Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Σκοπεύοντας ..πλαγίως!


Βάση προσαρμογής 45ο της εταιρείας Trijicon. Στην εικόνα φαίνεται η προσαρμογή διόπτρας ταχείας σκόπευσης τύπου MRO (Πηγή) 

Η εταιρία Trijicon τον περασμένο μήνα παρουσίασε μία νέα σειρά εξαρτημάτων προσαρμογής σκοπευτικών ταχείας σκόπευσης τύπου "red dot", που προσαρμοζόμενα σε βάση "picatiny rail" επιτρέπουν την χρήση δύο ταυτόχρονα σκοπευτικών μηχανημάτων, της κυρίας διόπτρας και αυτού της ταχείας σκόπευσης.

Χάρη σ' αυτή τη βάση, που σχηματίζει γωνία 45 μοιρών, ένας σκοπευτής μπορεί πολύ γρήγορα, να χρησιμοποιήσει ταχεία σκόπευση για στόχους που εμφανίζονται αιφνίδια σε κοντινές αποστάσεις, με απλή στροφή του όπλου του πλαγίως.

Η νέα αυτή σειρά βάσεων προσαρμογής της Trijicon, που έχουν κατασκευασθεί με το ίδιο ανθεκτικό κράμα μετάλλου (7075 T6-Aluminum) προορίζεται για τις δικές της διόπτρες ταχείας σκόπευσης τύπου RMR (Ruggedized Miniature Reflex) και MRO (Miniature Rifle Optic) και σύμφωνα με τις δηλώσεις της εταιρείας, μπορεί κάποιος να τις προσθαφαιρεί επί του τυφεκίου χωρίς  ρύθμιση με το ένα χέρι και να τις χρησιμοποιεί εξ ίσου καλά είτε δεξιά είτε αριστερά του όπλου, εφ' όσον είναι αριστερόχειρας.

Ταυτόχρονη χρήση δύο σκοπευτικών διοπτρών (Πηγή)

Βέβαια η μέθοδος αυτή δεν είναι κάτι εντελώς νέο! Εδώ και λίγα χρόνια και άλλες εταιρείες έχουν ασχοληθεί με το θέμα, όπως για παράδειγμα με την κατασκευή picatiny rail, στην οποία να είναι δυνατή η προσαρμογή  σκοπευτικών υπό γωνία, χωρίς να εξαιρούνται και εφεδρικά μεταλλικά σκοπευτικά.


Στην εικόνα φαίνονται τα μεταλλικά σκοπευτικά, προσαρμοσμένα πλαγίως του όπλου. Στην αγγλική ορολογία αναφέρονται σαν "Back Up Iron Sights , BUIS" (Πηγή)


Στο παρελθόν είχαμε μιλήσει λίγο για τις διόπτρες με την κόκκινη κουκκίδα (ανακλαστικά σκοπευτικά) ή/και για τα ολογραφικά σκοπευτικά. Αν και η τεχνολογία έχει προοδεύσει, η ανακλαστική και η ολογραφική μέθοδος, ταχείας σκόπευσης εξακολουθεί να προτιμάται διότι δεν επηρεάζεται από καιρικές συνθήκες, φωτισμό λάσπες, χιόνι, νερά, πάγο ή άλλες βρομιές που "κάθονται" στο σκοπευτικό του όπλου, στο πεδίο της μάχης.

Αρκεί ένα μικρό τμήμα του σκοπευτικού, να έχει μείνει καθαρό ώστε να μπορεί να βλέπει ο μαχητής και να προσαρμόζει την κόκκινη κουκκίδα ή τον κύκλο επάνω στον στόχο. Διευκρινίζεται ότι αυτό το είδος της σκόπευσης δεν έχει κάποια συνάφεια ή εξάρτηση με την σκοπευτική γραμμή των σταθερών μεταλλικών σκοπευτικών ενός όπλου. Απλά χρειάζεται αρχική προσαρμογή και μηδενισμός.

Αρκετοί προτιμούν την ταυτόχρονη συνύπαρξη της δυνατότητας και των δύο ειδών σκόπευσης  επί του όπλου τους, ώστε αν αποτύχει η ηλεκτρονική τεχνολογία, να μπορεί γρήγορα ο σκοπευτής να μεταπέσει στην κλασσική σκόπευση με το κλισιοσκόπιο και την ακή του στοχάστρου. Η αγγλική ορολογία για την συνύπαρξη αυτή, είναι co witnessing.

 Co witnessing. Χαρακτηριστική εικόνα όπου φαίνονται καθαρά μέσα στη διόπτρα και η κόκκινη κουκκίδα και τα μεταλλικά σκοπετικά. Συνήθως η ρύθμιση γίνεται έτσι ώστε η διόπτρα να έχει τη γραμμή σκόπευσης πάνω από την αντίστοιχη γραμμή των μεταλλικών σκοπευτικών, ώστε να μην παρεμβάλλεται στο οπτικό πεδίο του σκοπευτή. (Πηγή)

Στην ταχεία σκόπευση με διόπτρα τύπου red dot ή ολογραφικής σκόπευσης, αυτό που προέχει είναι ο εγκλωβισμός του στόχου με την κόκκινη κουκκίδα, ανεξάρτητα από τη θέση της μέσα στο φακό. "Βλέπεις στόχο-κτυπάς στόχο". (Πηγή)
Πολλοί συγχέουν αυτή την δυνατότητα και νομίζουν ότι σώνει και καλά θα πρέπει  πάντα κατά τη σκόπευση να συμπίπτει η κόκκινη κουκκίδα με την κορυφή της ακής του στοχάστρου. Δεν είναι απαραίτητο! Το μόνο που πρέπει να προσεχθεί στη ρύθμιση είναι να μην εμποδίζουν τα μεταλλικά σκοπευτικά το οπτικό πεδίο του σκοπευτή κατά τη χρήση της διόπτρας

Εύκολη και γρήγορη σκόπευση, είναι αυτό που χρειάζεται το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων στις αποστολές που αναλαμβάνει και αυτού του είδους  τα σκοπευτικά την παρέχουν. Αλλά.. να μην ξεχνιόμαστε! Πρέπει πάντα να είμαστε καλοί και στην κλασσική σκόπευση και αυτό μόνο με εκπαίδευση επιτυγχάνεται.

Ανιχνευτής












Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.