Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Οι αντάρτες Μόνταγκναρντς (Montagnards)

Μαχητές Montagnards με στέλεχος των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Βιετνάμ (Πηγή)


Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε πολύ λίγο αναφέρει για τους Μόνταγκναρντς (Montagnards) τις ορεσίβιες φυλές του Βιετνάμ, που κατά την διάρκεια του ομώνυμου πολέμου, εκπαιδεύτηκαν στον ανταρτοπόλεμο από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τους Βιετκόνγκ. 

Στο τέλος δεν κέρδισαν και πολλά αυτοί οι άνθρωποι, μετά τον αγώνα που έδωσαν πιστεύοντας εύκολα ίσως τότε, στις υποσχέσεις για ανεξαρτησία και καλύτερη ζωή! Στον πόλεμο του Βιετνάμ, το ότι οι περισσότεροι είχαν ασπαστεί από την εποχή της γαλλικής αποικιοκρατίας τον χριστιανισμό, μοιραία τους οδήγησε στο "αντίπαλο" στρατόπεδο, δηλαδή στους δυτικούς και έτσι αντιμετωπίστηκαν σαν εχθροί. Λάθος τακτικής ενδεχομένως, των φανατικών Βιετκόνγκ εκείνη την εποχή. Όσοι ήταν τυχεροί, μπόρεσαν μετά τον πόλεμο να μετακινηθούν στις ΗΠΑ και να φτιάξουν την ζωή τους, απ' την αρχή. Πολλοί σκοτώθηκαν από τους Βιετκόνγκ και αρκετοί παραμένουν εκεί στα ορεινά.

Βασικά οι Degar ή Montagnards, λέξη που προέρχεται από τα γαλλικά και σημαίνει "ορεσίβιοι", είναι άλλος λαός. Αναγκάστηκαν να ανεβούν στα βουνά πιεζόμενοι από τους λοιπούς, Ταϊλανδέζους και  Βιετναμέζους. Έμπλεξαν λοιπόν θέλοντας και μη στον ανταρτοπόλεμο.  Δεν είμαι σίγουρος τι συμβαίνει σήμερα σ' εκείνη την απομακρυσμένη περιοχή. Λένε ότι ζουν περίπου 1 εκατομμύριο ψυχές από αυτές τις φυλές ακόμη, αν και έχει γίνει μεγάλος εποικισμός.

Μαζί με αυτούς τους ιθαγενείς, οργανώθηκαν μικτά "ειδικά τμήματα" από Αμερικανούς και Αυστραλούς κομάντος, που ενεργούσαν στις περιοχές επιρροής των Βιετκόνγκ, προσβάλλοντας εγκαταστάσεις, προσωπικό, συνεργάτες και συμμάχους τους. 'Ήταν η "Mobile Strike Force" (Κινητή Δύναμη Κρούσης)  ή πιο γνωστή σαν "Mike Force". 

Βοηθούσαν επίσης σε καταδείξεις στόχων, διέσωζαν πιλότους που είχαν καταρριφθεί, οργάνωναν ζώνες ρίψεως και προσπαθούσαν να δημιουργήσουν αντικίνημα αντίστασης. Ενεργούσαν σαν περίπολοι μάχης ή αναγνώρισης σε αποστολές έρευνας-διάσωσης ή έρευνας και προσβολής. Έκαναν αυτό που σήμερα ονομάζεται "Foreign Intrenal Defence"  Στο στρατηγικό επίπεδο οι ΗΠΑ τελικά δεν τα κατάφεραν και επομένως όλες οι προσπάθειες αυτών των ειδικών τμημάτων έγιναν μάταια, αν και τα πήγαιναν  καλά. 

Ο κακός χειρισμός και η συμπεριφορά του συμβατικού αμερικανικού στρατού και οι  βομβαρδισμοί, είχαν σαν  αποτέλεσμα να μην κερδίσουν "τα μυαλά και τις καρδιές των ντόπιων" Τα παθήματα έγιναν μαθήματα; Φαίνεται πως κάτι γίνεται καλύτερα στο Αφγανιστάν σήμερα με τα επιλεκτικά και προσεκτικά "κτυπήματα".

Παρακάτω σας παραθέτω ιστορικό οπτικό υλικό σχετικά με την εκπαίδευση των Μontagnards από τους Green Berets και από την δράση της Mike Force. 

Διάβασα σε παλιό άρθρο εφημερίδας, ότι με τους τελευταίους ήταν και ένας Έλληνας πρώην "λεγεωνάριος", που πολέμησε στο πλευρό τους! Διηγείται δε πολλά τεχνάσματα που εφαρμόζονταν στην μάχη. Είναι μια ακόμη καλή ενημέρωση, για τους ενδιαφερόμενους με το θέμα. 


Ανιχνευτής




                            


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.