Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Μνήμη Καταδρομών

Όπως κάθε χρόνο, τελευταία Κυριακή του Μαΐου, ημέρα που συνέπεσε (29 Μαΐου 2016) με την αποφράδα ημέρα της άλωσης της Πόλης από τους Οθωμανούς, τελέσθηκε το μνημόσυνο των πεσόντων στους πολέμους, Ιερολοχιτών και Καταδρομέων, από το 1942 έως και σήμερα.

Μνήμη των μαχητών, από τους  συμμαχητές, αλλά και από τους νεώτερους Καταδρομείς, που συνεχίζουν την παράδοση και διατηρούν άσβεστο το πνεύμα των Καταδρομών. Πολεμιστές της Κύπρου, αναμίχθηκαν με τους "παλιούς" και τους "νέους", δίπλα στον "αρχαίο" Ιερολοχίτη Στρατηγό Κόρκα, που παραβρέθηκε στην τελετή!

Η προσέλευση των Καταδρομέων ήταν μαζική και η συμμετοχή αθρόα, με την παρουσία της ηγεσίας του Στρατού, μελών του πολιτικού κόσμου, του τοπικού άρχοντα  δημάρχου -Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης,  και εκπροσώπου της Κυπριακής Πρεσβείας.

"Τιμούμε τους νεκρούς μας που έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας μας..", τόνισε στην ομιλία του ο Διευθυντής των Ειδικών Δυνάμεων, Υποστράτηγος Μανωλάκος, κάνοντας αναδρομή στην ιστορία. Όταν έκανε την αναφορά του στους πεσόντες Καταδρομείς κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων 1946-1949, θέλοντας να δώσει έμφαση στα δεινά ενός εμφύλιου πολέμου και στην καταστροφή που επιφέρει ένας εθνικός διχασμός, έκανε την ευχή: «Ποτέ ξανά Έλληνας νεκρός από ελληνικό βόλι, για ό,τι κι αν πιστεύει, ό,τι κι αν επιδιώκει».


Μου θύμισε κατά κάποιο τρόπο την ομιλία του αείμνηστου Στρατηγού Καλλίνσκη, στο πρώτο μνημόσυνο Καταδρομών το 1950, όταν, παρά την έντονη φόρτιση και το βαρύ μεταπολεμικό κλίμα, είπε για τους αντιπάλους του:

"Κανείς από μας, από το μέρος το δικό μας δεν θέλει Πόλεμο.
Θ' αφήσουμε τους χειρότερους εχθρούς μας, ακόμη κι' εκείνους που βγήκαν απ' τα σπλάγχνα τα δικά μας, να ζήσουν ήσυχοι, αν θέλουν."


Έτεινε χέρι συμφιλίωσης, πιστεύοντας ότι αυτό είναι το καλύτερο για την πατρίδα. Και αυτό είναι το σωστό για το λαό μας, για την εθνική μας υπόσταση!

Περίμενα να το δω και από την άλλη πλευρά! Αλλά....δυστυχώς, δεν το είδα! ΄Η τουλάχιστον δεν το κατάλαβα έτσι, διαβάζοντας τις ομιλίες που έκαναν για την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ  στην Πελοπόννησο! 

Αυτό που κατάλαβα είναι ότι το μικρόβιο της διχόνοιας, είναι ακόμη ζωντανό και αλίμονο στο λαό μας αν συμβεί ξανά αδελφοκτόνος σπαραγμός. Εύχομαι να κατάλαβα λάθος!

Οι Καταδρομείς τιμούν τους νεκρούς τους όπως κάθε χρόνο, εμποδίζοντας την λήθη να τους σκεπάσει! Δεν τους λησμονούν! Ούτε υποδαυλίζουν το μίσος κατά των πρώην αντιπάλων τους! Υπακούουν στις προσταγές των ανωτέρων τους και πασχίζουν να είναι πάντα έτοιμοι ν' αντιδράσουν σωστά, σε οποιαδήποτε εχθρική επιβουλή, ειδικά τώρα με την δύσκολη οικονομική συγκυρία!

Προετοιμάζονται να πολεμήσουν τον όποιον επίδοξο εισβολέα, τον όποιο επίδοξο εχθρό της πατρίδας μας!

Και όπως είπε τότε στο πρώτο μνημόσυνο Καταδρομών μιλώντας ο Στρατηγός Καλλίνσκης:

"Κι' αν ποτέ τολμήσουν αυτοί ή όποιοι άλλοι να πειράξουν πάλι την Ελλάδα μας, πέστε το από τώρα, βροντοφωνείστε το παντού. Να το ξέρουν όλοι, εχθροί και φίλοι! Θα πολεμήσουμε! Θα πολεμήσουμε με πίστη και πείσμα και με φανατισμό! Θα πολεμήσουμε παντού στα βουνά και στους κάμπους, στις πόλεις στα χωριά και στ' ακρογιάλια! ..."


Ανιχνευτής



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.