Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Πιστόλι για ειδικές δυνάμεις

Αμερικανός πεζοναύτης της Force Recon  εξασκείται με πιστόλι  M45 CQBP (Πηγή)
Όλα τα πιστόλια είναι καλά, αρκεί να ξέρεις να τα χρησιμοποιείς! Τουτέστιν να έχεις κάνει "άπειρες" βολές και να έχεις συνηθίσει όλες τις θέσεις βάλλοντος. Και βέβαια να εξασκείσαι, αν η δουλειά σου απαιτεί κάτι τέτοιο.

"Ό,τι αφήνεις σε ..αφήνει" είναι ένας διαχρονικός κανόνας που ισχύει και για το πιστόλι.Και αυτό το λέω, έχοντας προσωπική εμπειρία για το θέμα. Πριν από κάποια χρόνια, ετοιμαζόμουν όπως και άλλοι, να συμμετάσχω στη δύναμη της ISAF (όχι με την ΕΛΔΑΦ) στο Αφγανιστάν. Λόγω της δουλειάς, (πολύ κακώς), είχα αφήσει το πιστόλι λίγο πίσω, δηλαδή είχα κάμποσους μήνες να εξασκηθώ, παραμένοντας στις ..δάφνες του παρελθόντος.

Πλησίαζε η ώρα όμως της αξιολόγησης και θα έπρεπε όλοι μας να έχουμε (μεταξύ των άλλων) τουλάχιστον παραδεκτή βαθμολογία στη βολή με πιστόλι, πριν την αναχώρηση. Ξεκίνησα λοιπόν την πρακτική εξάσκηση με την Beretta 9mm, γιατί αυτό το πιστόλι θα είχαμε μαζί μας, στα πλαίσια του φορητού οπλισμού.

Στήθηκα  στο σκοπευτήριο, και με την σιγουριά του ανθρώπου που ξέρει τι κάνει, άρχισα τις πρώτες βολές! Αμ δε!! Το πιστόλι το ήξερα θεωρητικά και στη λύση αρμολόγηση, αλλά βολή, έκανα πρώτη φορά με αυτό. Είχα συνηθίσει το "υπάκουο" Glock και όχι αυτό το "δύστροπο" πιστόλι που πέταγε το χέρι μου πάνω δεξιά! 

Έτσι οι σφαίρες διασπείρονταν δεξιά αριστερά, χωρίς να πετυχαίνω καλή συγκέντρωση, όπως πίστευα ότι θα είχα, έστω σε κάποιο σημείο του στόχου, συνηθισμένος από τότε που κτυπούσα τα κουτάκια κόκα κόλας από τα 30 και τα 40 μέτρα μακριά.

Μου "έπεσαν" τα μούτρα βλέποντας το αποτέλεσμα. Ακόμη περισσότερο, όταν έβλεπα τον διπλανό μου, έναν Ούγγρο, να τα πηγαίνει θαυμάσια! Με πλησίασε ο Ιταλός εκπαιδευτής, ξέροντας ότι ήμουν των ειδικών δυνάμεων, με απορία ζωγραφισμένη στο δικό του πρόσωπο "Μα πώς; Εσύ των ειδικών δυνάμεων;" Ήταν σαν να με κάρφωνε με μαχαίρι! Ξέρετε κάτι τέτοια, που δείχνουν επίπεδο εκπαίδευσης, διαδίδονται πολύ γρήγορα σε διεθνές περιβάλλον! Και αν γίνει αντιληπτό ότι είσαι ατζαμής, κανείς δεν θέλει μετά να πηγαίνει μαζί σου σε αποστολές, όποιας φύσεως! Έξω στο πεδίο δεν μετράνε ούτε γνωριμίες, ούτε πολιτικά μέσα! Οι ατομικές ικανότητες μετράνε για να είσαι αποδεκτός από τους άλλους!

Έδωσα μια δικαιολογία! (πάντα βρίσκουμε δικαιολογίες) "Έχω συνηθίσει με Glock!" του είπα. Τότε αμέσως τράβηξε από τη θήκη  που είχε στη μέση του, ένα Glock 17 που ήταν το δικό του, μου έδωσε και σφαίρες για να γεμίσω τις γεμιστήρες και μου είπε μεταξύ αστείου και σοβαρού "Για να σε δω λοιπόν!"

Για να πω τη μαύρη αλήθεια, κάπως ξαλάφρωσα, γιατί είχα στα χέρια μου ένα γνώριμο "φίλο" από τα παλιά. Μπορεί να είχα πολύ καιρό να τον δω, αλλά δεν τον είχα ξεχάσει ολότελα. Πήγα πολύ καλύτερα στις επιδόσεις και ο "φίλος" μου με ξελάσπωσε!

Έπρεπε όμως να πιάσω φιλίες και με τη Beretta. Ξεκίνησε η "φροντιστηριακή" προπόνηση στο σκοπευτήριο με 100 φυσίγγια κάθε φορά και για 10 "συνεδρίες" επί 50 Ευρώ (παρακαλώ) τη φορά, γιατί ήταν προσωπική μου υπόθεση και έπρεπε να την καλύψω μέχρι την αξιολόγηση. Υπηρεσιακά έγιναν δύο μόνο προπονήσεις, των 50 φυσιγγίων κάθε φορά.

Τελικά, μπόρεσα και την συνήθισα τη Beretta, με πολύ καλή επίδοση στο τέλος της αξιολόγησης. Αλλά δεν ήταν μόνο η αξιολόγηση! Φάνηκε η χρησιμότητα της προετοιμασίας που έγινε, στην πράξη, εκεί, στο Αφγανιστάν.

Εξάσκηση στη βολή μάχης πιστολίου, από ελληνικό προσωπικό ειδικών δυνάμεων (Πηγή ΓΕΣ)
Το δίδαγμα είναι ότι όσοι (εν ενεργεία) ασχολείστε με άλλες δουλειές, εκτός από "ασκήσεις-πορείες-βολές", μην αμελείτε την εξάσκησή σας και στο πιστόλι, γιατί ποτέ δεν ξέρετε, πότε θα χρειαστεί! Όποιο πιστόλι και αν έχετε χρεωθεί, μάθετέ το καλά!

Ας δούμε όμως για το νέο πιστόλι των ειδικών δυνάμεων, που ξεκινά από τους Αμερικανούς. Οι προδιαγραφές του το θέλουν να είναι πιστόλι που να μπορεί να μετατρέπεται κατ' αρχήν από πλευράς διαμετρήματος, σε .45, από 9 χιλ. και αντιστρόφως, με αλλαγή κάννης και κλείστρου. Επιπλέον:
  • Να είναι ανθεκτικό και αξιόπιστο σε ακραίες καιρικές καταστάσεις.
  • Να επιτυγχάνεται καλή συγκέντρωση στην απόσταση των 50 μέτρων, με 90% δυνατότητα συγκέντρωσης σε κύκλο διαμέτρου 4 ιντσών (10 εκατοστών) καθ' όλη τη διάρκεια ζωής του.
  • Να έχει εργονομική κατασκευή, ώστε να ελαχιστοποιείται η δύναμη οπισθοδρόμησης και να ελέγχεται η διασπορά βολίδων.
  • Να είναι συμβατό για χρήση με πρόσθετα όργανα βολής, όπως τακτικούς φακούς φωτισμού, lasers και σιγαστήρες.
  • Να μπορεί να το χειρίζεται  ένας αριστερόχειρας.
  • Να λύνεται και να δένεται γρήγορα, χωρίς τη χρήση εργαλείων.
  • Η δύναμη πρόσπτωσης της βολίδας να είναι τέτοια, που (ανεξάρτητα με διαμέτρημα) να μπορεί να διαπερνά βαλλιστική γέλη πάχους 35,5 εκατοστών, σε απόσταση 50 μέτρων.
  • Να αντέχει σε πιέσεις αερίων κατά 20% περισσότερο από τις προδιαγραφές του Διεθνούς Ινστιτούτου Κατασκευαστών Όπλων και Πυρομαχικών.  (SAAMI
  • Να έχει μέσον όρο εμπλοκών τη βολή των 2.000 φυσιγγίων, μέσο όρο βλαβών εξαρτημάτων τη βολή των 10.000 φυσιγγίων και όριο ζωής τα 35.000 φυσίγγια.
Έτσι ψάχνουν το κατάλληλο πιστόλι που έχει την κωδική ονομασία  MHS (Modular Handgun System) δηλαδή περιφραστικά: "Σύστημα πιστολίου προσθαφαιρούμενων απαρτίων". Το θέμα διαμετρήματος αφήνεται ανοικτό, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής, ανάλογα με την κατάσταση και το είδος της επιχείρησης. Ο χρόνος εισαγωγής στο σύστημα προμηθειών του αμερικανικού στρατού προσδιορίζεται στο 2018.

Αν και γνωστές εταιρείες κατασκευής όπλων, προσπαθούν να προσεγγίσουν την "πίτα", οι ειδικοδυναμίτες ήδη έχουν κατασταλάξει ποιό πιστόλι προτιμούν, μετά από το HK Mk 23 .45, το  Sig Sauer P226 και  το Beretta Μ9. Το πιστόλι Glock και περισσότερο το αμφίβιο Glock 17! Δηλαδή τον παλιό "φίλο" μου! Βέβαια, το πιο ανανεωμένο, το Glock 17 Gen 4 (4ης γενεάς).

Έτσι, αφού γύρισε ο τροχός του χρόνου, διαπιστώθηκε ότι η επιλογή των ελληνικών ειδικών δυνάμεων για απόκτηση του πιστολίου Glock 17 την 10ετία του '90, ήταν μια πολύ καλή απόφαση! Θυμάμαι την εντύπωση που προκαλούσε με την εκτέλεση βολής, αμέσως μετά το νερό, με σιγαστήρα και γεμιστήρα των 33 φυσιγγίων.

Στη συνέχεια βγήκαν και άλλες πατέντες με παρεκτάματα, που μετέτρεπαν το Glock σ' ένα μικρό υποπολυβόλο, όπως παρουσιάστηκε σε παλαιότερο άρθρο. Επίσης για στρατιωτική χρήση και μόνο, προστέθηκε στην αριστερή πλευρά του πιστολίου στο πίσω μέρος της θήκης του κλείστρου, ένας μοχλός πυρός και ασφαλείας, που ρυθμίζει βολή κατά βολή και βολή κατά ριπάς!

Κατασκεύασαν και γεμιστήρα τύπου τυμπάνου, που παίρνει πάνω από 30 φυσίγγια και κάνει το πιστόλι ..."αστροπελέκι", όπως θα δείτε στο βίντεο παρακάτω!

Ποιό είναι το καλύτερο πιστόλι: Αυθόρμητη ερώτηση, που βγαίνει εύκολα, από το στόμα, κυρίως από άτομα που δεν έχουν ιδιαίτερη εξοικείωση με όπλα.

Η απάντηση είναι όλα τα πιστόλια είναι καλά, αρκεί να ξέρεις να τα χειρίζεσαι σωστά με αρκετή εξάσκηση! Εξαρτάται τι ζητά κάποιος από το πιστόλι. Οι ειδικές δυνάμεις, διάλεξαν το Glock, γιατί στην πράξη διαπίστωσαν, ότι προς το παρόν, αυτό ταιριάζει καλύτερα στη δουλειά τους!

Όσο για το διαμέτρημα, πάλι θα έλεγα ότι δεν υπάρχει καλό, ή καλύτερο! Εξαρτάται για τι δουλειά το θέλεις! Και εκεί, αποφασίζεις ποιό πρέπει να χρησιμοποιήσεις.

Αχρείαστα νά' ναι, αλλά, .."Si vis Pacem, para Bellum"


Ανιχνευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.