Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Οι Ινδοί Para-commandos

Ινδοί  αλεξιπτωτιστές-καταδρομείς, του 9ου τάγματος (πρώτη σειρά) οπλισμένοι με τυφέκια TAR-21 5,56 χιλ. που κατασκευάζονται στην Ινδία. Φωτογραφία αρχείου (Πηγή)
Πριν από λίγο καιρό, στο απομακρυσμένο ομοσπονδιακό κρατίδιο του Μάνιπουρ, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο των Ινδιών και συνορεύει με τη Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία), αντάρτες, αντίθετοι με το καθεστώς, που θέλουν την ανεξαρτησία της περιοχής τους και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, κτύπησαν σε ενέδρα ινδική στρατιωτική φάλαγγα τοπικής μονάδας, με αποτέλεσμα, να σκοτωθούν 18 στρατιώτες και να τραυματιστούν αρκετοί άλλοι. Η ενέδρα "στήθηκε" με  χρήση ναρκών τύπου Claymore που πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως με κινητά τηλέφωνα!! Γνωστή  και προσφιλής μέθοδος, στους Αφγανούς Ταλιμπάν!

Σύνορα Ινδιών Μιανμάρ. Ινδική συνοριακή περίπολος κινείται κατά μήκος του φράχτη. Ταραγμένη και υποβαθμισμένη περιοχή. (Πηγή)
Ένας ανταρτοπόλεμος, που δεν είναι πολύ γνωστός στο ευρύ κοινό, διεξάγεται εκεί με εξάρσεις και υφέσεις τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια. Οι διαφορετικές εθνότητες, και θρησκείες, σε συνδυασμό ίσως με την μεγάλη διαφθορά, το λαθρεμπόριο και την όχι καλή αντιμετώπιση των μειονοτήτων από την κεντρική κυβέρνηση, έχει δημιουργήσει το πρόβλημα της περιοχής, που είναι σχεδόν άγνωστη στους περισσότερους από εμάς.

Η αντίδραση όμως της κεντρικής κυβέρνησης στην φονική και πολύνεκρη ενέδρα, των ανταρτών, ήταν σχεδόν άμεση. Ζητήθηκε από τον Ινδό Α/ΓΕΕΘΑ ή ανταπόδοση του κτυπήματος! Σε λιγότερο από 72 ώρες, Ινδοί κομάντος, εκτέλεσαν μια τυπική αεροκίνητη καταδρομή και έκαναν προσβολή 2 βάσεων ανταρτών, που βρίσκονταν εκτός συνόρων, αλλά κοντά σ' αυτά, μέσα στο έδαφος της Μιανμάρ.


Καταδρομικό τμήμα των ινδικών ειδικών δυνάμεων, που έλαβε μέρος στην ειδική επιχείρηση εναντίον των ανταρτών, στα σύνορα με την Μιανμάρ. Φαίνεται χαρακτηριστικά ότι η επιλογή του προσωπικού έγινε κατά το μεγαλύτερο μέρος, από καταγόμενους από την περιοχή. (Πηγή)
Την καταδρομή την εκτέλεσε ένα καταδρομικό τμήμα δυνάμεως 70 ανδρών, που ανήκαν στο 21 τάγμα ειδικών δυνάμεων των Ινδών. Τα ρωσικού τύπου ελικόπτερα Μi-17, μετέφεραν την καταδρομική δύναμη σε προεπιλεγμένη, αναγνωρισμένη και ασφαλισμένη  ΖΡ, στη συνέχεια ακολούθησε κίνηση με τα πόδια για μια απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων, η δύναμη χωρίστηκε σε τμήμα κρούσης, τμήμα υποστήριξης και τμήμα ασφαλείας και ολοκλήρωσε με βίαιη κρούση καταστρέφοντας εγκαταστάσεις και σκοτώνοντας πάνω από 40 αντάρτες, όπως ανακοίνωσαν επίσημα. Στη συνέχεια ακολούθησε η αποχώρηση!


Εικονογραφημένη επεξήγηση της επιχείρησης, όπως εμφανίστηκε σε αγγλόφωνες ινδικές εφημερίδες. Επάνω, φαίνεται χαρακτηριστικά ο τρόπος εκτέλεσης της καταδρομικής επιχείρησης. Στην κάτω φωτογραφία, αναλύεται η σχεδίαση της διάρκειας τριών τετάρτων της ώρας, επιχείρησης (Πηγή

Προηγήθηκε αναγνώριση απ'αέρος με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροχημάτων (drones) και υπήρχε στενή συνεργασία με τις αρχές της Μιανμάρ! Ο συντονισμός της επιχείρησης γινόταν από την αίθουσα επιχειρήσεων του τοπικού μεγάλου σχηματισμού. Οι μονάδες πεζικού της περιοχής, ανέλαβαν καθήκοντα ασφαλείας περιοχής εγγύς συνόρων, για την σύλληψη τυχόν διαφευγόντων προς το έδαφος της  Ινδίας.

Ακόμη ένα τμήμα Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών ήταν σε ετοιμότητα επέμβασης για την ενίσχυση και ίσως υποστήριξη της καταδρομικής δύναμης, αν κάτι πήγαινε στραβά. Όλα όμως για τους Ινδούς πήγαν καλά και η επιχείρηση θεωρήθηκε επιτυχής. Μάλιστα οι συντελεστές της επιτυχίας παρασημοφορήθηκαν πριν από λίγες ημέρες.

Δεν ξέρω αν θα υπάρξει μια επόμενη ανταπόδοση από τους αντάρτες! Θα δείξει στο μέλλον. Πάντως το σίγουρο είναι ότι άρχισαν πλέον να στοχοποιούν και στρατιωτικά τμήματα, (ενώ μέχρι τώρα χτυπούσαν μέχρι και αστυνομικά τμήματα) πράγμα που σημαίνει ότι τα πράγματα "χοντραίνουν" για τους Ινδούς.

Οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις, όπως οι περισσότεροι οργανωμένοι στρατοί του κόσμου, διαθέτουν αξιόλογες ειδικές δυνάμεις, σε όλους τους κλάδους.

Έτσι λοιπόν έχουν:

  • Τους Paracommandos ή τους Para Special Forces, όπως ονομάζονται σήμερα, στο στρατό ξηράς
  • Τους αμφίβιους MARCOS στο πολεμικό ναυτικό και 
  • Τους  Garud Commando Force, τους κομάντος  της Πολεμικής Αεροπορίας, που ασχολούνται με ασφάλεια αεροπορικών εγκαταστάσεων και με διάσωση προσωπικού

Ινδοί αλεξιπτωτιστές με τον βυσσινί μπερέ,  σε παρέλαση. Κάποιοι αντί για μπερέ φορούν το παραδοσιακό νταστάρ, δείχνοντας ότι είναι Σιχ. Ο βασικός ατομικός οπλισμός τους είναι  τα  τυφέκια TAR-21. (Πηγή)
Το 21 Τάγμα Para , προσωπικό του οποίου συμμετείχε σ' αυτή την επιχείρηση, υπάγεται στο ινδικό Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών, το οποίο διαθέτει συνολικά 11 ενεργά τάγματα αλεξιπτωτιστών, 1 τάγμα Καταδρομών  (Rashtriya Rifles) ειδικευμένο σε αγώνα εναντίον ανταρτών και 2 επιστρατευόμενα τάγματα αλεξιπτωτιστών. (Συνολικά 14 διοικήσεις;)

Από τα 11 ενεργά τάγματα αλεξιπτωτιστών, τα 8 χαρακτηρίζονται "ειδικές δυνάμεις"(τα 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 9ο, 10ο, 11ο, και 21ο τάγματα). Μελετάται η συγκρότηση δύο ακόμη ταγμάτων  σε ειδικές δυνάμεις, λόγω της επιχειρησιακής ανάγκης που προέκυψε με τη δραστηριότητα των ανταρτών αφ' ενός και με την συγκέντρωση κινεζικών δυνάμεων στα βόρεια σύνορά της αφ' ετέρου. Υπάρχει αμφισβήτηση συνόρων εκεί!

Η συνολική δύναμη αυτού του συντάγματος ανέρχεται σε 4.500 άνδρες περίπου, ενώ τα τάγματα ειδικών δυνάμεων, έχουν δύναμη (συνολικά) 1200 άνδρες.  Τελευταία οι Ινδοί, μελετούν την συγκρότηση μιας Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, στην οποία θα περιλαμβάνονται όλες οι μονάδες ειδικών δυνάμεων. Το θέμα είναι σε εξέλιξη.

Οι βασικές αποστολές των ειδικών δυνάμεων περιλαμβάνουν:
  1. Συλλογή πληροφοριών και ειδική αναγνώριση
  2.  Καταστροφή ζωτικών εχθρικών υποδομών σε εγκαταστάσεις, συγκοινωνίες και επικοινωνίες, στα μετόπισθεν του εχθρού
  3. Συγκαλυμμένες και  εμφανείς καταδρομικές ενέργειες (άμεσες επιθετικές ενέργειες) εναντίον ανταρτών και τρομοκρατών. (αντιτρομοκρατική δράση)
  4. Ανεύρεση και διάσωση ομήρων εντός και εκτός ινδικής επικράτειας
Γενικά καλύπτουν όλο το φάσμα των ειδικών επιχειρήσεων.

Η επιλογή του προσωπικού τους γίνεται επί εθελοντικής βάσης. Οι υποψήφιοι εθελοντές, που μπορεί να προέρχονται από αρχική στρατολόγηση ή από άλλες μονάδες του ινδικού στρατού, διέρχονται από σχολείο επιλογής διάρκειας τριών μηνών, προκειμένου να χαρακτηριστούν σαν αλεξιπτωτιστές. Ακολουθούν σε γενικές γραμμές το βρετανικό μοντέλο επιλογής ειδικών δυνάμεων. 

Balidaan. Το σήμα της θυσίας  των Ινδών κομάντος το οποίο δικαιούνται να το φέρουν μόνο μετά από ένα χρόνο υπηρεσίας  σε εχθρική ζώνη.  Όλοι όμως φέρουν επιράμματα στους ώμους του χιτωνίου τους με τον τίτλο "Special Forces" (Πηγή)
Στη συνέχεια, όσοι εξακολουθούν να επιθυμούν την ένταξή τους στις ειδικές μονάδες, συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους σε ένα δεύτερο σκληρότερο σχολείο επιλογής, διάρκειας 7 μηνών. Λέγεται ότι το ποσοστό όσων εγκαταλείπουν, φτάνει το 90% έως και 95%. 

Οι λίγοι εκλεκτοί, (επαγγελματίες οπλίτες και αξιωματικοί) εισέρχονται στο χώρο των ινδικών ειδικών δυνάμεων, όπου για 3,5 χρόνια εκπαιδεύονται σε ειδικότητες και σε άλλη προκεχωρημένη εκπαίδευση, σχετική με τις ειδικές επιχειρήσεις. (Τεχνικές διείσδυσης-διαφυγής, οπλομηχανήματα, καταστροφές, ορεινός αγώνας, αμφίβιες επιχειρήσεις, τακτική περιπόλων, κλπ). Ειδικότερα όσοι ακολουθούν την εκπαίδευση της στρατιωτικής ελεύθερης πτώσης, πιστοποιούνται μόνο μετά την εκτέλεση 50 αλμάτων ελεύθερης πτώσης από διάφορα ύψη (HALO-HAHO) μέχρι και τα 33.500 πόδια (δηλαδή 10,2 χλμ όπως αναφέρουν σε δημοσιεύματα).

Ειδικά για την τεχνική HAHO,  χρησιμοποιούν  αλεξίπτωτα τύπου HAPPS (High Altitude Parachute penetration System) AMX-310, που παρουσιάζουν διεισδυτική (προωθητική) ικανότητα μέχρι και 50 χιλιόμετρα.

Νυκτερινές και ημερήσιες πορείες και άλματα με πλήρη φόρτο και οπλισμό, επιβίωση, ταχεία καταρρίχηση από Ε/Π, βολές μάχης ταχείας αντίδρασης, τακτική οδήγηση μάχης, ασκήσεις άμεσης αντίδρασης και φυσικά σωματική προπόνηση με τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, διέλευση στίβου εμποδίων και μάχη σώμα με σώμα, είναι  μέσα στις δραστηριότητες συντήρησης της εκπαίδευσης στη μονάδα.

Παράλληλα  κατά τακτικά διαστήματα επιλέγεται προσωπικό που εξειδικεύεται στις αμφίβιες επιχειρήσεις και στην εκπαίδευση δυτών μάχης σε σχολές του πολεμικού ναυτικού, στον ορεινό αγώνα  σε ειδικό Κέντρο Ορεινού Αγώνα στο Κασμίρ, σε αγώνα ζούγκλας στο ειδικό κέντρο εκπαίδευσης που διαθέτουν και βέβαια στο Σχολείο Ειδικών Δυνάμεων.

Αμερικανός, στέλεχος των ειδικών δυνάμεων, στο ινδικό σχολείο Ζούγκλας, δοκιμάζει ένα τυφέκιο SVD Dragunov κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης ελεύθερου σκοπευτή σε τέτοιο περιβάλλον. (φωτο. αρχείου) 
Οι Αμερικανοί (φυσικά και οι Βρετανοί) έχουν δείξει (και δείχνουν) ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκπαίδευση και την συνεκπαίδευση με Ινδούς και παρακολουθούν τακτικά τα σχολεία τους με την ανταλλαγή εκπαιδευομένων. Ειδικότερα ενδιαφέρονται περισσότερο για το Σχολείο ζούγκλας, που εδρεύει σε ιδανικό μέρος για εκπαίδευση.

Επίσης οργανώνονται σε ετήσια βάση τακτικές ασκήσεις στις οποίες συμμετέχουν και τμήματα από άλλες χώρες στα πλαίσια της διμερούς συνεργασίας με φιλικά κράτη. Προσωπικό των Paracommandos, συμμετέχει στη διαγωνιστική  στρατιωτική άσκηση Cambrian Patrol που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο βασίλειο και στην οποία έχουν συμμετάσχει και ελληνικές ομάδες από τη ΛΕΦΕΔ και όχι από τον ενεργό στρατό! Στον διαγωνισμό του 2014 ινδική περίπολος κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο.

Oι μονάδες αυτές έχουν συμμετάσχει σε πολλές επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών μέχρι σήμερα και έχουν πολεμική εμπειρία. Οι κυριότερες από τις επιχειρήσεις που έχουν λάβει μέρος είναι:

  1. Ο Ινδοπακιστανικός πόλεμος του 1971
  2. Η επιχείρηση "Blue Star" εναντίον ανταρτών Σιχ στο Παντζάμπ το 1984
  3. Επιχείρηση εναντίον ανταρτών στη Σρι-Λάνκα το 1987, στα πλαίσια ειρηνευτικής δύναμης
  4. Επιχείρηση "Κάκτος" ανακατάληψης των νησιών Μαλδίβες το 1988. Τα νησιά είχαν καταληφθεί από αντάρτες Ταμίλ
  5. Επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων τουριστών στο Κασμίρ, που είχαν συλληφθεί από αντάρτες της περιοχής, το 1995
  6. Ο πόλεμος του Καργκίλ, εναντίον πακιστανικών στρατιωτικών δυνάμεων και ανταρτών του Κασμίρ, το 1999
  7. Επιχείρηση "Κούκρι" διάσωσης και απεγκλωβισμού ινδικής στρατιωτικής μονάδας Γκούρκας στη Σιέρα Λεόνε, που είχε κυκλωθεί από ανταρτικά τμήματα της περιοχής το 2000
  8. Επιχείρηση "Summer Storm" εναντίον ανταρτών στην περιοχή της Λίμνης Λόκτακ  του Μανιπούρ το 2009, κοντά στα σύνορα με την Μιανμάρ
  9. Αντιτρομοκρατική επιχείρηση  στην περιοχή της Σάμπα του Τζαμού εναντίον τρομοκρατικής ομάδας που είχε καταλάβει τον σταθμό της τοπικής Αστυνομίας, σκοτώνοντας 10 άτομα, το 2013
Οι επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών και παρείσακτων τόσο στο Κασμίρ, όσο και στις ανατολικές περιφέρειες που συνορεύουν με τη Μιανμάρ συνεχίζονται

Ο φορητός και ομαδικός οπλισμός των Ινδών Paracommandos που κατά το μεγαλύτερο μέρος κατασκευάζεται από την ινδική αμυντική βιομηχανία,  περιλαμβάνει τα παρακάτω:


Πιστόλια 
Υποπολυβόλα
Τυφέκια
Τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή
Πολυβόλα
Πολυβόλο Βομβίδων AGS

Α/Τ εκτοξευτές
Από πλευράς μεταφορικών μέσων χρησιμοποιούν:
  • Αεροσκάφη C-130J Super Hercules
  • Ελικόπτερα γενικής χρήσης  HAL Dhruv και HAL Cheetak που παράγονται στην Ινδία
  • Οχήματα Μάχης ειδικών επιχειρήσεων που επίσης παράγονται στη χώρα

Ανιχνευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.