Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Πυρομαχικά περιορισμένου βεληνεκούς.


Βολή ανδρών ειδικών δυνάμεων (φωτογραφία Αρχείου)
Και ενώ,  άλλοι πασχίζουν για "έξυπνες" σφαίρες που αλλάζουν τροχιά, μια τριμελής ομάδα ερευνητών του στρατού των ΗΠΑ, κατασκεύασε και σφαίρες, που "πέφτουν" μόνες τους στο έδαφος, όταν δεν βρουν στόχο στην επιθυμητή απόσταση, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο "παράπλευρων απωλειών", όπως λέγεται επιστημονικά, το να σκοτώσεις από λάθος άσχετους ανθρώπους, που η κακή τους μοίρα, τους έφερε να είναι σε λάθος τόπο, στον λάθος χρόνο!

Η ιδέα της κατασκευής πυρομαχικών περιορισμένου βεληνεκούς, ξεκίνησε από τα πυρομαχικά πολυβόλου ,50 που διανύουν μεγάλη απόσταση πριν βρουν το χώμα. Αυτό που έκαναν, ήταν απλό αλλά και κατά κάποιο τρόπο πρωτότυπο: 

Σχεδιάγραμμα της βολίδας με ενσωματωμένο  το γέμισμα αντίδρασης, όπως περιγράφεται στο έγγραφο της ευρεσιτεχνίας (Πηγή)
Όπως είναι κατασκευασμένο το κλασσικό φυσίγγιο με τον κάλυκα γεμάτο από προωθητική πυρίτιδα και  με προσαρμοσμένη τη βολίδα μπροστά, τοποθέτησαν μέσα στην βολίδα ένα "γέμισμα αντίδρασης" (reactive material) όπως το ονόμασαν, το οποίο ενεργοποιείται με την εκπυρσοκρότηση και την καύση της προωθητικής πυρίτιδας, της οποίας τα εκλυόμενα αέρια εκτοξεύουν τη βολίδα μέσω της κάννης του όπλου προς τον στόχο, για να μην μπούμε σε πολλές τεχνικές λεπτομέρειες!

Το γέμισμα αντίδρασης, το οποίο ρυθμίζεται σε ποσότητα ώστε να φτάσει την πλήρη δραστηριοποίησή του στην επιθυμητή απόσταση, αρχίζει να "τσαλακώνει" τη βολίδα, που συνεχίζοντας την πτήση της δεν έχει βρει στόχο,  έτσι ώστε να χάσει το σχήμα της και την ευστάθειά της και να πέσει σαν πέτρα χωρίς ορμή.

Παρόμοια αρχή εφαρμόζεται σε πυραύλους εδάφους-αέρος, που όμως αυτοί εκρήγνυνται σε κάποια καθορισμένη απόσταση, όταν δεν έχουν βρει στόχο. Οι εφευρέτες, που για την πατέντα τους (την οποία κατοχύρωσαν) πληρώθηκαν από τον αμερικανικό στρατό από ...250 δολάρια έκαστος, σύμφωνα με τον στρατιωτικό κανονισμό!!

 Η εφεύρεσή τους,  όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, μπορεί να βρει εφαρμογή (θεωρητικά) σε φυσίγγια 5,56 χιλ. μέχρι και σε βλήματα πυροβολικού των 155 χιλ.

Για τις ειδικές επιχειρήσεις, τέτοια πυρομαχικά θα ήταν εξαιρετικά σε αγώνα αστικού περιβάλλοντος και γενικά σε στενές εμπλοκές, όταν δεν είναι επιθυμητό το μεγάλο βεληνεκές, που μπορεί να προκαλέσει απώλειες σε αμάχους!

Το αποτέλεσμα της εφεύρεσης θα φανεί από τη ζήτηση στην αγορά!

Ανιχνευτής








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.