Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Ο περίπλοκος πόλεμος στη Συρία

Σύρος αντικαθεστωτικός αντάρτης ελεύθερος σκοπευτής, κάπου στο Χαλέπι.. (Πηγή)
Όπως εξελίσσεται ο πόλεμος στη Συρία, αρχίζει να παίρνει διαστάσεις σχεδόν παγκόσμιας σύρραξης, αφού έχουν εμπλακεί πολλά κράτη από όλες τις γωνιές του πλανήτη. Από ένα ξεσήκωμα δυσαρέσκειας του κόσμου κατά του Άσαντ, καταλήξαμε σε μια καταστρεπτική αντιπαράθεση μεταξύ αντιπάλων στρατοπέδων, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Στην πράξη, διαδραματίζονται δύο πόλεμοι ταυτόχρονα, ένας εμφύλιος στη Συρία μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και αντικαθεστωτικών ανταρτών, και ένας μεταξύ δυτικών και συμμάχων, κατά του Ισλαμικού Κράτους. 

Μια ματιά στην παρακάτω εικόνα, δίνει πολύ καλή αντίληψη της κατάστασης. Οι δύο πόλεμοι, τοποθετούν τις ΗΠΑ και την Ρωσία, στην πρώτη περίπτωση σαν αντιπάλους, ενώ στη δεύτερη, εν δυνάμει συμμάχους!

Πηγή φωτογραφίας 
Παρουσιάζεται η περίπτωση, σύμμαχοι να έχουν κοινό αντίπαλο, ενώ ταυτόχρονα κάποιοι να έχουν σαν συμμάχους, αντιπάλους ..άλλων συμμάχων τους!

 Έτσι έχουμε:

 * Αντικαθεστωτικούς αντάρτες, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, να προσπαθούν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Άσαντ, χωρίς όμως να πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή φωτογραφίας
* Οι ΗΠΑ όμως εστιάζονται στην εξουδετέρωση και διάλυση του ισλαμικού Κράτους. Ενώ  έχουν προσβάλει ως τώρα πάνω από 2.500 στόχους των Ισλαμιστών, δεν έχουν εμπλακεί σε απ' ευθείας προσβολή συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, αλλά υποστηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες οικονομικά και υλικά.

* Η Ρωσία, το Ιράν και η λιβανέζικη Χεζμπολάχ, επιθυμούν την διατήρηση του προέδρου Άσαντ στην εξουσία, επί του παρόντος. Η Ρωσία, εκτός από στόχους του ΙΚ, προσβάλλει και θέσεις των αντικαθεστωτικών ανταρτών, σε συνεργασία με τις επίγειες δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού.

Πηγή φωτογραφίας
* Το Ισλαμικό Κράτος πολεμά και τον Άσαντ, επιδιώκοντας την ανατροπή του, για να δημιουργήσει το χαλιφάτο που θα περιλαμβάνει τη Συρία, το Ιράκ και άλλες χώρες.

Η Συρία, δεν υπάρχει σαν κράτος όπως ήταν πριν από 4 χρόνια. Τώρα έχει καταρρακωθεί και αποσυντεθεί σε τμήματα που βρίσκονται στην κατοχή ανταρτών και ισλαμιστών. Το επίσημο κράτος του προέδρου Άσαντ, περιορίζεται σε μια  λωρίδα εδάφους στα δυτικά της χώρας, κοντά στη θάλασσα.

Η Ρωσία έχει συμβούλους και δυνάμεις σε περιοχές όπου βρίσκονται υπό τις κυβερνητικές δυνάμεις. Στοχοποιεί προς υποστήριξή τους αντικαθεστωτικές ανταρτικές θέσεις.

Οι αντικαθεστωτικοί, που προσβάλλονται από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, χρησιμοποιούν αντιαρματικούς πυραύλους αμερικανικής κατασκευής. 

Τα ανταρτικά σώματα, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, βρίσκονται στη δυτική Συρία και προσβάλλονται από τους Ρώσους.

Οι Ιρανοί "Φρουροί της Επανάστασης" και η Χεζμπολάχ, υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Άσαντ.

Οι ΗΠΑ θεωρούν το ΙΚ σαν μεγίστη απειλή και συνεργάζονται με την Τουρκία, με αραβικά κράτη, την Γαλλία, την Μ. Βρετανία και άλλους συμμάχους για την κατάλυσή του. Η επιδίωξη είναι η διακοπή κάθε οικονομικής και εμπορικής επικοινωνίας του ΙΚ με τον υπόλοιπο κόσμο, ώστε μοιραία να διαλυθεί.

Μέχρι τώρα αυτό δεν μπόρεσε να επιτευχθεί, λόγω της ευκολίας πρόσβασης και διέλευσης του ΙΚ, μέσα από τα τουρκικά σύνορα και της συναλλαγής του με έμπορους όπλων και πετρελαίου πάσης προέλευσης και εθνικότητας. Το κατόρθωσαν οι Ρώσοι για τα καλά! Τίποτα δεν μπαινοβγαίνει στα τουρκοσυριακά σύνορα! Ούτε οι Τούρκοι!

Πηγή φωτογραφίας
Οι μόνοι αξιόπιστοι μαχητές και σύμμαχοι με τις ΗΠΑ, στάθηκαν και συνεχίζουν να στέκονται οι Κούρδοι. Οι δυνάμεις τους είναι αυτές που αντιμετώπισαν με πείσμα και θάρρος το στρατό του ΙΚ. Χαρακτηριστική υπήρξε η περίπτωση του Κομπάνι.

Αλλά.. οι Τούρκοι δεν καλοβλέπουν αυτές τις θερμές σχέσεις, έχοντας στο μυαλό τους την πιθανή δυσάρεστη γι' αυτούς εξέλιξη της αυτονόμησης των κουρδοκατοικούμενων περιοχών. Περίπου 30 εκατομμύρια Κούρδοι ζουν μοιρασμένοι στην Τουρκία, στο Ιράν, στο Ιράκ και στην Συρία, με το όραμα δικού τους κράτους και η σύρραξη της Συρίας τους δίνει την ευκαιρία να το κάνουν. Πριν από την συριακή κρίση, οι Τούρκοι, είχαν συμμαχήσει με τους Σύρους και τους Ιρανούς, για την καταπολέμηση των κουρδικών κινημάτων αντίστασης.

Έτσι οι Τούρκοι στην ουσία μάχονται και δεν υποστηρίζουν τους Κούρδους. "Πονοκέφαλος" για τους συμμάχους Αμερικανούς που τους θέλουν και τους δύο!

Το πρόσφατο τουρκικό λάθος της κατάρριψης ρωσικού βομβαρδιστικού, άνοιξε νέα τριβή μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας που έχει οδηγήσει σε τεταμένες έως εχθρικές σχέσεις, που ενδεχομένως να προκαλέσουν  μεγαλύτερο θερμό επεισόδιο, αν απωλεσθεί η ψυχραιμία.

Πηγή φωτογραφίας
Η μπερδεμένη έως χαώδης κατάσταση στη Συρία, δεν ευνοεί τον έλεγχο των περίπλοκων σχέσεων και στρατιωτικών επιχειρήσεων. Λάθος κινήσεις και σφάλματα σε προσβολές στόχων, μπορούν να προκαλέσουν ρήξη μεταξύ των εμπλεκομένων και να επεκτείνουν την σύρραξη της Συρίας σε παγκόσμια κλίμακα.

Για να αντιληφθούμε την αιτία του χάους και του ξεσηκωμού στη Συρία, πρέπει να δούμε την παρακάτω εικόνα που δείχνει την εθνολογική και θρησκευτική κατάσταση στη χώρα πριν από 40 χρόνια. Το ΙΚ καταλαμβάνει την περιοχή που ζουν σουνίτες!

Πηγή φωτογραφίας


Σε αυτό το χάος, έρχεται το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων των δυτικών συμμάχων, να σχεδιάσει  και να διεξάγει  ειδικές επιχειρήσεις στα μετόπισθεν του κύριου αντιπάλου τους, το ΙΚ. Με ποιούς, όμως; Με τους Κούρδους; Πολύ πιθανόν;  Με τους Ιρακινούς; Θεωρείται βέβαιο, αφού είναι "πνευματικά" τους παιδιά! Με τους Σύρους; Όχι! Με τους αντικαθεστωτικούς; Ίσως, αλλά όχι με όλους.

Θα συντονίζονται με τους Ρώσους; Λίγο δύσκολο. Οι Ρώσοι συνεργάζονται μόνο με με τους Σύρους και πιθανόν με τους Ιρανούς, για τη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων!

Η κατανομή του χώρου και του χρόνου και η θέσπιση κοινών για όλους μέτρων ελέγχου, θα αποσοβήσει διπλές προσπάθειες και "αδελφοκτόνα" πυρά.

Ποιός υποστηρίζει ποιόν και ποιός διοικεί ποιόν θα είναι ένας δυσεπίλυτος γρίφος στον περίπλοκο πόλεμο της Συρίας.

Στο μεταξύ, οι μαχητές του ΙΚ απλώνονται και αυξάνουν.


Πηγή: The New York Times










Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.