Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Έλληνες και Αμερικάνοι Πεζοναύτες επισκέφτηκαν «Το Χαμόγελο του Παιδιού»



(Από το ιστολόγιο του Χαμόγελου του παιδιού)

Με μεγάλη μας χαρά υποδεχτήκαμε τις ομάδες του συλλόγου Ελλήνων εφέδρων πεζοναυτών, των πεζοναυτών της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και των Πεζοναυτών από το 575 Τάγμα Πεζοναυτών, στο Σπίτι μας στα Μελίσσια. 

Τα παιδιά μας εντυπωσιάστηκαν με τις επίσημες στολές τους, τα καπέλα τους αλλά και με τη ζεστή τους συμπεριφορά και σε μικρό χρονικό διάστημα γίναμε όλοι μια παρέα! Ανοίξαμε τα δώρα που μας έφεραν και γέμισε το σπίτι με υλικά για ζωγραφιές και χειροτεχνίες. Μικροί και μεγάλοι αρχίσαμε να ζωγραφίζουμε πάνω σε καμβάδες και να φτιάχνουμε κατασκευές με πλαστελίνες! Το σπίτι γέμισε χρώματα, τραγούδια και πολλά πολλά Χαμόγελα!

Σας ευχαριστούμε για την όμορφη επίσκεψη και ειδικά για τα συνθήματα σας: «Μένουμε πάντα πιστοί, γιατί χρειάζεται θάρρος και όλα θα είναι καλύτερα αύριο»!




Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Γυναίκες στο Σχολείο των Rangers

Μεταφορά τραυματία. Οι εκπαιδευόμενες γυναίκες έχουν κομμένα πολύ κοντά τα μαλλιά τους και ξεχωρίζουν από τους άντρες οι οποίοι είναι κουρεμένοι "γουλί" (Πηγή)
Η πρώτη εβδομάδα πέρασε και 8 από τις 16 εθελόντριες γυναίκες πέτυχαν τα όρια της αξιολόγησης στη φυσική κατάσταση, στο  πρώτο μικτό σχολείο Rangers, στην ιστορία του αμερικανικού στρατού. Ενώ από τους άνδρες πέρασαν 184,  από τους αρχικά 380 υποψήφιους!

Μια δύσκολη εβδομάδα για τους υποψήφιους, γεμάτη δράση, ταλαιπωρία και καταπόνηση. Έμειναν ακόμη 57 ημέρες για την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης!

Αξιολόγηση στις κάμψεις (Πηγή)
Τι πέτυχαν την εβδομάδα που πέρασε; Έκαναν:
  • 59 κάμψεις σε δύο λεπτά
  • 59 αναδιπλώσεις κορμού (sit ups) σε δύο λεπτά
  • 5 μίλια σε 40 λεπτά
  • Διέλευση του υδάτινου εμποδίου αυτοπεποίθησης (του Αράπη όπως λένε στο ΚΕΑΠ). Μόνο που το δικό τους είναι αρκετά μεγαλύτερο και δοκιμάζεται και η ικανότητα κολύμβησης στον ίδιο χώρο.
  • Στίβο τοπογραφίας 10 χιλιομέτρων, με 5 σημεία και κίνηση 2,5 ώρες ημέρα και 2,5 ώρες νύκτα. ( 5 ώρες ο μέγιστος χρόνος για την εύρεση τουλάχιστον 4 σημείων)
  • Διέλευση στίβου εμποδίων με πολλή ..λάσπη! Τον ονομάζουν στίβο εμποδίων Malvesti 
  • Σύντονη πορεία 12 μιλίων (περίπου 20 χιλιομέτρων) με πλήρη φόρτο  βάρους 16 κιλών και οπλισμό μέσα σε 3 ώρες.
Διέλευση εμποδίων με το "ζευγάρι"!  (Πηγή)
Όπως αναμενόταν, καμιά εξαίρεση από τους άρρενες συναδέλφους τους και πέτυχαν την πρώτη εβδομάδα με την αξία τους. 

Τις περιμένουν ακόμη στιγμές απείρου ..κάλλους!!

Δείτε περισσότερες σκηνές της εκπαίδευσης της πρώτης εβδομάδας ΕΔΩ!

Και πιστέψτε με δεν είναι καθόλου καψόνια ή bulling! Είναι σκληρή εκπαίδευση που σώζει ζωές σε δύσκολες καταστάσεις, μέσα σ' ένα κόσμο που δυστυχώς,  δεν είναι αγγελικά πλασμένος!



Ανιχνευτής

Πηγή






Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Οι δύο Στρατηγοί και οι έφεδροι

Οι δύο Στρατηγοί  Πηγή
Πολύ καλή η κίνηση του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωσταράκου, να παραβρεθεί στη λήξη της άσκησης "Μακεδονομάχος 2015" στην Ξάνθη, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία  εφέδρων της ΛΕΦΕΔ!

Δείχνει τη σημασία που δίνει ο ίδιος στην εφεδρεία των ενόπλων δυνάμεων και περισσότερο των ειδικών δυνάμεων, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες! Στην εποχή της οικονομικής στενότητας, κάτι τέτοιες δραστηριότητες είναι καλοδεχούμενες.


Είχε και την ευκαιρία να συναντήσει και τον παλιό Στρατηγό  Κώστα Τραχανατζή, πολύ γνωστό στο χώρο των ειδικών δυνάμεων. Ακούραστος ο  Στρατηγός Τραχανατζής δεν λείπει ποτέ από τέτοιες εκδηλώσεις!

Καλό όμως θα ήταν αυτές οι δραστηριότητες να μην υποστηρίζονται από το στρατό μερικώς και κατά περίπτωση μόνο, αλλά να τελούσαν  υπό την αιγίδα των ενόπλων δυνάμεων γιατί έτσι θα τόνιζαν επίσημα το ενδιαφέρον της ηγεσίας και γιατί όχι, θα εξυπηρετούσαν και την στρατιωτική εκπαίδευση της εφεδρείας σε συντονισμό με την αρμόδια διεύθυνση του Γενικού Επιτελείου, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο


Πολύ δε περισσότερο, θα ξεπερνούσαν την υποψία των .."παραστρατιωτικών οργανώσεων". Η διεθνής συμμετοχή και προβολή της εφεδρείας σε ανάλογες διεθνείς εκδηλώσεις, με την φροντίδα της πολιτικής και στρατιωτικής ιεραρχίας, θα έδινε διαφορετικό ειδικό βάρος.

Μπράβο σας κομάντος!



Ανιχνευτής


















Σάββατο 25 Απριλίου 2015

1ος Ορεινός Αγώνας Δρόμου Υμηττού

Μια πολύ καλή ιδέα πήρε "σάρκα και οστά" στο Δήμο Κρωπίας, (στο Κορωπί δηλαδή) με την πρωτοβουλία ενός παλιού καταδρομέα του ταξίαρχου ε.α. κ. Θανάση Πουλάκη που έχει κάνει διοικητής στη 2η ΜΑΛ και στη ΣΧΑΛ. και  ήταν  και αντιδήμαρχος στο Κορωπί την προηγούμενη τετραετία.

Οργανώθηκε ο 1ος Ορεινός Δρόμος στον Υμηττό, υπό την αιγίδα του Δήμου Κρωπίας, που όπως βλέπετε στην αφίσα παρακάτω, θα γίνει στις 17 Μαΐου 2015.




Σχετικά βατή διαδρομή, απόστασης  γύρω στα 12 χιλιόμετρα, για πρώτη φορά! Οι οργανωτές ευελπιστούν να την καθιερώσουν  σαν ετήσιο γεγονός, αυξάνοντας πιθανόν την απόσταση. Παράλληλα διοργανώνεται και ένας μικρότερος δρόμος της τάξης των 4 χιλιομέτρων για  αυτούς που δεν είναι έτοιμοι για το ορεινό τρέξιμο.

Λεπτομέρειες για τη διαδρομή, την οργάνωση και τη δήλωση  συμμετοχής που γίνεται ηλεκτρονικά, μπορείτε να δείτε  στην ιστοσελίδα:  e-koropi.gr/.

Όσοι κομάντος μένουν κοντά και είναι διαθέσιμοι, μπορούν εύκολα να πάνε και να συμμετάσχουν, συνδυάζοντάς το σαν μικρή εκδρομή. Όσοι ξέρουν τον Πουλάκη, είναι και μια ευκαιρία να τον δουν.


Ανιχνευτής 


Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Ξανά στα ..Φώκλαντ

Δεν πάει πολύς καιρός που ακούστηκε ότι  οι Βρετανοί διεξήγαγαν μια άσκηση ειδικών δυνάμεων, που έμοιαζε κάπως με τις δικές μας τύπου "Πυρπολητής". Δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκαναν, αλλά η πρώτη ίσως, που έγινε γνωστή στα ΜΜΕ.

Χρησιμοποιούν λοιπόν τις ειδικές δυνάμεις, τους SBS στον ρόλο του εχθρού και εκτελούν διείσδυση από τη θάλασσα σε διαφορετικά σημεία των νησιών ..Φώκλαντ (παρακαλώ), με σκοπό να προσεγγίσουν σημεία στόχους που τους είχαν ανατεθεί, και να αφήσουν σημειώματα, σαν ένα είδος προσομοίωσης προσβολής, ή σαν ένδειξη της επιτυχούς αφανούς διείσδυσης και αποχώρησης. 

Στη συγκεκριμένη πρόσφατη άσκηση που διέρρευσε στον τύπο, είχαν στοχοποιήσει όπως αναφέρεται, τον πύργο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και μια στρατιωτική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν ήταν βέβαια  πολλοί. Μόνο είκοσι άτομα μοιρασμένοι σε 5 περιπόλους των 4 ανδρών. Αλλά ας δούμε ποιοί έχουν αναλάβει την άμυνα των νησιών, σύμφωνα πάντα με ανοικτές πηγές.

Χάρτης των νήσων Φώκλαντ όπου φαίνεται η Βάση Mount Pleasant  και το λιμάνι Mare Harbour (Πηγή)
Οι βρετανικές δυνάμεις άμυνας των νησιών εδρεύουν στην αεροπορική βάση "Mount Pleasant" (Ευχάριστον Όρος), που βρίσκεται 48 χιλιόμετρα περίπου νοτιοδυτικά από το Stanley, την πρωτεύουσα των νησιών που βρίσκεται στο ανατολικό Φώκλαντ. Εκεί στρατωνίζονται γύρω στους 2000 στρατιωτικό προσωπικό του Ηνωμένου Βασιλείου, όλων των κλάδων των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. Αποτελούν τις "Βρετανικές Δυνάμεις Νήσων Νότιου Ατλαντικού" (British Forces South Atlantic Islands), υπό ενιαία διακλαδική διοίκηση.

Ο βρετανικός στρατός ξηράς διαθέτει δύναμη 1200 στρατιωτικών στην οποία περιλαμβάνεται ένας ενισχυμένος λόχος πεζικού, λόχος μηχανικού, λόχος διαβιβάσεων, που έχει διατεθεί σε διακλαδική μονάδα επικοινωνιών της διοίκησης και λόχος διοικητικής μέριμνας. Επιπλέον υπάρχει και μια πυροβολαρχία Α/Α άμυνας πυραύλων Rapier, που  τελεί υπό τον τακτικό έλεγχο της βρετανικής βασιλικής πολεμικής αεροπορίας.

Το βρετανικό βασιλικό ΠΝ, έχει τις δικές του λιμενικές διευκολύνσεις κοντά στη βάση στον φυσικό λιμένα  Mare Harbour όπου ελλιμενίζονται ή υποστηρίζονται κατά περίπτωση πλοία μιας μικτής ναυτικής διοίκησης που διαθέτει μια φρεγάτα, πλοίο υποστήριξης, ένα περιπολικό σκάφος ένα παγοθραυστικό περιπολικό σκάφος (το οποίο τους 6 μήνες του χρόνου βρίσκεται ελλιμενισμένο κοντά στην Ανταρκτική) και μάλλον διατίθεται και ένα πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Trafalgar. Όλα τα παραπάνω αποτελούν την Βρετανική Ναυτική Δύναμη Επιχειρήσεων Νότιου Ατλαντικού, η οποία έχει σαν αποστολή την προάσπιση των βρετανικών εθνικών συμφερόντων στην περιοχή (Atlantic Patrol Tasking South Mission).

Παράλληλα, η βρετανική βασιλική πολεμική αεροπορία, η γνωστή RAF, στην οποία ανήκει και αεροπορική βάση του Mount Pleasant, διαθέτει τρία σμήνη αεροσκαφών:

  • Το σμήνος 1435 που αποτελείται από 4 μαχητικά αεροσκάφη  Eurofighter Typhoons
  • Το σμήνος 1312 με ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού Voyager KC2 και ένα C-130Κ  Hercules C.3 και 
  • Το σμήνος 1564 με δύο ελικόπτερα Sea King HAR3.
Το αεροδρόμιό της μπορεί να δεχθεί μεγάλα υπερατλαντικά μεταφορικά αεροσκάφη όπως είναι το Tristar της Lockheed

Η διακλαδική μονάδα επικοινωνιών που εδρεύει εντός της βάσης, παρέχει στην διοίκηση δυνατότητα διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου και φυσικά τα μέσα διοικήσεως και ελέγχου των μονάδων των τριών κλάδων.

Όπως διαπιστώνεται, οι Βρετανοί έχουν οργανώσει μια διακλαδική δύναμη επιχειρήσεων υπό ενιαία διοίκηση, της οποίας οι διοικητές και το επιτελείο προφανώς, εναλλάσσονται  και από τους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων. 

Από τον ντόπιο πληθυσμό που δεν ξεπερνά τα 3000 άτομα, συγκροτείται ένας λόχος πεζικού από εθελοντές, σαν ένα είδος εθνοφυλακής, ο οποίος συμμετέχει στο σχέδιο άμυνας των νησιών. Για να υπάρχει μια εικόνα για τι έκταση μιλάμε, τα δύο μεγάλα νησιά μαζί είναι σαν μιάμιση Κρήτη!

Προσωπικό του λόχου εθελοντών των Φώκλαντ σε εκπαίδευση (Πηγή)
Η δύναμη άμυνας των νησιών, συγκροτήθηκε έτσι ώστε να έχει δυνατότητα αεράμυνας, ναυτικών και αεροπορικών επιχειρήσεων και βέβαια αγώνα στην ξηρά, ανάλογα με την κατάσταση. Η επιδίωξη είναι να υπάρχει ισορροπημένη συγκρότηση και τα διατιθέμενα μέσα της διακλαδικής δύναμης να επιτρέπουν τον έγκαιρο εντοπισμό της εχθρικής δύναμης για την αντιμετώπισή της πριν καν προσεγγίσει τις ακτές.

Ο δυνητικός αντίπαλος παραμένει η Αργεντινή, η οποία δεν έχει αποποιηθεί της διεκδίκησης των νησιών, παρά το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στα νησιά Φώκλαντ το 2013, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ψήφισαν υπέρ της παραμονής τους υπό το Ηνωμένο Βασίλειο.

Και πώς ν' αποποιηθεί όταν κυριολεκτικά μπροστά στα πόδια της οι Βρετανοί κατέχουν τα νησιά των οποίων η ΑΟΖ περιέχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο; Θέματα αμφισβήτησης χωρικών υδάτων, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας είναι τα καίρια σημεία τριβής μεταξύ των δύο χωρών.

Όταν μάλιστα έγινε γνωστό ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν πρόσωπα και πράγματα στην Αργεντινή ασκώντας και κάποιας μορφής προπαγάνδα, οι διαφορές ήλθαν πιο έντονα στην επιφάνεια, ενώ η μονομερής έναρξη προπαρασκευαστικών εργασιών για την έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές, προκάλεσε διαμαρτυρίες σε διπλωματικό επίπεδο.

Θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί πώς είναι δυνατόν με δύο λόχους πεζικού κατ' ουσία , να εξασφαλιστεί η άμυνα των νησιών της έκτασης των 12.173 τ.χλμ; Τα διατιθέμενα μέσα καλύπτουν την άμυνα των νησιών;

Η απάντηση προφανώς είναι ότι το δόγμα άμυνάς τους δεν έχει σχέση με την πλήρη περιμετρική οχύρωση των νησιών, αλλά μάλλον με την ορθολογική εξέταση των εχθρικών δυνατοτήτων, σε συνδυασμό με την προσεκτική μελέτη της πιθανής περιοχής επιχειρήσεων.

Βρετανοί αλεξιπτωτιστές  σε πορεία  στον πόλεμο των Φώκλαντ, το 1982 (Πηγή)
Μέχρι πρότινος, οι Βρετανοί έβλεπαν ότι η Αργεντινή δεν είχε τη δυνατότητα αλλά ούτε και την θέληση να επαναλάβει την πολεμική προσπάθεια του 1982. Επομένως η παρεχόμενη τοπική αεροναυτική δύναμη, επέτρεπε στους Βρετανούς την άνεση χώρου και χρόνου για την έγκαιρη αντιμετώπιση μιας κρίσης. Με την Μικτή Δύναμη Άμεσης Αντίδρασης (Joint Rapid Reaction Force) που διαθέτουν, θα μπορούσαν εντός 24 ωρών να αρχίσουν να ενισχύουν την Δύναμη Άμυνας των Φώκλαντ και ν' αντιμετωπίσουν την όποια απειλή.

Η Μικτή Δύναμη Άμεσης Αντίδρασης σε πρώτο χρόνο χρησιμοποιεί σαν χερσαίο Στοιχείο Αιχμής, τμήματα SAS και SBS και ένα ελαφρύ και ταχυκίνητο τάγμα πεζικού ή πεζοναυτών. Παράλληλα διαθέτει από πλευράς ΠΝ δύο φρεγάτες, ένα υποβρύχιο και λοιπά βοηθητικά πλοία υποστηρίξεως.

Ακολουθεί το 1ο Κλιμάκιο που περιλαμβάνει μια Ναυτική Δύναμη Επιχειρήσεων (ΝΔΕ) και μια Αμφίβια Δύναμη Επιχειρήσεων (ΑΔΕ) της οποίας τα αποβατικά στρατεύματα προέρχονται από την 3η Ταξιαρχία Πεζοναυτών. Αν  απαιτείται,  η χερσαία δύναμη άμεσης επέμβασης  να είναι ή/και αερομεταφερόμενη, χρησιμοποιούνται μονάδες της 16ης Αεροκίνητης ταξιαρχίας.

Οι ακολουθούσες δυνάμεις, το 2ο Κλιμάκιο δηλαδή, μπορούν να είναι άλλοι σχηματισμοί, με πιο βαρύ υλικό.

Εννοείται ότι η όλη παραπάνω δύναμη υποστηρίζεται από πολεμική αεροπορία και ελικόπτερα που απαιτούνται.

Η σύσφιγξη όμως των σχέσεων Αργεντινής-Ρωσίας, μετά το εμπάργκο των Ευρωπαίων κατά της Ρωσίας σε είδη τροφίμων, θορύβησε τους Βρετανούς, αφού ακούστηκε ότι ο πρόεδρος Πούτιν και η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρτσνερ, συμφώνησαν στην "ανταλλαγή προϊόντων", δηλαδή τρόφιμα έναντι στρατιωτικής τεχνολογίας που πιθανόν να περιλαμβάνει και ...leasing 12 μαχητικών υπερηχητικών αεροσκαφών παντός καιρού, Sukhoi Su-24 Fencer, με ακτίνα δράσης 2.000 μιλίων.

Έτσι η Αργεντινή θα μπορεί να κάνει εναέριες περιπολίες (και όχι μόνο) με υπέρπτηση πάνω από τα νησιά άνετα όποτε θέλει. Και όλα αυτά, ανατρέπουν (κατά τους Βρετανούς) την ισορροπία, αφού η Βάση τους και τα λιμάνια τους γίνονται πιο ευάλωτα σε απ' αέρος βομβαρδισμούς!

Οι Βρετανοί  ανησυχούν, γιατί ενώ αρχίζει η εκμετάλλευση των πετρελαίων, αν εκδηλωθούν έντονες και πιθανόν "έμπρακτες" διεκδικήσεις της Αργεντινής, θα προκαλέσουν πρόβλημα. Επιπλέον, από στρατιωτικής πλευράς, το πρόγραμμα της Αργεντινής για μίσθωση μαχητικών αεροσκαφών από τη Ρωσία πιθανόν να υλοποιηθεί πολύ πριν από το 2020, που είναι ο χρονικός στόχος των Βρετανών για την επιχειρησιακή ενεργοποίηση  του αεροπλανοφόρου τους "HMS Queen Elizambeth" που θα διαθέτει  μαχητικά αεροσκάφη F-35B κάθετης απονήωσης/προσνήωσης και  ελικόπτερα μεταφορικά και μαχητικά για την υποστήριξη των 250 πεζοναυτών που θα μπορεί να μεταφέρει.

Αυτό το αεροπλανοφόρο θα μπορούσε να είναι το αντίβαρο της περιοχής και η έλλειψή του παρουσιάζει (κατά τους Βρετανούς) επιχειρησιακό κενό. Έτσι η βέλτιστη λύση του προβλήματος είναι η από τώρα ενίσχυση της Δύναμης Άμυνας των Φώκλαντ με επιπλέον προσωπικό και η βελτίωση του συστήματος αεράμυνας με αντικατάσταση εντός της πενταετίας, των ..ξεπερασμένων πυραύλων Rapier με άλλο σύγχρονο Α/Α σύστημα, αξίας 228 εκατομμυρίων λιρών!

Η περικοπή των αμυντικών δαπανών των Βρετανών που είχε επίπτωση και στην άμυνα των Φώκλαντ, μάλλον ενοχλεί και τους στενούς συμμάχους τους.

Η αύξηση της δύναμης μπορεί ακόμη και να διπλασιαστεί, και να φτάσει γύρω στις 2.000  προσωπικό διαφόρων όπλων και σωμάτων, όπως ήταν και παλιότερα, στην 10ετία του '90. Τμήματα αλεξιπτωτιστών, διαδέχονται πεζοναύτες και αυτούς μονάδες πεζικού, εκ περιτροπής κατά τακτά χρονικά διαστήματα, για την διατήρηση της δύναμης στο επιθυμητό επίπεδο.

Η ετοιμότητα της δύναμης διατηρείται πάντα σε υψηλό επίπεδο και δοκιμάζεται συνεχώς με ειδικές ασκήσεις διπλής ενέργειας, όπως αυτή που αναφέρθηκε προηγουμένως ή με ασκήσεις επί χάρτου για τα διάφορα επιτελεία που εμπλέκονται στο σχέδια άμυνας των νησιών. Το βασικό σημείο σε τέτοιου είδους καταστάσεις είναι η διακλαδικότητα των ενεργειών και ο καλός  συντονισμός, με την σωστή διεύθυνση και τον έλεγχο των επιχειρήσεων, πράγμα που Βρετανοί φαίνεται ότι το χειρίζονται εξαιρετικά.

Τελικά το πετρέλαιο είναι το κλειδί για το μέλλον των νησιών Φώκλαντ! Κατά τ' άλλα οι κάτοικοι των νησιών, συνεχίζουν τη δική τους ανέμελη ζωή.


Ανιχνευτής







Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Οι διακλαδική ειδική επιχείρηση των Γάλλων

Έχετε ακούσει για την επιχείρηση  "Barkhane"; Είναι η επιχείρηση σταθεροποίησης που έχει αναλάβει η Γαλλία στην ευρεία υποσαχάρια περιοχή   (ζώνη Σαχέλ) και περικλείει τις 5 χώρες, Μαυριτανία, Μάλι, Νίγηρα και Μπουρκίνα Φάσο. Ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 2014, μετά την επιχείρηση Serval στο Μάλι. 

Χάρτης που δείχνει την εγκατάσταση γαλλικών δυνάμεων στην υποσαχάρια περιοχή στα πλαίσια της επιχείρησης Barkhane. Στην Ντζαμένα του Τσαντ, βρίσκεται το στρατηγείο της μικτής δύναμης επιχειρήσεων, ενώ στην Ουαγκαντουγκού της Μπουρκίνα Φάσο, σταθμεύουν οι ειδικές δυνάμεις.  ((Πηγή)
Ο σκοπός της είναι η δημιουργία πλέγματος ασφάλειας, μεταξύ των παραπάνω χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υποβοηθώντας τις ένοπλες δυνάμεις τους στον αγώνα τους κατά των τρομοκρατών και συμβάλλοντας στην αποτροπή δημιουργίας χώρων απόκρυψης ανταρτών στην ευρεία περιοχή.

Μέχρι στιγμής, έχουν διατεθεί 3.000 Γάλλοι στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από σμήνος 6 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Mirage 2000, 20 ελικόπτερα, 200 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 10 μεταγωγικά αεροσκάφη τακτικών μεταφορών και 3 μη επανδρωμένα αεροχήματα (ΜΕΑ) ή drones όπως έχει καθιερωθεί να λέγονται διεθνώς. 

Γάλλοι στρατιώτες, πιθανόν στελέχη των ειδικών δυνάμεων, επιβιβασμένοι σε ελικόπτερο, προετοιμάζονται για αποστολή αναγνώρισης. Προσέξτε το πολυβόλο ΜΙΝΙΜΙ para, που φέρει ο πρώτος, με σκοπευτικό τύπου Red dot, όπως και το κράνος kevlar που έχει. (Πηγή)
Περιπολίες, αναγνωρίσεις, έρευνα - επιτήρηση περιοχής, συλλογή πληροφοριών και αιφνιδιαστικές προσβολές χώρων απόκρυψης ανταρτών, είναι οι βασικές αποστολές της μικτής εκστρατευτικής δύναμης επιχειρήσεων.

Σε όλες σχεδόν τις αποστολές εμπλέκονται οι ειδικές δυνάμεις! Πριν από λίγο καιρό, σε καταδρομική επιχείρηση εναντίον βάσης ανταρτών στο Μάλι, απελευθέρωσαν και ένα Ολλανδό όμηρο που τον κρατούσαν οι αντάρτες από το 2011!

Αυτό που μπορεί να παρατηρήσει αμέσως κάποιος, είναι διακλαδική σύνθεση της δύναμης επιχειρήσεων, υπό ενιαία διοίκηση! Σχήμα ευέλικτο, που επιτρέπει τον ταχύ συντονισμό και την άμεση αντίδραση όπου χρειαστεί. Αυτή είναι πλέον η μοντέρνα αντίληψη διεξαγωγής επιχειρήσεων., κάτι που όμως από παλιά πρέσβευαν μέσα στο σώμα των Αμερικανών πεζοναυτών.

Έτσι λοιπόν η επιχείρηση "Αμμοθίνα", γιατί αυτό σημαίνει η λέξη "Barkhane" παίρνοντας τ' όνομά της από το είδος της αμμοθίνας που δημιουργείται σε ερήμους με σχήμα ημισελήνου, επιδιώκει την δημιουργία αναχώματος για την αναχαίτιση του "ανέμου" της  τρομοκρατίας των ακραίων ισλαμιστών, όπως κάνει η αμμοθίνα στην έρημο.

Δεν είναι η μοναδική επιχείρηση με την οποία ασχολούνται οι Γάλλοι, υποστηρίζοντας τα εθνικά τους συμφέροντα ασφαλώς! Είναι και η επιχείρηση "Sangaris" στην κεντρική Αφρική, η παρουσία τους στον Λίβανο στα πλαίσια της UNIFIL, η συμμετοχή στις επιχειρήσεις στο Ιράκ και όπου αλλού ήθελε προκύψει.

Σε επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για τις γαλλικές ειδικές δυνάμεις.



Ανιχνευτής


Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Ο Μαραθώνιος στο Βόρειο Πόλο



Πηγή
Ένας μαραθώνιος για… σκληρούς πραγματοποιήθηκε το Μεγάλο Σάββατο στον Βόρειο Πόλο. Με το θερμόμετρο κολλημένο στους -41 βαθμούς Κελσίου, 50 αθλητές από 19 χώρες του κόσμου έτρεξαν στον πιο παγωμένο αγώνα του κόσμου, κοντά στη ρωσική βάση Μπαρνέο στον Βόρειο Πόλο.

Μαζί τους έτρεξε και ένας ιθαγενής Αυστραλός Αβορίγινας, ο οποίος έβλεπε χιόνι για πρώτη φορά στη ζωή του και τα πήγε όπως είπαν αρκετά καλά.

Ο Τσέχος Πετρ Βάμπρουσεκ και η Χέδερ Χόουκινς από την Αυστραλία, αναδείχθησαν νικητές στον αγώνα αντρών και γυναικών, με χρόνους 4 ώρες 22 λεπτά και 24'' και 6 ώρες 57 λεπτά και 39'' αντίστοιχα.
Η διαδρομή που διευθετήθηκε από προσωπικό που έπεσε με αλεξίπτωτα ελεύθερης πτώσης, τον Μάρτιο του 2015, πλαισιώθηκε κατά την διεξαγωγή του αγώνα και από ελεύθερους σκοπευτές, που επιτηρούσαν την περιοχή για την άμεση αντιμετώπιση πολικών αρκούδων, οι οποίες οσμίζοντας εύκολη λεία πιθανόν να προσπαθούσαν να επιτεθούν στους δρομείς.

Στιγμιότυπα του αγώνα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.









Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Ειδική μονάδα "Ζ"


Σήμα της ειδικής μονάδας "Ζ"
Πρόσφατα βρέθηκε σε κάποια στρατιωτικά αρχεία, μια ξεχασμένη ερασιτεχνική ταινία, που περιλαμβάνει στιγμιότυπα από την εκπαίδευση Αυστραλών κομάντος κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, σε μυστική βάση τους στο νησί Fraser της Κουίνσλαντ.

Το φιλμ που είναι έγχρωμο, διατηρημένο σε πολύ καλή κατάσταση, δείχνει τον τρόπο εκπαίδευσης στο χειρισμό μαχαιριού, στις καταστροφές και στις διαβιβάσεις, καθώς και στη σωματική αγωγή.

Το προσωπικό που εκπαιδεύεται ανήκει στην περίφημη ειδική μονάδα "Ζ", που προοριζόταν να δράσει πίσω από τις γραμμές των ιαπωνικών στρατευμάτων. Η ειδική αυτή μονάδα, που έμοιαζε κατά κάποιο τρόπο με τον δικό μας Ιερό Λόχο Μέσης Ανατολής, έφερε σε πέρας, πάνω από 80 ειδικές επιχειρήσεις στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό ωκεανό, εκτελώντας διεισδύσεις εντός των κατεχομένων από τους Ιάπωνες περιοχών με υποβρύχια, με ψαροκάικα και με ρίψη αλεξιπτωτιστών, προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες και να προβεί σε δολιοφθορές.

Εκπαίδευση προσωπικού στην χρήση ναρκών  Limpet για την καταστροφή πλοίων. (Πηγή)

Μια πολύ γνωστή επιχείρηση ήταν η καταδρομή στο λιμάνι της Σιγκαπούρης, και η πρόκληση καταστροφών στον ιαπωνικό πολεμικό στόλο που ελλιμενιζόταν εκεί. Η επιχείρηση Jaywick (Μπουρλότο), όπως ήταν η κωδική της ονομασία, ήταν ένα πολύ σοβαρό πλήγμα στο γόητρο του αήττητου μέχρι τότε ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού.

Η εκπαίδευση του προσωπικού και η οργάνωση της ειδικής  μονάδας "Ζ", αποτέλεσε τη βάση για την μετέπειτα εξέλιξη των αυστραλιανών ειδικών δυνάμεων.

Δείτε ένα βίντεο με αποσπάσματα του ιστορικού φιλμ, πιέζοντας ΕΔΩ


Ανιχνευτής