Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Στη μνήμη των πεσόντων ΚΔ της μάχης της Βλάστης

Εκεί στο χωριό Βλάστη, κάτω από το Σινιάτσικο, τον Νοέμβριο του 1948 έλαβε χώρα μια αιματηρή μάχη, (εκ συναντήσεως θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί) μεταξύ των ανδρών της Α' και Β' Μοίρας Καταδρομών και των ανταρτών του ΔΣΕ.

Για τη μάχη αυτή, που άφησε συνολικά 23 νεκρούς αξιωματικούς και οπλίτες ΚΔ και 25 τραυματίες,  είχαμε μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο

Μετά από πολλά χρόνια,  το 1986, με πρωτοβουλία των συγγενών, και των  εν ζωή συμπολεμιστών τους, έγιναν τα εγκαίνια της ανέγερσης ενός μνημείου, αφιερωμένου στους πεσόντες ΚΔ, για να παραμένει η μνήμη της θυσίας τους, ανεξίτηλη από το χρόνο.

Μνημείο Πεσόντων ΚΔ στο χωριό Βλάστη (Πηγή)
Επάνω στο μνημείο υπάρχει σκαλισμένο το έμβλημα των Δυνάμεων Καταδρομών και από κάτω η επιγραφή:

IEΡΗ ΜΝΗΜΗ
ΠΡΟΣ 
ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΑΣ ΑΞΚΟΥΣ
ΚΑΙ ΟΠΛΙΤΑΣ ΤΩΝ Α'-Β' ΜΚ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗΝ
ΒΛΑΣΤΗΣ
21-23 ΝΟΕ 1948

Στη συνέχεια απαριθμούνται τα ονόματα των νεκρών που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Πιο κάτω, ακολουθεί μεταγενέστερη εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία είναι χαραγμένα τα ονόματα άλλων τεσσάρων καταδρομέων, προφανώς, τραυματιών που υπέκυψαν στα τραύματά τους αργότερα.

Το μνημείο  διατηρείται σε καλή κατάσταση ενώ κάθε χρόνο, συνήθως το καλοκαίρι γύρω στις 20 Ιουλίου, σε συνδυασμό με την εορτή του Προφήτη Ηλία, τελείται επιμνημόσυνη δέηση, με την παρουσία παλαιών καταδρομέων και τοπικών αρχών.

Ας είναι καλά οι κομάντος που το φροντίζουν!


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.