Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

To πρώτο έμβλημα των Δυνάμεων Καταδρομών

Το πρώτο έμβλημα των ελληνικών Δυνάμεων Καταδρομών (Πηγή)
Οι περισσότεροι ίσως θεωρούν ότι το έμβλημα με το σπαθί και τη φράση "Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ" αποτελεί το πρώτο και μοναδικό έμβλημα, από ιδρύσεως των πρώτων ΛΟΚ (Λόχων Ορεινών Καταδρομών) και γενικά των Δυνάμεων Καταδρομών.

Ιστορικά όμως δεν είναι έτσι. Το πρώτο έμβλημα, που βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία, ήταν παρόμοιο αυτού που φορούσαν οι Βρετανοί κομάντος κατά την διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου υπαγόμενοι στην τότε βρετανική Διοίκηση Μικτών (Διακλαδικών) Επιχειρήσεων. (Combined Operations Command, CCO)

Μνημείο της βρετανικής  CCO στο πάρκο ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου  (Πηγή)
Η πρώτη εμφάνισή του έγινε τον Φεβρουάριο του 1942, όταν προτάθηκε σαν ιδέα, από ένα αξιωματικό του Βασιλικού Ναυτικού προς τον Λόρδο Μαουντμπάτεν, τον πρώτο διοικητή της Διοίκησης την περίοδο του πολέμου, για να φέρεται στην στολή του προσωπικού των μονάδων, στρατού, ναυτικού και αεροπορίας, που υπάγονταν επιχειρησιακά, στην συγκεκριμένη Διοίκηση. Το αυτόματο τόμιγκαν, χαρακτηριστικό όπλο των κομάντος, με την ναυτική άγκυρα  και τις πτέρυγες του αετού, προσέδιδαν το χρώμα της διακλαδικότητας.

Το έμβλημα της CCO, ειδικά διασκευασμένο για την στολή των κομάντος SBS (Πηγή)
Το καλοκαίρι του 1943 όλο το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων και των βρετανικών μονάδων κομάντος, φορούσαν αυτό το σήμα και στους δύο ώμους της στολής τους. Τον Ιούνιο του 1946, με την διάλυση αυτής της πολεμικής διοίκησης, σταμάτησε η χρήση του εμβλήματος. 

Στο χώρο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων,  περιγράφεται η εμφάνιση και χρήση του στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ:

"Σχεδιάστηκε το έτος 1947 από την Υποδιεύθυνση Μονάδων Ορεινών Καταδρομών του ΓΕΣ. Ήταν αντίγραφο του παρόμοιου εμβλήματος, κυκλικού σχήματος, που είχε καθιερωθεί για τις Βρετανικές Μονάδες Καταδρομών (Commandos) κατά την διάρκεια του Β.΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1940 - 1945).

Είχε σχήμα θυρεού και η παράστασή του αποτελείτο από ένα σύμπλεγμα αυτομάτου όπλου - πτερύγων αλεξιπτωτιστού - άγκυρας πλοίου (τρεις βασικοί τύποι καταδρομικών επιχειρήσεων) χρώματος μαύρου σε σκούρο κόκκινο φόντο.

Μαζί με τα επιράμματα "ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ" του ιδίου συνδυασμού χρωμάτων, φερόταν από όλο το προσωπικό (αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατιώτες) των Μονάδων Καταδρομών από τη συγκρότησή τους μέχρι την άνοιξη του 1949 (στο πάνω μέρος του αριστερού μανικιού του χιτωνίου όλων των στολών χρώματος χακί). Επίσης οι υπαξιωματικοί και οπλίτες των ιδίων Μονάδων φορούσαν μπερέ Αγγλικού τύπου χρώματος χακί."

Έμβλημα πολωνικής μονάδας ειδικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν (Πηγή)
Το σήμα αυτό, ...δεν ανήκει πλέον στο παρελθόν! Εξακολουθεί να παραμένει ενεργό σε διακλαδικές διοικήσεις και μονάδες, των  βρετανικών, καναδικών και αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και κυρίως ναυτικών και αμφιβίων μονάδων καθώς και μονάδων ειδικών δυνάμεων άλλων χωρών.

Το έμβλημα αυτό αποτελεί το σύμβολο των διακλαδικών-ειδικών επιχειρήσεων διεθνώς.

Τώρα αν θέλετε να μάθετε για τα υπόλοιπα εμβλήματα των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της ΔΕΔ.


Ανιχνευτής












Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.