναροκ.

Απ' αυτή τη μυθολογία εμπνεύστηκε ο Βάγκνερ, την όπερά του "Βαλκυρία". To ίδιο όνομα δόθηκε και σε ένα ειδικό σχέδιο επιχειρήσεων του γερμανικού στρατού κατά τη διάρκεια του 2ου Π.Π.

Η επιχείρηση "Βαλκυρία" (γερμ.: Unternehmen Walküre) αρχικά, προέβλεπε και στόχευε στη συνέχιση της άσκησης της εξουσίας από τους Ναζί, σε περίπτωση γενικής διάλυσης της πολιτικής και κοινωνικής τάξης του γερμανικού έθνους.

Αυτό θα επιτυγχανόταν με την έγκαιρη κινητοποίηση στρατιωτικών μονάδων εσωτερικού αλλά και εκστρατείας για την κατάληψη ζωτικών, νευραλγικών σημείων, με σκοπό τον έλεγχο και την διοίκηση της κρατικής μηχανής, αλλά και την καταστολή ενδεχόμενης υποκινούμενης εξέγερσης των εκατομμυρίων αιχμαλώτων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και ξένων εργατών που δούλευαν καταναγκαστικά στο εσωτερικό της χώρας, προς όφελος της γερμανικής βιομηχανίας.

Αργότερα, το ίδιο σχέδιο, χρησιμοποιήθηκε για την οργάνωση πραξικοπήματος κατά του χιτλερικού καθεστώτος. Στο νέο αυτό σχέδιο πραξικοπήματος,  περιλαμβανόταν και η δολοφονία του Χίτλερ. Απόπειρες δολοφονίας υπήρξαν αρκετές, 27 τον αριθμό, από τότε που κατέλαβε την εξουσία ο Χίτλερ το 1934, μέχρι και το 1944! Όλες απέτυχαν!

Η πιο σημαντική όμως, ήταν αυτή, που ξεκίνησε με την χρησιμοποίηση του σχεδίου "Βαλκυρία". Σχεδιάστηκε από τον στρατηγό Φον Τρέσκοβ και τον συνταγματάρχη κόμη Φον Στάουφενμπεργκ που αποτελούσαν μέλη μιας ομάδας συνωμοτών. Το σχέδιο προέβλεπε: Δολοφονία του Χίτλερ και στη συνέχεια ενεργοποίηση του "Βαλκυρία", με το πρόσχημα της πρόληψης πραξικοπήματος, μετά το θάνατο του Φύρερ από τους υποτιθέμενους αντιπάλους του! Δηλαδή συνωμοσία, επάνω στην συνωμοσία! Έπρεπε να πειστούν όμως ανώτατοι αξιωματικοί που είχαν την εξουσιοδότηση της έκδοσης διαταγών για κίνηση μονάδων!

Ο συνταγματάρχης Κλάους κόμης, φον Στάουφενμπεργκ  διαβλέπει πως ο εν εξελίξει 2ος παγκόσμιος πόλεμος στρέφεται επικίνδυνα εναντίον της Γερμανίας και απειλεί να την καταστρέψει. Για τον ίδιο, ο όρκος πίστης στον Χίτλερ, δεν είναι υπεράνω της πατρίδας του. Ευρισκόμενος στην Αφρική, τραυματίζεται σοβαρά. Επιστρέφοντας από το μέτωπο, παίρνει την απόφαση μαζί με μία ομάδα Αξιωματικών, να τερματίσουν τον πόλεμο εξοντώνοντας τον  Χίτλερ  κι ελέγχοντας το στρατό. 

Η επιχείρηση "Βαλκυρία" οργανώνεται με προσοχή και απόλυτη μυστικότητα ενώ ο κλήρος για το ποιός θα αναλάβει προσωπικά τη δολοφονία του ηγέτη του Γ' Ράιχ, πέφτει στον ίδιο τον Στάουφενμπεργκ. Ο μυστικός πόλεμος των Γερμανών αντιφρονούντων κατά του Χίτλερ  "υφαινόταν" κάτω από την μύτη των Ναζί.

Η απόπειρα δολοφονίας πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 1944, αλλά απέτυχε. Στη συνέχεια, το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή και το πραξικόπημα ξεκινά, για να καταπνιγεί, από τους πιστούς στον Χίτλερ στρατιωτικούς! Ο Χίτλερ, μετά απ' αυτή την ανέλπιστη τύχη του, πίστεψε ότι προστατεύεται από κάποια θεία δύναμη και επιδόθηκε ακόμη περισσότερο στα σχέδιά του για την κατάκτηση των πάντων!

Αυτή η  τολμηρή και τελικά ατυχής επιχείρηση, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παγκόσμια ιστορία. Πριν από λίγα χρόνια γυρίστηκε και ταινία, με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ, που παίζει το ρόλο του Φον Στάουφενμπεργκ.

Μπορείτε να την δείτε (με ελληνικούς υπότιτλους) πιέζοντας τον σύνδεσμο " Επιχείρηση Βαλκυρία"


Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.