Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Τυφέκιο για τους ελεύθερους σκοπευτές των γερμανικών ειδικών δυνάμεων





Τυφέκιο Ε.Σ. RS9 της εταιρείας Haenel, (το πρώτο μπροστά στο φακό) με σκοπευτική διόπτρα, ενσωματωμένη διόπτρα ταχείας σκόπευσης τύπου Red dot, καταδείκτη laser,  σιγαστήρα  και άλλα εξαρτήματα  (Πηγή)
Το τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή (Ε.Σ.), RS9 της εταιρείας Haenel , διάλεξαν οι γερμανικές ειδικές δυνάμεις για να εξοπλίσουν τους σκοπευτές τους. Ο γερμανικός στρατός, που έκλεισε συμβόλαιο με την κατασκευαστική εταιρεία για 115 τεμάχια,  το  μετονόμασε σε G29 και το κατέταξε στο σύστημά του.

Το τυφέκιο RS9 είναι διαμετρήματος 8,6Χ70 mm. (για πυρομαχικά .338 Lapua Magnum) και αποτελεί το πρώτο γερμανικής κατασκευής τυφέκιο αυτού του τύπου, που εισάγεται στον γερμανικό στρατό. Επιλέχθηκε, προφανώς μετά από αξιολόγηση, αντί του  "ανταγωνιστή" του, επίσης γερμανικού τυφεκίου Unique Alpine TPG-3A5, το οποίο παρεπιπτόντως, μέσω της εταιρείας FN, παρουσιάζεται στην αμερικανική αγορά σαν  FN Herstal Ballista, και το "περιεργάζεται" και η  USSOCOM για το δικό της προσωπικό.

Το τυφέκιο είναι επαναληπτικό με κινητό ουραίο, ζυγίζει 7,54 κιλά και μπορεί να προσβάλει στόχους στα 1500 μέτρα. Παίρνει γεμιστήρα των 10 φυσιγγίων και το μήκος του με το κοντάκιο ανεπτυγμένο, φτάνει στα 1,20 μέτρα. Η κάννη του, μήκους 60 εκατοστών, θα μπορεί να δέχεται σιγαστήρα  τύπου Rotex . Η σκοπευτική του διόπτρα είναι τύπου T5Xi 5-25x56-ZF Steiner   που αποτελεί προϊόν της κοινοπραξίας  Beretta Defense Technologies.

Βαρύ όπλο, αλλά αυτό που πρόσεξαν οι Γερμανοί, ήταν η αξιοπιστία του και η ακρίβεια των βολών του σε μεγάλες αποστάσεις. Με τα πυρομαχικά τύπου .338 Lapua Magnum, ένας καλός σκοπευτής, μπορεί να εξουδετερώσει ανθρώπινο στόχο στα 1500 μέτρα, διαπερνώντας άνετα και το αλεξίσφαιρο γιλέκο που πιθανόν να φοράει. Και αυτήν την εποχή, ...χρειάζονται τέτοιες δυνατότητες....

Το τυφέκιο RS8 Basic, χωρίς εξαρτήματα και όργανα σκόπευσης  (Πηγή)

Η  Haenel , κατασκευάζει και άλλες παραλλαγές επαναληπτικών τυφεκίων Ε.Σ. όπως:
  • το RS8 Basic, .308 Win. (7,62X67 mm) ή .300 WinMag, (7,62X51 mm τύπου ΝΑΤΟ) το οποίο ζυγίζει 5,6 κιλά και έχει μήκος 1,09 μέτρα με γεμιστήρα επίσης 10 φυσιγγίων 
  • το RS8 Compact .308 Win. με βάρος 5,8 κιλά και μήκος 1,03 μέτρα, για  αποστάσεις 500-1000 μέτρα και ένα ακόμη, 
  • το RS8 Subsonic που διαθέτει κάννη-σιγαστήρα και χρησιμοποιείται για πιο μικρές αποστάσεις,  με υποηχητικά φυσίγγια .308Win.  



Τυφέκιο RS8 Compact .308 Win (Πηγή)
Τα 115 τυφέκια, πιθανόν με παρελκόμενα και ανταλλακτικά, λέγεται ότι θα κοστίσουν γύρω στο 1,9 εκατομμύρια Ευρώ, δηλαδή με πρόχειρο υπολογισμό, γύρω  στις 16.500 Ευρώ έκαστον!! 
Τυφέκιο RS8 Subsonic (Πηγή)

Πρόκειται δε, ν' αντικαταστήσουν σταδιακά το ημιαυτόματο τυφέκιο Ε.Σ. G28 που διαθέτει ο γερμανικός στρατός, εδώ και 10 χρόνια περίπου και το οποίο χρησιμοποιεί κατά 75%, τα ίδια εξαρτήματα του  τυφεκίου μάχης ΗΚ 417

Τα είχαν χορηγήσει τότε οι Γερμανοί  στις μονάδες τους στο Αφγανιστάν, σαν όπλο υποστήριξης ομάδος μάχης, για να μπορούν να πλήττουν στόχους πέραν των 500 μέτρων, απόσταση από την οποία χτυπούσαν τις φάλαγγες των δυτικών, οι Ταλιμπάν!


Ανιχνευτής








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.