Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

H ..διαβολοβδομάδα των Ειδικών Δυνάμεων

Οι διαγωνιζόμενοι στην πρώτη φάση της δοκιμασίας των SEALs, με εκτέλεση αναδιπλώσεων για μια ώρα μέσα στο νερό. (Πηγή)
Η βρετανική τηλεόραση του BBC, έχει εγκαινιάσει μια νέα σειρά  παρακολούθησης ακραίων αθλημάτων, που την ονομάζει "Special Forces Ultimate Hell week", δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση "Η έσχατη διαβολοβδομάδα των Ειδικών Δυνάμεων".

Για όσους δεν ξέρουν, η "διαβολοβδομάδα" αποτελεί μια χρονική περίοδο 7 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας, οι εκπαιδευόμενοι του σχολείου βατραχανθρώπων πιέζονται σωματικά και ψυχολογικά μέχρι τα όρια της αντοχής τους, με συνεχείς ασκήσεις στην ξηρά και στη θάλασσα, διελεύσεις εμποδίων, μεταφορές φορτίων, όπως λέμβων και δοκών, ημέρα και νύχτα, με ελάχιστη έως καθόλου ξεκούραση, τρώγοντας σχεδόν στα όρθια και εκτελώντας ατομικά και συλλογικά, όλες τις ..απίθανες εντολές των εκπαιδευτών!

Είναι μια δοκιμασία, η πιο σκληρή θα έλεγα ενός σχολείου εκπαίδευσης! Όποιοι αντέξουν, και δεν εγκαταλείψουν, θεωρούνται  κατάλληλοι για να γίνουν βατραχάνθρωποι, χωρίς βέβαια ν' αποκλείεται η περίπτωση αποτυχίας τους αν δεν πετύχουν τις παραδεκτές σωματικές και πνευματικές επιδόσεις μέχρι το τέλος. Γενικά στα σχολεία ειδικών δυνάμεων, πάντα υπάρχει μια φάση, που θεωρείται σκληρότερη απ' την υπόλοιπη εκπαίδευση και θα πρέπει να αποδείξουν όσοι εκπαιδεύονται, την σωματική αντοχή τους, την ψυχική τους καρτερία, το συλλογικό πνεύμα, την αλληλεγγύη τους προς τους υπολοίπους συναδέλφους τους.

Γυναίκα διαγωνιζόμενη μεταφέρει φορτίο στα πλαίσια της δοκιμασίας (Πηγή)
Ας μιλήσουμε όμως για την εκπομπή, ή το σόου, θα έλεγα που ανέβασαν οι Άγγλοι στην τηλεόραση. Επιλέχθηκαν 29 άτομα, άνδρες και γυναίκες, εθελοντές, που έχουν εξαιρετικές αθλητικές επιδόσεις και άριστη φυσική κατάσταση. Αρκετοί απ' αυτούς, έχουν συμμετάσχει και σε άλλα ακραία αθλήματα, όπως για παράδειγμα στο τρίαθλο "Iron Man"  και έχουν περάσει δύσκολες καταστάσεις.

Σ' αυτό το διαγωνισμό, πρέπει ν' αντέξουν τις δοκιμασίες στις οποίες θα τους υποβάλουν έμπειροι (πρώην) εκπαιδευτές των ειδικών δυνάμεων, που προέρχονται από μονάδες, φημιστές σ' όλο τον κόσμο, όπως SEALs, SAS, Spetznaz, κλπ. Η δοκιμασία που στην περίπτωσή μας είναι 12 ημερών, περνάει από 6 στάδια, (ανά 48ωρο και ένα) μέχρι να αναδειχθεί ο καλύτερος από τους διαγωνιζόμενους, που θα έχει πετύχει σ' όλες τις δοκιμασίες.

Φυσικά ο φακός, ο "μεγάλος αδελφός", είναι μπροστά και τα βλέπει όλα προς τέρψιν των τηλεθεατών, που αρέσκονται σε τέτοια πράγματα. Ήδη έχουν κυκλοφορήσει και τα πρώτα ντοκιμαντέρ, ή τα πρώτα επεισόδια, που ξεκινούν με την "περιποίηση" των SEALs!

Ακολουθεί η δοκιμασία "σκάψιμο" των Ισραηλινών Yamam, όπου θα πρέπει να βγάλουν μέσα από λάσπη ένα τρίτονο φορτηγό και να το σπρώξουν για 200 μέτρα σε ανηφόρα.

Μετά έρχεται η σειρά της μεταφοράς τραυματία των Φιλιππινέζων βατραχανθρώπων NAVSOG, δηλαδή ένα δοκάρι 180 κιλών, που απεικονίζει τραυματία και θα πρέπει να μεταφερθεί για 5 χιλιόμετρα σε δρομολόγιο από ανώμαλο έδαφος, με εμπόδια.

Στη συνέχεια θα κάνουν αυτό που εφαρμόζουν οι Αυστραλοί, SASR . Το τρέξιμο 5 χιλιομέτρων, με φόρτο 20 κιλών σε συγκεκριμένο χρόνο, για να ξεχωρίσουν οι δυνατοί από τους αδύναμους.

Οι Ρώσοι Spetznaz, έχουν τη δοκιμασία της νύχτας. Ξυπνούν τους εκπαιδευόμενους απότομα, και τους βάζουν να στέκονται  για ώρα ακίνητοι σε περίεργες στάσεις, με τα μάτια και τα χέρια δεμένα.

Και στο τέλος, θα τους "πετάξουν" στο δάσος, για να τους κυνηγήσουν τμήματα του "εχθρού" όπως κάνουν οι SAS στην εκπαίδευση της διαφυγής

Μπορείτε να  δείτε ΕΔΏ το πρώτο επεισόδιο, για να καταλάβετε τι γίνεται. Μέσα όμως απ' αυτό το σόου, γίνεται κατανοητή η φιλοσοφία της εκπαίδευσης των διαφόρων ειδικών μονάδων και η ομοιότητα που υπάρχει σε γενικές γραμμές.

Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.