Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Επιπτώσεις πυροβόλων όπλων

Πηγή
Μια και μιλήσαμε στο χθεσινό άρθρο για τα αιμοστατικά σφουγγαράκια, θα παρουσιάσουμε εδώ πληροφορίες για τις επιπτώσεις της βολής ενός πυροβόλου όπλου στο ανθρώπινο σώμα, ολοκληρώνοντας την εικόνα για τα  τραύματα από πυροβόλα όπλα.

Ανιχνεύοντας το διαδίκτυο, βρήκα μια πολύ αξιόλογη εργασία ενός ειδικού επί του θέματος, στην οποία περιγράφει με λεπτομέρεια την αναχαιτιστική ικανότητα που έχουν οι βολίδες που προσπίπτουν στο ανθρώπινο σώμα, αλλά και τον μηχανισμό κατάρρευσης του σώματος ενός ατόμου που έχει βληθεί από πυροβόλο όπλο. 

Είναι νομίζω εύκολα αντιληπτό το πόσο ενδιαφέρον αποκτούν τέτοιες γνώσεις, για τμήματα ειδικών δυνάμεων και όχι μόνο!

Πηγή
Σε κάτι ανάλογο αναφέρθηκε πιο συνοπτικά πριν από 2 χρόνια σε άρθρο του, το ΕΚΕΟ.

Μπορείτε να διαβάσετε αυτή την ενδιαφέρουσα εργασία, πιέζοντας το σύνδεσμο: Επιπτώσεις πυροβόλων όπλων και κατεβάζοντας στη συνέχεια το κείμενο που είναι γραμμένο σε word. 

Μπορείτε επίσης να το διαβάσετε και ΕΔΩ!

Παρακάτω δείτε και ένα εκπαιδευτικό βίντεο σχετικά με τραύμα στήθους.


Ανιχνευτής






Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Τα αιμοστατικά σφουγγαράκια

Όταν ένας μαχητής τραυματίζεται από πυρά στο πεδίο της μάχης, η παροχή πρώτων βοηθειών εκεί, επί του πεδίου, είναι εξ ίσου βίαιη, όσο και ο τραυματισμός. Ο νοσοκόμος μάχης, πρέπει κυριολεκτικά να μπουκώσει με γάζες το τραύμα, μερικές φορές βαθιά μέχρι και 13 εκατοστά μέσα στο σώμα, προκειμένου να σταματήσει την αιμορραγία από κάποια αρτηρία.

Είναι μια αγωνιώδης προσπάθεια που εξελίσσεται κάτω από δύσκολες συνθήκες καιρού, εχθρού και εδάφους, η οποία μερικές φορές δεν αποδίδει. Αν δεν σταματήσει η αιμορραγία μέσα στα επόμενα τρία λεπτά, ο νοσοκόμος ή ο γιατρός πρέπει να αφαιρέσει όλες τις γάζες και να αρχίσει ξανά τη διαδικασία. Και είναι τόσο οδυνηρή διαδικασία για τον τραυματία, που .."πρέπει να του παίρνεις πρώτα το όπλο μακριά..." όπως χαρακτηριστικά είπε ένας νοσοκόμος (medic) των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, επί του θέματος.

Παλιά κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στο Σχολείο Νοσοκόμων του  ILRRPS ένας εκπαιδευτής συνήθιζε να λέει ότι "όταν έχεις μπροστά σου ένα τραυματία με βαθιά τραύματα από σφαίρα ή βλήματα και πρέπει να τον σώσεις, δεν πρέπει να τον λυπάσαι! Σταμάτα την αιμορραγία με κάθε τρόπο, τρίψε με δύναμη το τραύμα με απολυμαντικό υγρό, για να φύγουν όσο είναι δυνατόν ξένα σώματα, και τάπωσε την πληγή με γάζες, για να σταματήσεις το αίμα! Να ξέρεις ότι πονάει αυτός και όχι εσύ! Αν θέλεις να τον γλυτώσεις, μη τον λυπάσαι! Από τον πόνο δεν θα πεθάνει!"

Ακόμη και με τις επείγουσες διαδικασίες, του νοσοκόμου μάχης, πολλοί στρατιώτες που δυστυχώς συνεχίζουν να αιμορραγούν, καταλήγουν. Η αιμορραγία, θεωρείται η υπ' αριθμόν 1 αιτία θανάτου από πολεμικά τραύματα.

Πηγή
Κάποιοι απόστρατοι νοσοκόμοι medics των ειδικών δυνάμεων, με πλούσια εμπειρία πλέον από τα θέατρα επιχειρήσεων του Ιράκ και του Αφγανιστάν, γνωρίζοντας το πρόβλημα της αιμορραγίας καλά, όπως και την αναποτελεσματικότητα των γαζών, είχαν μια καλή ιδέα, που τους ήλθε  από τον τρόπο που κλείνουμε τρύπες σε λάστιχα αυτοκινήτων, με τη χρήση αφρού.

Σκέφτηκαν λοιπόν, ότι αντί να χώνουν γάζες σε πολεμικά τραύματα, κάνουν "ένεση" με μικρά στρογγυλά σφουγγαράκια εμποτισμένα με πηκτική ουσία, η αιμορραγία θα σταματήσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, χωρίς να προκαλούν πόνο στον τραυματία.

Η ιδέα αυτή αγοράσθηκε από μεγάλη  φαρμακο-ιατρική αμερικανική εταιρεία (για την οποία δουλεύουν οι βετεράνοι νοσοκόμοι) και έτσι βγήκε στην αγορά το σύστημα XStat, που όπως βλέπετε στην φωτογραφία, μοιάζει σαν μεγάλη σύριγγα γεμάτη με πλαστικά σπογγώδη δισκία, διαμέτρου ενός εκατοστού.


Η ιδιότυπη αυτή σύριγγα που έχει μέγεθος να χωράει σε τσέπη, μπαίνει μέσα στην πληγή  και με πίεση του εμβόλου τοποθετεί αυτά τα σπογγώδη δισκία μέσα στην πληγή. Με την επαφή τους με το αίμα διογκώνονται και κυριολεκτικά βουλώνουν το σημείο που αιμορραγεί, μέσα σε 15 δευτερόλεπτα.


Κάθε σπογγώδες δισκίο έχει επίσημανση ανιχνεύσιμη σε ακτινογραφία ώστε να είναι δυνατή η απομάκρυνσή τους μετά την διακομιδή του τραυματία σε χειρουργική μονάδα. Είναι αυτονόητο ότι μιλάμε για μια αιμοστατική συσκευή που προορίζεται για τον έλεγχο της αιμορραγίας σε σημεία που δεν μπορεί να εφαρμοσθεί αιμοστατικός επίδεσμος  (τουρνικέ) όπως είναι η μασχάλη ή  η βουβωνική χώρα για παράδειγμα.


Η δυνατότητα που προσφέρει για σταμάτημα της αιμορραγίας είναι της τάξεως των 4 ωρών, χρόνου ικανού για την διακομιδή του τραυματία σε ασφαλές μέρος για περαιτέρω περίθαλψη.

Δεν χρησιμοποιείται σε τραύματα θώρακα, υπεζωκοτικής κοιλότητας, μεσοθωρακίου, κοιλιακής χώρας, οπισθοπεριτοναϊκού χώρου, ιερού χώρου πάνω από τον βουβωνικό σύνδεσμο και σε ιστούς πάνω από την κλείδα. Εκεί χρησιμοποιείται άλλη τεχνολογία.

Η συσκευή XStat, όπως λέει η κατασκευαστική εταιρεία,  παράγεται σε διάφορα διαμετρήματα και είναι έτοιμη για πώληση στην αγορά από το 2014, με κόστος γύρω στα 100 δολάρια το κομμάτι. Η ερευνητική ομάδα της, δουλεύει για παρόμοια συσκευή που θα κάνει για μεγαλύτερα θλαστικά τραύματα, όπως αυτά που προκαλούνται από νάρκες.

Καλή περίπτωση και για τον εμπλουτισμό της συλλογής νοσοκόμου ειδικών δυνάμεων.



Ανιχνευτής







ABC US News | ABC Business News


Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Ο Πόλεμος στο Μάλι

Δείτε παρακάτω ένα βίντεο του γαλλικού στρατού, που παρουσιάζει χαρακτηριστικές σκηνές από τις επιχειρήσεις των γαλλικών δυνάμεων στο Μάλι, και πιο συγκεκριμένα περιπόλων της Λεγεώνας των Ξένων αλλά και άλλων γαλλικών μονάδων των ειδικών δυνάμεων και των αλεξιπτωτιστών τους.

Εμφανίζονται σκηνές από την καθημερινή στρατιωτική ζωή κατά τη διάρκεια περιπολιών, αλλά και επιχειρήσεων έρευνας περιοχής για την εξουδετέρωση ανταρτών καθώς και τυποποιημένων ενεργειών, που αποτελούν πολύ καλό υλικό εκπαίδευσης στην κατανόηση τέτοιου είδους επιχειρήσεων. 

Παράλληλα ο θεατής μπορεί ν΄αντιληφθεί το τραχύ έδαφος της περιοχής των επιχειρήσεων, τις ιδιαιτερότητες της ζωής των κατοίκων και τον αντίπαλο που οι Γάλλοι με τους συμμάχους τους είχαν ν' αντιμετωπίσουν.

Ανιχνευτής




Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Στον Πύργο της Στράτσιανης



Τον Απρίλιο του 1949 η στρατιωτική κατάσταση στην περιοχή της Ηπείρου και ειδικότερα στο Γράμμο ήταν ακόμα αμφίρροπη. Ισχυρές δυνάμεις του ΔΣΕ είχαν εισχωρήσει σε ολόκληρη την περιοχή του Γράμμου, ενώ τμήματα της VIIΙης Μεραρχίας του εθνικού στρατού εγκατεστημένα αμυντικά, αγωνίζονταν προς απόκρουση των συνεχών επιθέσεων των αντιπάλων τους. 

Οι σοβαρές απώλειες που είχαν υποστεί οι μονάδες του εθνικού στρατού, δεν επέτρεπαν την ανάληψη αντεπιθέσεων. Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, διατέθηκαν μονάδες Καταδρομών με  αποστολή εκτέλεση επιχειρήσεων ανακατάληψης εδαφών τακτικής σημασίας, με αιφνιδιαστικές νυκτερινές ενέργειες και με σκοπό την ανακούφιση των υπολοίπων δυνάμεων, αλλά και την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την εκτέλεση αντεπιθέσεων εκ μέρους του τακτικού στρατού.

Η Ιη Ταξιαρχία Καταδρομών, είχε μετασταθμεύσει στις αρχές Απριλίου του 1949 έξω από την Κόνιτσα, προερχόμενη από το Κέντρο Εκπαίδευσης Μονάδων Καταδρομών (ΚΕΜΚ) που λειτουργούσε τότε στο Καβούρι. Είχε ήδη προηγηθεί η συγκρότησή της, με την υπαγωγή των Α' και Β' Μοιρών ΚΔ σ' αυτήν,  η ανανανέωση του οπλισμού των Μοιρών της από αγγλικό σε αμερικανικό και η εκπαίδευσή τους σ' αυτόν.

Η Α' Μοίρα Καταδρομών έλαβε την  αποστολή να καταλάβει με καταδρομική ενέργεια, το ύψωμα Πύργος, που δεσπόζει του ομώνυμου χωριού, του Πύργου της Στράτσιανης. Το ύψωμα το κατείχαν τμήματα της 8ης Μεραρχίας του ΔΣΕ.

Η πρώτη προσπάθεια για την κατάληψη του υψώματος, έγινε την νύκτα της 11/12 Απριλίου του 1949. Οι καταδρομείς, προσέγγισαν την αμυντική τοποθεσία των ανταρτών και προσπάθησαν να εισδύσουν από τα συρματοπλέγματα που είχαν στήσει οι αμυνόμενοι. Οι αντάρτες όμως είχαν αντιληφθεί την κίνηση και τους περίμεναν. Μόλις μερικοί καταδρομείς πήγαν να περάσουν, άρχισαν καταιγιστικά πυρά των αμυνομένων και ρίψεις χειροβομβίδων. Τα τμήματα που βρίσκονταν μπροστά στα συρματοπλέγματα, δέχτηκαν όλο τον όγκο των φονικών πυρών που δημιούργησαν μεγάλες απώλειες στους καταδρομείς. 

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται σε έκθεση του Μεράρχου:

"Την 10 Απριλίου διατίθεται και η Α.Μ.Κ. διά την κατάληψιν του ΠΥΡΓΟΥ. Προηγήθησαν αι σχετικαί αναγνωρίσεις και καθωρίσθη εκτέλεσις της επιχειρήσεως την νύκτα 11-12 (ως σχετικαί διαταγαί της Μεραρχίας).
Η Μοίρα εξόρμησεν την 0500 ώραν από την γραμμήν επαφής ήτις δεν υφίστατο του εχθρού ειμή μόνον 100 μ.
Έπεσαν αμέσως εις τα πολ/λεια πλην όμως ετραυματίσθησαν ταυτοχρόνως ο Διοικητής ταύτης Ταγ/ρχης Ζαφειρόπουλος, ο Υποδ/της και τινές Αξ/κοι, έκτοτε έχασε την συνοχήν της, πράγμα όπερ επέδρασε σοβαρώς διά την ολοκλήρωσιν του ΠΥΡΓΟΥ"

Παρά τις σοβαρές απώλειες, η Μοίρα συνέχισε την προσπάθεια κατάληψης με ημερήσια επιθετική ενέργεια την επόμενη ημέρα, χωρίς αποτέλεσμα. Το 1/3 της δύναμης είχε τεθεί εκτός μάχης, με 117 νεκρούς και τραυματίες. Το συμπέρασμα αυτής της επιχείρησης που επιβεβαιώθηκε οδυνηρά, ήταν ότι με απώλεια του αιφνιδιασμού, οποιαδήποτε καταδρομική ενέργεια αποτυγχάνει.

Αποφασίσθηκε η αποχώρηση για αναδιοργάνωση και προπαρασκευής νέας προσπάθειας που θα ακολουθούσε μερικές ημέρες μετά.

Έτσι ξεκίνησε η επιχείρηση "ΝΥΚΤΕΡΙΣ" της VIIIης Μεραρχίας από 23 έως 27 Απρ. 1949, οπότε κατελήφθη ο Πύργος της Στράτσιανης. Αυτή τη φορά έγιναν ενδελεχείς αναγνωρίσεις και συμμετείχε το σύνολο των δυνάμεων της Ιης Ταξιαρχίας Καταδρομών, πλην ενός λόχου της Β' Μοίρας που διατέθηκε στην 76 Ταξιαρχία ΠΖ για άλλη αποστολή. 

Οι Καταδρομείς, πάλι θα ενεργούσαν αιφνιδιαστικά τη νύκτα της 24 Απρ. 1949, αλλά αυτή τη φορά είχαν στη διάθεσή τους πυρά πυροβολικού καθώς και αεροπορική υποστήριξη με αίτησή τους. Η Ιη Ταξιαρχία επιπλέον είχε στη διάθεσή της  διλοχία πεζικού (του 573 ΤΠ) και η επιχείρηση που ανέλαβε εντεταγμένη μέσα στη ζώνη ενεργείας της VΙΙΙης Μεραρχίας, έπαιρνε μορφή αγώνα πεζικού μάλλον, παρά καταδρομικής επιχείρησης.

Οι Μοίρες Καταδρομών ενήργησαν από 2 διαφορετικές κατευθύνσεις. Η Β' Μοίρα ξεκίνησε από το χωριό Αμάραντος με κατεύθυνση προς Αγ. Ιωάννη, εκμεταλλευόμενη τις βαθειές γραμμές του εδάφους, ενώ η Α' Μοίρα προσέγγισε τον Πύργο από τα νότια αντερείσματά του. 

Και οι δυό μονάδες ενεπλάκησαν σε αγώνα πεζικού για τα επόμενα τρία 24ωρα με συνεχείς επιθέσεις και αντεπιθέσεις από τις αντιμαχόμενες πλευρές, μέσα στην περιοχή που βλέπετε στον χάρτη.  Η επιτυχής έκβαση της επιχείρησης ανακατάληψης του Πύργου που περιήλθε στην κατοχή των καταδρομέων τις απογευματινές ώρες της  27 Απριλίου του 1949, οφείλεται όχι μόνο στην ορμητικότητα και την αντοχή των μαχητών, αλλά και στην υπεροχή πυρών πυροβολικού και πολεμικής αεροπορίας.

Η Ιη Ταξιαρχία  συνολικά από αυτή την επιχείρηση είχε απώλειες 22 νεκρούς και 68 τραυματίες, ενώ καταμέτρησε στην ζώνη της, 28 αντάρτες νεκρούς και 4 αιχμαλώτους. Παράλληλα περιήλθαν στην κατοχή της πολλά λάφυρα σε ομαδικό και ατομικό οπλισμό και πυρομαχικά των αντιπάλων.

Οι καταδρομείς χρησιμοποιήθηκαν πέραν των καταδρομικών ενεργειών και σε καθαρά επιθετικό αγώνα πεζικού εναντίον ισχυρά οργανωμένης (όπως φάνηκε) τοποθεσίας. Δεν ήταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο και ο διοικητής της Ταξιαρχίας, σε έκθεσή του διατύπωσε την ανάγκη "συμπληρωματικής εκπαιδεύσεως των Μοιρών εις αγώνα Πεζικού εις ον τα τμήματα υστερούν κατά τι", υπονοώντας προφανώς ότι τέτοια τμήματα δεν οργανώνονται για αγώνα πεζικού, (πράγμα που μπορούν μεν να κάνουν), αλλά για επιχειρήσεις που κανένας άλλος δεν μπορεί να αναλάβει.

Κάτι άλλο που ζήτησε ο διοικητής της Ιης Ταξιαρχίας, ήταν να μην του αποσπούν τμήματα επ' ωφελεία άλλων, όταν αναλαμβάνει τέτοιου είδους επιχειρήσεις. "Αι ενέργειαι των Μοιρών Καταδρομών εις σοβαράς επιχειρήσεις αγώνα Πεζικού... επιβάλλεται όπως γίνονται δια της συνεργασίας των Μοιρών και ουχί ανεξαρτήτως.."

Ο διοικητής ήταν ο τότε συνταγματάρχης Ρούσσος Γεώργιος, που είχε διατελέσει επιτελάρχης του Ιερού Λόχου.



Ανιχνευτής

Πηγή: Αρχεία Εμφυλίου Πολέμου (1944-1949) ΓΕΣ/ΔΙΣ
          Η Ιστορία των Μονάδων καταδρομών ΓΕΣ/3ον ΕΓ


Σάββατο 26 Απριλίου 2014

H άνοδος των Σπέτσναζ

Πηγή
Το κίνημα αντίστασης των Ρωσόφιλων στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη. Όλοι αιφνιδιάστηκαν και εντυπωσιάστηκαν με τον τρόπο δράσης των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, εκτιμώντας ότι ακολούθησαν μεθόδους ανορθόδοξου πολέμου, δηλαδή αφανή και συγκαλυμμένη διείσδυση στην Κριμαία και σε άλλες ρωσόφιλες περιοχές, οργάνωση των αντιστασιακών κατά του ουκρανικού καθεστώτος και καθοδήγησή τους για την επίτευξη στρατιωτικών αλλά και πολιτικών στόχων.

Μάλιστα εκτιμήθηκε από ειδικούς των πληροφοριών της δύσης, ότι ήδη υπήρχε σχέδιο που βρισκόταν σε κατάσταση αναμονής, "εν υπνώσει" όπως συνηθίζεται να λέγεται με στρατιωτικούς όρους, το οποίο εφαρμόσθηκε στην περίπτωση της Ουκρανίας, με την συνδρομή ρωσόφιλων πυρήνων. Δηλαδή εννοούν, ότι ήδη υπήρχε δίκτυο κατάλληλα επιλεγμένου προσωπικού που ενεργοποιήθηκε με ταχύτητα με την συνδρομή των ρωσικών ειδικών δυνάμεων.

Ρώσοι καταδρομείς  (Πηγή)
Κάτι άλλο που εντυπωσίασε ήταν ο εξοπλισμός του προσωπικού των ρωσικών τμημάτων αλλά και η μεθοδολογία και η τακτική που ακολούθησαν σε κάθε περίπτωση. Αρκετοί που δεν γνώριζαν λεπτομέρειες, αιφνιδιάστηκαν όταν έμαθαν ότι οι Γερμανοί παρείχαν στρατιωτική υποστήριξη τα τελευταία τρία χρόνια στους Ρώσους, στον τομέα υλικών αλλά και εκπαίδευσης, μεταφέροντάς τους τη δυτική μεθοδολογία σε πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης, παρόμοιο με το αντίστοιχο γερμανικό στο Άλτμαρκ, που εγκατέστησε η γερμανική εταιρεία Rheinmetall στο Μουλίνο, της νοτιοδυτικής Ρωσίας, μετά την υπογραφή σύμβασης ύψους 140 εκατομυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Και βέβαια όλα αυτά με ανταλλαγή, ..προϊόντων όπως φυσικό αέριο λόγου χάριν.

Είναι αναγνωρισμένο γεγονός, ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και ιδιαίτερα οι ειδικές δυνάμεις αναβαθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό, μετά την μέτρια εμφάνισή τους στη Γεωργία, και τους δόθηκε ξανά πρωταγωνιστικός ρόλος, για άμεση επέμβαση όπου και όποτε απαιτείται, προς προάσπιση των ρωσικών εθνικών συμφερόντων. Οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις έχουν πλέον γίνει πιο επαγγελματικές με την πρόσληψη πολλών επαγγελματιών και τέτοιες επαγγελματικές μονάδες εμφανίσθηκαν στην Κριμαία.

Μέσω των ΜΜΕ, διατυπώθηκαν μομφές για την ανάμειξη ρωσικών ειδικών δυνάμεων στην εξέγερση των ρωσόφιλων στην ανατολική Ουκρανία. Πιθανόν να είναι έτσι. Αλλά ας δούμε και την ανάμειξη της άλλης πλευράς -όπως εμφανίσθηκε κατά διαστήματα στα ΜΜΕ-  στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία περιλαμβάνεται και η Ουκρανία και αποτελεί χώρο αμέσου εθνικού ενδιαφέροντος των Ρώσων, τουτέστιν η Μαύρη Θάλασσα.

Από το 2008, οργανώνονται συνασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις  ειδικών δυνάμεων μεταξύ  ΗΠΑ, άλλων νατοϊκών χωρών και Δημοκρατιών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με την επωνυμία "Jackal Stone". Μέσα σ' αυτές συμπεριλαμβάνεται η Ουκρανία, η οποία μαζί με την Ρουμανία, φιλοξένησαν πρώτες αυτή την άσκηση ειδικών δυνάμεων στην περιοχή τους.

Πολλοί αναλυτές, εδώ και 3 χρόνια, αναφέρονται στην αναγκαιότητα της αύξησης της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή, επικαλούμενοι και αυτοί λόγους εθνικού συμφέροντος των Αμερικανών, αλλά και αξιοπιστίας των ΗΠΑ έναντι των συμμάχων τους. Ένας αναλυτής συγκεκριμένα υποστηρίζει την προβολή και την ανάμειξη των Ρουμάνων πιο έντονα στα "γίγνεσθαι" της περιοχής, σε αντιδιαστολή με το ρόλο της Τουρκίας, που δεν την θεωρεί τόσο αξιόπιστη σύμμαχο των ΗΠΑ από πλευράς γεωστρατηγικής. Μάλιστα μνημονεύει την Ελλάδα σαν φιλόρωση και την βγάζει από το προσκήνιο!

Οργανώθηκαν προκεχωρημένες βάσεις επιχειρήσεων στην Ρουμανία και στη Βουλγαρία, προς εξυπηρέτηση αμερικανικών δυνάμεων κατά τις μετακινήσεις τους προς Αφγανιστάν και όχι μόνο. Συγκροτήθηκε η Δύναμη Επιχειρήσεων Ανατολής (Task Force East).

Πιθανόν να έδρασαν μισθοφόροι πρώην των ειδικών δυνάμεων για την υποβοήθηση των προσπαθειών του Κιέβου. Μάλιστα εμφανίσθηκε και βίντεο στο οποίο κάποιος  παραστρατιωτικός Ουκρανός εθνικιστής, συλλαμβάνεται και αναφέρει ότι είναι Αμερικανός πολίτης.

Όλα συνηγορούσαν στην άσκηση πίεσης προς την Ρωσία για τον περιορισμό της στα ενδότερα της Ευρασίας. Ποιός έχει δίκιο και ποιός άδικο; Οι γεωπολιτικές ίντριγκες και η απληστία, πάλι έχουν την τιμητική τους. Δεν υπάρχει αντικειμενική αντιμετώπιση του προβλήματος. Κάποιοι σπρώχνουν τα πράγματα σε πόλεμο!  Χαμένος ο απλός λαός.

Προς το παρόν όπως φαίνεται, οι Ρώσοι αντέδρασαν σωστά σε τόπο και χρόνο και ενδεχομένως προηγήθηκαν των μελλοντικών κινήσεων των δυτικών συμμάχων(;). Μέσα στους "άσσους" που κρατάνε στο μανίκι τους, βρίσκονται και οι Σπέτσναζ.

Ας ελπίσουμε ότι στην αντιμετώπιση της όλης κατάστασης, θα πρεσβεύσει η κοινή λογική, που τελικά ..δεν είναι και τόσο κοινή στην εποχή μας.



Ανιχνευτής












Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Κατάταξη ΟΒΑ στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς

Πηγή

Η απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας σηματοδοτεί την αρχή για την κατάταξη οπλιτών ΟΒΑ στις ένοπλες δυνάμεις αφού προβλέπει αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για την επιλογή των οπλιτών. 

Η απόφαση προβλέπει ότι αντί για 30 ημέρες πριν την απόλυση τους που ίσχυε, είναι πλέον δυνατόν, με διαταγή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του οικείου Κλάδου Ενόπλων Δυνάμεων να καθορίζεται το ακριβές χρονικό διάστημα, εντός του οποίου θα υποβάλουν τα δικαιολογητικά. 

Στην περίπτωση αυτή με την ίδια διαταγή, θα καθορίζεται ότι δικαίωμα υποβολής δικαιολογητικών έχουν οι οπλίτες οι οποίοι, κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών, υπέχουν υπόλοιπο στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης διάρκειας από τριάντα (30) ημέρες μέχρι τρεις (3) μήνες. Έτσι διευρύνεται ο αριθμός των υποψηφίων που θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις για την κατάταξη τους στον Στρατό ως ΟΒΑ. 

Η απόφαση του ΥΕΘΑ, με την οποία εγκρίνεται η ανακατάταξη ή επανακατάταξη, προβλέπει και την χρονική διάρκεια παραμονής των υποψηφίων, που έχουν τα προσόντα και πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις, καθώς και τα κριτήρια που προβλέπει το ΦΕΚ για την επιλογή των ΟΒΑ. 

Οι οπλίτες ανακατατάσσονται την ημερομηνία που θα απολύονταν οριστικά από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε περίπτωση που επιτυχόντες οπλίτες απολυθούν πριν την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης η επανακατάταξή τους θα γίνεται κατά τις ημερομηνίες κατάταξης των Εκπαιδευτικών Σειρών Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ)». 

Επίσης η απόφαση καθορίζει και την μοριοδότηση των υποψηφίων ΟΒΑ που θα διαγωνιστούν για την κατάταξη τους στον Στρατό Ξηράς. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ειδικά για τους ΟΒΑ Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς (ΣΞ), η επιλογή των υποψηφίων γίνεται με το σύστημα μοριοδότησης, κατόπιν αθλητικών δοκιμασιών, όπως παρακάτω:

 α. Δρόμος 2 μιλίων: 10 μόρια για κάθε 10" μικρότερο χρόνο από τα 17' 15" [πχ για χρόνο 16' 42" έχουμε 17' 15" - 16' 42"=70" (το 73" στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη δεκάδα) Χ 10 = 70 μόρια], με μέγιστο παραδεκτό χρόνο τα 17' 15". 

β. Κάμψεις: Αριθμός πέραν των 40 Χ 10 (πχ 60-40=20X10=200μόρια), με ελάχιστο παραδεκτό όριο τις 40 κάμψεις σε χρόνο 2'. 

γ. Κοιλιακοί: Αριθμός πέραν των 40 Χ 10 (πχ 80-40=40X10=400μόρια), με ελάχιστο παραδεκτό όριο τους 40 κοιλιακούς σε χρόνο 2'. 

δ. Έλξεις: Αριθμός πέραν των 6 Χ 10 (πχ 10-6=4Χ20=80μόρια), με ελάχιστο παραδεκτό όριο τις 6 έλξεις. 

Οι αθλητικές δοκιμασίες θα διεξάγονται στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ). Οι υποψήφιοι οπλίτες θα ενημερώνονται για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των αθλητικών δοκιμασιών με μέριμνα της Μονάδας που υπέβαλαν τα δικαιολογητικά τους, ενώ οι έφεδροι είναι υπεύθυνοι να επικοινωνήσουν με τις Στρατολογικές Υπηρεσίες, στις οποίες υπέβαλαν τα δικαιολογητικά τους, για να λάβουν γνώση των ημερομηνιών διεξαγωγής τους. 

Με μέριμνα του ΓΕΣ/ΔΕΔ συγκροτούνται επιτροπές για την μοριοδότηση των υποψηφίων ΟΒΑ. Μετά το πέρας των αθλητικών δοκιμασιών συντάσσει τους πίνακες μοριοδότησης και τους διαβιβάζει στο ΓΕΣ/ΔΣΛ. 

Σε περίπτωση ισοβαθμίας θα προτιμάται ο νεότερος βάσει ακριβούς ημερομηνίας γεννήσεως. Στη συνέχεια, το ΓΕΣ/ΔΣΛ εφαρμόζει τη προβλεπόμενη από την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου διαδικασία.

Διαβάστε περισσότερα στην Πηγή: www.dikaiologitika.gr








Combat Fitness

Ισραηλινή,  συμμετέχει σε αγώνα σωματικής δοκιμασίας Combat fitness Competition με πλήρη φόρτο και οπλισμό(Πηγή)
Η φυσική κατάσταση μάχης ή όπως ο όρος είναι γνωστός διεθνώς σαν "Combat fitness", είναι ο μοντέρνος τρόπος ολόπλευρης προπόνησης στην αντοχή, στην ευκαμψία και στην ενδυνάμωση. Χρησιμοποιείται πλέον όχι μόνο από πολλούς καλά οργανωμένους στρατούς, αλλά και από ιδιωτικά γυμναστήρια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των πολεμικών τεχνών. Θεωρώ ότι ακόμη και το Crossfit έχει πάρει την ιδέα, από το είδος της στρατιωτικής αυτής προπόνησης. 

Ένα πολύ καλό πλεονέκτημα που έχει, είναι ότι δεν χρειάζεται παρά ελάχιστος εξοπλισμός και μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Στην ουσία αποτελεί την απόρροια της στρατιωτικής προπόνησης που εκφράζεται στα ελληνικά με τον όρο "φυσική αγωγή μάχης".

Σ' αυτού του είδους την προπόνηση, επιδιώκεται η ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων  με προοδευτική και ισόποση καταβολή προσπάθειας στην αντοχή, στην ταχύτητα στην μυική διάπλαση και στην ευκινησία.

Αμερικανίδα πεζοναύτης, σε αξιολόγηση μεταφοράς τραυματία. (Πηγή)
Αποβάλλονται οι παλιές στερεότυπες ασκήσεις και εισάγονται κινήσεις και δραστηριότητες που συναντιούνται καθημερινά στην στρατιωτική ζωή και όχι μόνο. Ειδικότερα όμως για ένα στρατιώτη είναι πολύ σημαντικό να συνηθίζει να σηκώνει βάρη και να τα μεταφέρει κάπου αλλού, ή να μεταφέρει ένα τραυματισμένο συνάδελφό του, ή να κινείται με ελιγμούς ενώ δέχεται πυρά, ή να πετά χειροβομβίδα, ή να πηδάει πάνω από φράκτες, ή να σκαρφαλώνει σε κτίρια ή να εξέρχεται γρήγορα έξω από ένα κτυπημένο αυτοκίνητο ή... , μπορεί να προστεθούν πάρα πολλά, σε τέτοια λίστα!

Όταν συζητάμε για στρατιώτη, δεν υπάρχει ή δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός πλέον μεταξύ ανδρών και γυναικών. Στο πεδίο της μάχης ή σε έκτακτη περίπτωση που τύχει να βρίσκονται εκεί και πρέπει να αντιδράσουν, ανεξάρτητα του φύλου θα πρέπει είναι ικανοί να αντιδράσουν σωστά, σωματικά και ψυχικά!

Επομένως η αξιολόγηση στη φυσική κατάσταση, θα πρέπει να είναι ενιαία και όχι ξεχωριστή. Είναι ένα πολύ καλό αντικείμενο μελέτης, που ήδη απασχολεί τον αμερικανικό στρατό, που προσπαθεί να αναθεωρήσει τα αναχρονιστικά ισχύοντα επί του θέματος και να θεσπίσει την κατάλληλη μορφή προπόνησης Combat fitness.

Πιέστε εδώ για μεγένθυση εικόνας
Οι Αμερικανοί πεζοναύτες, όντας "πνεύματα ανήσυχα", έχουν κάνει κάποια βήματα εμπρός και έχουν ενσωματώσει μέσα στο προπονητικό πρόγραμμα των νεοσυλλέκτων τους αλλά και στις μονάδες τους την φυσική αγωγή μάχης, με τις ανάλογες αξιολογήσεις επιδόσεων και ικανοτήτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αξιολόγηση που κάνουν για Combat fitness test Maneuver Under Fire MANUF.

Όλα αυτά και επιπλέον ιδέες, μη σας φανεί παράξενο, εμπεριέχονται στον ελληνικό στρατιωτικό κανονισμό ΣΚ 175-1, που ίσως κάποιοι θεωρούν αναχρονιστικό, αλλά δεν παύει να εξακολουθεί να είναι επίκαιρος, όπως είχα πει σε προηγούμενο άρθρο.

Αν κάποιος ανατρέξει στις σελίδες του που είναι αφιερωμένες στη φυσική αγωγή μάχης, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί οργάνωσης ενός προπονητικού προγράμματος με βασικό άξονα την αύξηση και συντήρηση της δύναμης, της αντοχής της ευκινησίας, της δεξιότητας και της ταχύτητας.

Με πάρα πολλές ασκήσεις κατά ενότητα και με οδηγίες χρησιμοποίησης διαφόρων τύπων αυτοσχέδιων και μη οργάνων και εγκαταστάσεων, υποδεικνύεται ο σωστός τρόπος στρατιωτικής προπόνησης μάχης:

  • Μεταφορά τραυματία, 
  • Ασκήσεις με δοκούς, με μέντεσιν μπωλ, με τυφέκια, με κοντάρια, με βλήματα πυροβολικού, με κουτιά πυρομαχικών, ή άλλων υλικών, 
  • Δρόμοι αντοχής σε κάθε είδους εδάφη, 
  • Ρίψεις χειροβομβίδων, 
  • Ένοπλη και άοπλη πάλη σώμα με σώμα, 
  • Υπερβάσεις εμποδίων, 
  • Αποβίβαση από αυτοκίνητο σε κίνηση
  • Διέλευση στίβων εμποδίων και στίβων μάχης
και άλλα πολλά, συμπεριλαμβάνονται μέσα. Το μόνο που χρειάζεται είναι η αξιοποίηση και η δραστηριοποίηση στο θέμα από τους ιθύνοντες.

Τελευταία έπεσε στην αντίληψή μου ένα τεραμηνιαίο περιοδικό που εκδίδεται στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και αφορά στην στρατιωτική φυσική αγωγή. Κατ' αρχήν θα ήθελα να πω ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα και πρωτοβουλία και μπράβο σ' αυτούς που την υλοποιούν!

Στίβος Καταδρομών ΚΕΑΠ (Πηγή)
Η ονομασία του περιοδικού είναι "Η αθλητική Επιστήμη στις Ένοπλες Δυνάμεις" και πραγματεύεται αρκετά ενδιαφέροντα θέματα. Στο τεύχος του Φεβρουαρίου 2014 μου τράβηξε την προσοχή ένα εξαιρετικό άρθρο σχετικά με τη διέλευση στίβου μάχης που αποτελεί τον ιδανικότερο τρόπο άσκησης ενός μαχητή. Θα ήταν πολύ καλό ωστόσο, αν η ομάδα εργασίας ή οι ειδικοί συντάκτες των άρθρων, αφιέρωναν λίγο χρόνο και για την  επικαιροποίηση του θαυμάσιου ΣΚ 175-1, με αντίστοιχη υποβολή προτάσεων στην αρμόδια επιτελική διεύθυνση του ΓΕΣ. Νομίζω ότι και αυτή είναι μια καλή ιδέα!


Ανιχνευτής
























Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Το ελληνικό τρίαθλο "XTerra"

Πηγή
Το XTERRA αποτελεί την κορυφαία αθλητική διοργάνωση παγκοσμίως στο ορεινό τρίαθλο και τα αθλήματα εκτός-δρόμου.

Το XTERRA συνδυάζει το κολύμπι με την ορεινή ποδηλασία και ορεινό τρέξιμο. Οι τυπικές αποστάσεις είναι 1.5 χλμ κολύμπι, 30 χλμ ποδήλατο και 10 χλμ. Οι διαδρομές έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε οι κορυφαίοι επαγγελματίες αθλητές να τερματίζουν σε περίπου δύο ώρες και 30 λεπτά. Γενικά, το κολύμπι αποτελεί το 10% του συνολικού χρόνου του αγώνα, το ποδήλατο βουνού το 65%, και το τρέξιμο το 25%.

Μετά την απολύτως επιτυχημένη διοργάνωση του 2013, η οποία σημείωσε ρεκόρ συμμετοχών και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε αθλητές και θεατές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η XTERRA επιστρέφει στη Λίμνη Πλαστήρα στις 21 Ιουνίου 2014 με το 2o XTERRA Greece Championshipπου συνδιοργανώνεται απο την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα.

Περισσότερα στην Πηγή


Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Κάλυμνος.Το νήσι της αναρρίχησης

Πηγή φωτογραφίας
Το «νησί των σφουγγαράδων» προσελκύει χιλιάδες αναρριχητές από όλο τον κόσμο, φιλοξενώντας Διεθνή Φεστιβάλ που την έχουν καθιερώσει ως must προορισμό για κάθε rock climber που σέβεται τον εαυτό του. Η αναρρίχηση στην Κάλυμνο ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, με την επίσκεψη φημισμένων Ιταλών αναρριχητών οι οποίοι έκαναν τις διακοπές τους στο νησί. Το έμπειρο μάτι τους είδε τις απεριόριστες δυνατότητες που υπήρχαν για την ανάπτυξη της αναρρίχησης στους καλύμνικους βράχους και έτσι αποφάσισαν να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό για να ανοίξουν διαδρομές. 

Η διάνοιξη των πρώτων διαδρομών ήταν κάπως περιπετειώδης, καθώς οι Καλύμνιοι, έχοντας τότε άγνοια του αντικειμένου, πίστεψαν.ν ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν ως σκοπό να κλέψουν τα πετρώματα και τους σταλακτίτες της Καλύμνου και έτσι τους συνέλαβαν. Σήμερα φυσικά, η αντιμετώπιση και η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς οι αρχές και ο Δήμος της Καλύμνου υποστηρίζουν την οργάνωση και την αξιοποίηση αυτών των βραχωδών περιοχών.

Σύντομα, η χάραξη νέων διαδρομών καθιέρωσε τον προορισμό ως αναρριχητικό παράδεισο της Μεσογείου, γεγονός που επιβεβαιώνεται καθημερινά από τους αναρριχητές που έρχονται από κάθε γωνιά της γης. Σήμερα, με πάνω από 77 πλέον αναρριχητικά πεδία και πάνω από 1700 διαδρομές, στις εντυπωσιακές ορεινές πλαγιές του Μασουριού, με θέα την Τέλενδο, η Κάλυμνος έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους αναρριχητικούς προορισμούς και είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη ως ένα από τα σημαντικότερα sport climbing πεδία στον κόσμο!

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο ένα 6% της ορεινής φυσιογνωμίας του νησιού έχει αξιοποιηθεί έως τώρα. Ακόμα και αυτό το μικρό ποσοστό των βράχων που έχει αξιοποιηθεί αναρριχητικά όμως, προσφέρει δυνατότητες για τη διάνοιξη αναρίθμητων νέων διαδρομών. Στην Κάλυμνο υπάρχουν πολλοί λόφοι, από 10 έως 200 μέτρα, που προσφέρονται για νέες διαδρομές πέρα από τις γνωστές και ήδη υπάρχουσες.


Τι είναι αυτό που τραβάει τους rock climbers στην Κάλυμνο; Τα μοναδικά σε ποιότητα ασβεστολιθικά βράχια, οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες και το ήπιο κλίμα του νησιού, η άψογη οργάνωση των διαδρομών από πλευράς ασφάλειας, σήμανσης και πληροφόρησης, η άμεση προσβασιμότητα των πεδίων (μπορούν να χρησιμοποιηθούν μηχανάκια αντί για αυτοκίνητα), το υπέροχο θέαμα της δαντελωτής ακτής και το μαγευτικό θαλασσινό τοπίο που ξετυλίγεται στα πόδια τους.

Έτσι, από το 2001 και εξής, δίνουν ραντεβού κάθε δύο χρόνια στο Διεθνές Αναρριχητικό Φεστιβάλ που διοργανώνει ο Δήμος Καλύμνου, καθιερώνοντας το νησί ως τη «Μέκκα των Αναρριχήσεων». Το 2001 και 2002 υπολογίζεται πως προσήλθαν περισσότεροι από 4.000 αναρριχητές για τα διάσημα rock trip festivals. Και η αθρόα προσέλευση συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η μικρή αλλά επιβλητική Κάλυμνος κόσμησε τις σελίδες του Αμερικάνικου περιοδικού «Climbing» με εντυπωσιακές λήψεις από τις προσπάθειες των αναρριχητών αλλά και από το πραγματικά επιβλητικό τοπίο της ενώ το επίσης αμερικάνικο site «Rock and Ice» τη χαρακτηρίζει ως τον «παράδεισο της παγκόσμιας αναρρίχησης».

Ορισμένες πλαγιές είναι ανεξερεύνητες και κατάλληλες για τους ειδικούς στο είδος και άλλες πιο εύκολες, κατάλληλες για αρχάριους που επιθυμούν την καθοδήγηση των οδηγών που δουλεύουν στις σχολές του νησιού. Υπάρχουν και πολλές διαδρομές μικρής δυσκολίας, σε πολύ καλό βράχο (ασβεστόλιθος που συναγωνίζεται τον καλύτερο της Γαλλίας, της Ισπανίας ή της Ιταλίας), ιδανικές για να ξεκινήσει ακόμα και κάποιος χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία. Για τους νέους στο άθλημα είναι μια πρόκληση. 

Πηγή
Οι πιο δαιμόνιοι αναρριχητές θα εκμεταλλευτούν κάθε κόλπο που διαθέτουν στο ρεπερτόριό τους για τις σκληρότερες διαδρομές όπως  στον Σπάρτακο, για τους κολλημένους σταλακτίτες σαν φίδια πάνω στο βράχο και τις μακρινές χούφτες, ή για τον επιβλητικό Πρίαπο, μια γραμμή 35 μέτρων –που ανέρχεται μια σειρά σταλακτιτών που κρέμονται από τη Grande Grotta σαν από κάποιο τεράστιο πολυέλαιο που αν και είναι δυσκολίας μόνο 7c+ ωστόσο είναι τόσο αρνητικής κλίσης που το τέλος της διαδρομής προεξέχει 25 μέτρα από τη βάση!

Στο νησί υπάρχουν 77 άριστα οργανωμένα πεδία με πάνω από 1500 ασφαλισμένες διαδρομές, που περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες δυσκολιών. Η δυσκολία μιας διαδρομής δεν έχει να κάνει μόνο με την κλίση του βράχου, αλλά κυρίως με τα πιασίματα και τα πατήματα του βράχου. Οι βράχοι είναι καλοσχηματισμένοι και οι συνθήκες ιδανικές, με επίπεδο δυσκολίας από 4c και φθάνουν έως και 9α! Η πιο δύσκολη διαδρομή του νησιού - και από τις πιο δύσκολες στον κόσμο- είναι η 9α ή αλλιώς ΧΙ+ στην Λατινική κλίμακα δυσκολίας. Φυσικά, αυτές οι κλίσεις και οι βαθμοί δυσκολίας απευθύνονται σε έμπειρους αναρριχητές.

Πηγή
Όμως, πέρα από τους αθλητές, ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες αποφασίζουν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους στο σπορ. Χωρίς να απαιτείται προηγούμενη εμπειρία, αφού για όλα υπάρχει μια καλή αρχή πάντα, μπορείτε να ξεκινήσετε μαθήματα, αφού στο νησί λειτουργούν σχολές που παρέχουν όλες τις γνώσεις που απαιτεί η ασφαλής ενασχόληση τόσο με την αθλητική (διεξάγεται σε οργανωμένα πεδία), όσο και με την παραδοσιακή (ορεινή) αναρρίχηση.

Τα τελευταία χρόνια υπολογίζεται ότι πάνω από 4.000 αναρριχητές ετησίως επισκέπτονται την Κάλυμνο, κυρίως Γάλλοι, Αμερικανοί, Άγγλοι, Αυστριακοί, Ιταλοί και Γερμανοί. Είναι όλοι νέοι, περιπετειώδεις άνθρωποι, που συνδυάζουν το πάθος τους για το άθλημα με την επιθυμία να γνωρίσουν έναν όμορφο, παρθένο και γαλήνιο προορισμό, όπως η Κάλυμνος. Ανεξάρτητα από τα φεστιβάλ, ολοένα και περισσότεροι αναρριχητές μαζεύονται στο νησί, κυρίως Οκτώβρη και Απρίλη. 

Η επιβλητική θέα, η εύκολη πρόσβαση, το ήπιο κλίμα, η εύκολη πρόσβαση, και τα σπήλαια με τους σταλακτίτες που φωλιάζουν στους βράχους, επιβλητικές σπηλιές (η μεγαλύτερη σπηλιά με σταλακτίτες στον κόσμο είναι η Γκράντε Γκρότα), η άριστη ποιότητα του βράχου, τεράστιες κάθετες πλάκες που μοιάζουν να αιωρούνται στο κενό, συγκεντρώνουν εκατοντάδες τουρίστες καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, φτάνοντας στο νησί των σφουγγαράδων από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Πηγή
Σε αυτό το πακέτο, προσθέτουμε το καταδυτικό πάρκο, τη σπηλαιολογία, την ποδηλασία και το ποδήλατο βουνού και οι λάτρεις των εναλλακτικών μορφών τουρισμού δεν μένουν σε κανένα τομέα παραπονεμένοι. Το φιλόξενο νησί της Καλύμνου, οι εξυπηρετικοί και ευγενικοί κάτοικοι, το χαμηλό κόστος διαμονής και σίτισης, αποτελούν εχέγγυα για ένα πλήρες ταξιδιωτικό προϊόν.

Οι παλαιότεροι και συστηματικοί επισκέπτες του νησιού, που αναζητούν πλέον νέες περιοχές, είναι ο νέος στόχος των δράσεων των τοπικών φορέων για περαιτέρω ανάπτυξη: Πώς δηλαδή να χρηματοδοτηθεί η υλοποίηση προγραμμάτων δημιουργίας νέων διαδρομών και μεγαλύτερων προκλήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι νέοι αναρριχητικοί προορισμοί, όπως το Yangshuo της Κίνας, προσπαθούν να αντιγράψουν το μοντέλο της Καλύμνου. Αυτό και μόνο, καθώς και η παγκόσμια φήμη του νησιού αποδεικνύουν περίτρανα το προσοδοφόρο μέλλον της εναλλακτικής αυτής δραστηριότητας που συμβάλλει στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του τόπου.


Πηγή


ΥΓ. Για όλα αυτά και όχι μόνο, πολέμησαν κάποτε εκεί οι Ιερολοχίτες



Ανιχνευτής


Κυριακή 20 Απριλίου 2014

O μόνος που έζησε..


Θυμάστε τον Μάρκους Λουτρέλ και την επιχείρηση "Red Wings" των Αμερικανών βατραχανθρώπων στο Αφγανιστάν;

Ο αγγλικός τίτλος του έργου είναι "The Lone Survivor" και αναφέρεται σε πραγματική επιχείρηση των Αμερικανών SEALs στο Αφγανιστάν. Ήταν η για την οποία μιλήσαμε σε παλαιότερο άρθρο.

Ο μοναδικός επιζών της ομάδας, ο τότε νοσοκόμος Μάρκους Λουτρέλ, που έγραψε και το συνώνυμο με τον τίτλο του έργου βιβλίο, περιλαμβάνοντας αυτά που βίωσε κατά την επιχείρηση, συντέλεσε και στην παραγωγή μιας ταινίας.

Πιέστε εδώ και ...Δείτε την ταινία που κυκλοφόρησε


Ανιχνευτής







Καλό Πάσχα




Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Ανέστη ο Κύριος




Τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι όπως φαίνονται..

Ποτέ δεν είναι όλα ιδανικά! Όσο και αν καταβάλλεται προσπάθεια από μεγάλους στρατούς να παρουσιάσουν τις δυνάμεις τους τέλειες, ακατανίκητες και τέλος πάντων καλύτερες από τους άλλους, πάντα θα υπάρχει ο ..αδύναμος κρίκος που θα ανοίγει και θα φανερώνεται η πραγματικότητα.

Η πραγματική πραγματικότητα και όχι η πλασματική. Έτσι λοιπόν σε χθεσινό δημοσίευμα, παρουσιάζεται ο θάνατος από πνιγμό ενός Βρετανού πεζοναύτη, από ατύχημα στην εκπαίδευση με λέμβους. Σε εκπαιδευτική περιοχή στο Ντόβερ, κατά τη διάρκεια θαλασσίας εκπαίδευσης στον ελιγμό φουσκωτών με σκληρή καρίνα, μια λέμβος ανατράπηκε αφού σταμάτησαν να λειτουργούν και οι δύο μηχανές της! 

Πηγή
Η  λέμβος, έμεινε έρμαιο του καιρού 50 μέτρα από την ακτή, κτυπήθηκε από τα κύματα που είχαν ύψος γύρω στο 1,5 με 2 μέτρα στα πλευρά και ανατράπηκε. Έτσι οι 4 επιβαίνοντες βρέθηκαν στο νερό αλλά ο άτυχος πεζοναύτης φαίνεται να μπλέχτηκε στις μηχανές και δεν μπόρεσε έγκαιρα να βγει στην επιφάνεια.

Ήταν εφοδιασμένοι με όλα τα προβλεπόμενα υλικά εκτός από ..κουπιά, που δεν θεωρήθηκαν αναγκαία. Έτσι συνέβη το κακό! Έσβησαν οι μηχανές, δεν μπόρεσαν να τις βάλουν ξανά μπρος, αλλά ούτε είχαν και κουπιά να κουμαντάρουν την βάρκα. 

Το ατύχημα έγινε στις...3 Οκτωβρίου του 2012! Παρουσιάστηκε στα βρετανικά ΜΜΕ χθές! Τηρήθηκε σιγή για 2 σχεδόν χρόνια επειδή η πληροφορία θεωρήθηκε προφανώς διαβαθμισμένη από πλευράς εθνικής ασφαλείας. Αν συνέβαινε στην Ελλάδα δεν θα κρατούσε ούτε λίγες ώρες μυστικό και θα παρουσιαζόταν με χίλιες δύο απαξιωτικές αναλύσεις για την εκπαίδευση στο στρατό.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι  κατά την ταπεινή μου γνώμη, υπερβολικά ηρωοποιημένες αμερικανικές ειδικές δυνάμεις τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αύξησης των αυτοκτονιών ανάμεσα στο προσωπικό τους. 

Πηγή
Στην ανάλυση ενός σχετικού άρθρου φαίνεται ότι η πολύχρονη καταπόνηση του προσωπικού με τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, έχει προκαλέσει ψυχικές διαταραχές υγείας που τελικά οδηγούν κάποιους στην αυτοκτονία. Κανένας δεν φανερώνει το πρόβλημά του σε γιατρό, γιατί όλοι φοβούνται ότι αν γίνει γνωστό ότι κάτι δεν πάει καλά στα νεύρα τους, θα τους ..απολύσουν. 

Βλέπετε αυτά συμβαίνουν ακόμη και στις ..καλύτερες οικογένειες. Η διαφορά είναι ότι οι περισσότεροι δεν βγάζουν τα άπλυτά τους στη φόρα ούτε "βγάζουν τα ματάκια τους με τα χεράκια τους", όπως γίνεται συνήθως, για να μην πω κατά κανόνα, στα δικά μας μέρη. 


Ανιχνευτής

















Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Οι μικροδορυφόροι στην υπηρεσία των ειδικών επιχειρήσεων.

Μικροδορυφόρος τύπου CubeSat  (Πηγή)
Από το 2010 έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων, για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρουν στις επικοινωνίες οι δορυφόροι τύπου "CubeSat". Δηλαδή  με σχήμα κύβου βάρους ενός κιλού και  διαστάσεων 10Χ10Χ10 εκατοστά. Κυκλοφορούν και σε μεγαλύτερες διαστάσεις. Η παραπάνω διάσταση είναι η μικρότερη και χαρακτηρίζεται σαν "1 Μονάδα" (1 Unit). Διεθνώς παίρνει την σύντμηση 1U. Κατασκευάζονται δορυφόροι με διαστάσεις 20Χ10Χ10 εκ. και αναφέρονται σαν 2U, καθώς και οι δορυφόροι διαστάσεων 30Χ10Χ10 σαν  3U.

Η προέλευσή τους ξεκινώντας από το 1999 είναι καθαρά πανεπιστημιακή και μέχρι σήμερα στοχεύουν στην υποβοήθηση της κατανόησης του διαστήματος από πανεπιστημιακές επιστημονικές ομάδες.

Το πολύ χαμηλό τους κόστος και η οικονομική τους κατασκευή, από εύκολα ανευρισκόμενα υλικά του εμπορίου, τους κάνει προσιτούς στην χρήση από τις διάφορες πανεπιστημιακές και ερευνητικές ομάδες. Το κόστος ενός τέτοιου δορυφόρου μαζί με τα έξοδα εκτόξευσης κυμαίνεται από 60 έως το πολύ 100 χιλιάδες δολάρια.

Ήδη σε τροχιά γύρω από τη γη σε ύψος που κυμαίνεται από 90 έως 350 χιλιόμετρα κυκλοφορούν πάνω από 100 μικροδορυφόροι από 40 και πλέον πανεπιστήμια, εταιρείες και άλλους οργανισμούς. Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει το δικό της πρόγραμμα. Σε λίγες ημέρες διοργανώνεται και διεθνές επιστημονικό συνέδριο στις ΗΠΑ για τις ανακοινώσεις πολλών συμπερασμάτων.

Πηγή
Σαφώς και δεν μπορούν  να υποκαταστήσουν τους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, αλλά μπορούν πολύ καλά να υποστηρίξουν τις επικοινωνίες επιγείων τμημάτων οπουδήποτε στον κόσμο, με την κατάλληλη προσαρμογή τους. Αυτή είναι η "κοινή λογική" που ακολούθησαν  οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις μέχρι σήμερα προσπαθώντας να αξιοποιήσουν την νέα τεχνολογία. Ήδη στο πρόγραμμά τους έχουν περάσει στην 2η φάση με την εκτόξευση  8 κυβοδορυφόρων με την ονομασία "Prometheus".

Εκτόξευση μικροδορυφόρων 2U από τον διεθνή διαστημικό σταθμό τον Φεβρουάριο του 2014. (Πηγή)
Τέτοιου είδους δορυφόροι με διάρκεια ζωής προς το παρόν έως και 5 χρόνια, βελτιώνουν πολύ το σύστημα διοίκησης και ελέγχου, επικοινωνιών, πληροφοριών και αναγνώρισης σε μια δυνητική περιοχή ειδικών επιχειρήσεων.

Στον ελληνικό χώρο έχουν δραστηριοποιηθεί πανεπιστήμια  επί του θέματος. Ακόμη υπάρχουν και μεμονωμένες διπλωματικές μελέτες φοιτητών μας γύρω από τους μικροδορυφόρους. Μια πολύ καλή λύση για καλύτερες επικοινωνίες, αρκεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα.


Ανιχνευτής




Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Τεχνική Ορεινού τρεξίματος

Πηγή
Έχει αρχίσει και ανθίζει το άθλημα του ορεινού τρεξίματος μεγάλων αποστάσεων στη χώρα μας. Τα τελευταία 10 χρόνια, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας οργανώνονται αγώνες που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα παρόμοια γεγονότα στο εξωτερικό.

Οι πιο έντονοι και απαιτητικοί ελληνικοί αγώνες υπεραποστάσεων, ανωμάλου και ορεινού δρόμου  είναι οι παρακάτω, χωρίς ν' αποκλείονται και άλλοι που διαφεύγουν μέχρι στιγμής την προσοχή μας:

Το Σπάρταθλον
Ο Φειδιππίδιος δρόμος
Ο δρόμος της Ροδόπης
Ο Άθλος στα Χνάρια του Μίνωα και Ο Μινωικός Άθλος
Ο Ολύμπιος Δρόμος
Το Κρόνιον Πέρασμα
Ο Δόλιχος Αγώνας
Ο Ευχίδιος Άθλος
Ο δρόμος του Μετσόβου (Ursa trail)
Ο αγώνας Ζαγορίoυ (Zagori Race)

Το πως θα πρέπει κάποιος να προπονείται για να μπορεί εύκολα να ανεβαίνει τις ανηφοριές χωρίς να εξαντλείται, περιγράφεται σε ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο ενός Έλληνα προπονητή.

" Ο πρώτος παράγοντας επιλογής της τεχνικής προπόνησης είναι η μορφή του αγώνα για τον οποίο προετοιμαζόμαστε. Είναι προφανές ότι διαφορετική θα είναι η προπόνηση όταν ετοιμαζόμαστε για αγώνες μεγάλης διάρκειας και δυσκολίας σε σχέση με μικρότερες κούρσες πιο γρήγορες, και όσο αναφορά την διάρκεια της προσπάθειας και όσον αφορά τους ρυθμούς τρεξίματος.

Επίσης διαφορετική θα είναι η προπόνηση στην ανηφόρα, αν πρόκειται να προετοιμαστούμε για αγώνα με συνεχόμενη παρατεταμένη ανηφόρα σε σχέση με διαδρομές που κυριαρχούν οι εναλλαγές ανηφορικών και κατηφορικών κομματιών. Το τρέξιμο στην ανηφόρα που προσανατολίζεται σε αγώνες ορεινού τρεξίματος σε κάθε περίπτωση σημαίνει επίσης και προσαρμογή της προσπάθειας σε εδάφη με χαρακτηριστικά και κλίσεις συνεχώς εναλλασσόμενα."

Εκτίμηση του εδάφους λοιπόν!

Διαβάστε τις οδηγίες που δίνει

Πηγή
Αν θέλετε να μάθετε και τι λέει για τις  κατηφόρες πιέστε εδώ.


Ανιχνευτής




Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Πολεμιστές της ειρήνης

Πηγή
Παλιά ελληνική ταινία που άδικα ξεχάστηκε! Είναι μια συμπυκνωμένη εκδοχή της τηλεοπτικής σειράς «Η πρώτη γραμμή» που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ το 1971.

Η ταινία αφηγείται τις περιπέτειες και τις προσωπικές ιστορίες μιας διμοιρίας Ελλήνων στρατιωτών. Το συγκεκριμένο τμήμα, κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου, μάχεται πίσω από τις γραμμές του εχθρού, αναλαμβάνοντας επικίνδυνες αποστολές.

Δείτε τη πιέζοντας: ΕΔΩ






Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Μεταπτυχιακές σπουδές Στρατιωτικής Φυσικής Αγωγής

Πηγή
Η είδηση ακούγεται πολύ καλή. Στο ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα λειτουργήσει τμήμα μεταπτυχιακών σπουδών για στρατιωτικούς.  Το όνομα του προγράμματος είναι: "Εφαρμοσμένη Κινησιολογία στις Ένοπλες Δυνάμεις" και θα βγάζει καλά ενημερωμένους προπονητές, επάνω στις απαιτήσεις ενός μαχητή. 

Και δεν σταματάει μόνο εκεί! Επεκτείνεται και σε θέματα διατήρησης της σωματικής και ψυχικής υγείας. Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο ηλεκτρονικής εφημερίδας, θεωρείται το μοναδικό στο είδος του πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών που προσφέρεται από πανεπιστημιακό ίδρυμα σ' όλο τον κόσμο!

Πηγή
Αυτό που προκαλεί εντύπωση όμως είναι ότι δεν υπάρχει κάποια πληροφορία σε ιστοσελίδες των Γενικών Επιτελείων, αφού το συγκεκριμένο τμήμα αφορά τη στρατιωτική φυσική αγωγή.

Πάντως απ' ό,τι διάβασα, η όλη οργάνωση έχει γίνει με νόμο! Ας ελπίσουμε ότι θα πετύχει! Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες πιέζοντας το σύνδεσμο: "Εφαρμοσμένη Κινησιολογία στις Ένοπλες Δυνάμεις"

Όσοι ενδιαφέρονται και έχουν τα απαιτούμενα προσόντα, ας σπεύσουν



Ανιχνευτής


Η τεχνολογία που αναζητούν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις


Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, θεωρούνται σαν οι καλύτερα εξοπλισμένες δυνάμεις του κόσμου. Παρ' όλα αυτά, επιθυμούν τεχνολογίες που προς το παρόν είτε δεν υπάρχουν, είτε είναι σε πειραματικό στάδιο ακόμη. Έτσι τουλάχιστον φαίνεται από τη λίστα που έβγαλαν στην δημοσιότητα, για να ζητήσουν από τις ιδιωτικές εταιρείες προτάσεις και προϊόντα.

Και βέβαια, η λίστα δεν δείχνει μόνο, τι νέες τεχνολογικές δυνατότητες επιθυμούν, αλλά και τι δυνατότητες δεν έχουν ακόμη. Επίσης δείχνει το είδος των επιχειρήσεων που τους ενδιαφέρει άμεσα με βάση τις επιδιώξεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς και την πρωταγωνιστική θέση που έχουν πλέον οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση απειλών κατά των ΗΠΑ και στην συμμετοχή τους σε θέατρα επιχειρήσεων σ' όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το  δόγμα τους.

Και όταν οι ειδικές δυνάμεις αποκτήσουν νέα τεχνολογία, αναμενόμενο είναι να διοχετεύεται η τεχνολογία σε δεύτερο χρόνο και στον υπόλοιπο στρατό και σε συμμάχους.

Οι επιχειρησιακές απαιτήσεις τους λοιπόν είναι:

Φορητά τυφέκια Laser  με ρυθμιζόμενη ένταση ακτινοβολίας από επίπεδο απλής ενόχλησης και δυσφορίας, μέχρις επιπέδου θανατηφόρου αποτελέσματος. Με αυτό τον τρόπο το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων, που θα ενεργεί σε περιβάλλον ανταρτοπολέμου, θα μπορεί να προσβάλει τους αντάρτες αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα, εφ'όσον θα υπάρχει άμαχος πληθυσμός θα αποφεύγεται η πρόκληση ακούσιων τραυματισμών και θανάτων.

Μέχρι στιγμής κυκλοφορούν μη θανατηφόρα όπλα όπως  όπλα με  ακτίνες πρόκλησης πόνου, ηχητικά όπλα πρόκλησης ζάλης όπως και όπλα εκπομπής εναλλασσόμενης δέσμης φωτός που πάλι προκαλούν ζάλη και ναυτία. Το μέγεθός τους όμως στην κατηγορία φορητού οπλισμού και ο συνδυασμός τους στο ίδιο όπλο δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.

Συγκαλυμμένο αλεξίσφαιρο γιλέκο. Μέχρι στιγμής τα στρατιωτικά αλεξίσφαιρα γιλέκα επιπέδου III και ΙV είναι ογκώδη και επομένως αποκαλύπτονται εύκολα, ακόμη και αν φέρονται κάτω από πολιτικά ρούχα. Δεν κάνουν για επιχειρήσεις ανορθόδοξου πολέμου, όπου η μεταμφίεση και η ανάμειξη με τον ντόπιο πληθυσμό είναι αναγκαία.

Αυτό που χρειάζεται είναι ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο της ίδιας αντοχής, που να μοιάζει σαν σακάκι με συμβατικό ύφασμα, ή σαν επανωφόρι παρόμοιο με αυτά που φορούν οι ντόπιοι σε κάθε περιοχή. Αλλά το πιο επιθυμητό, είναι το "ενεργειακό αλεξίσφαιρο γιλέκο", που ανάλογα με το θραύσμα ή το βλήμα θα ενεργοποιείται δημιουργώντας μια αόρατη ενεργειακή ασπίδα γύρω από τον χρήστη και θα αποτρέπει την προσβολή του! Επιστημονική φαντασία; Ίσως όχι για πολύ!

Ανιχνευτές ψεύδους. Μικροί φορητοί ανιχνευτές που θα μπορούν να αντιλαμβάνονται αν κάποιος λέει ψέματα με υπέρυθρη ανίχνευση μεταβολής της θερμοκρασίας του ή μέτρησης της διαστολής της κόρης του ματιού ή των πόρων του δέρματος.

Τακτικοί φορητοί βιομετρητές. Δεν είναι μικρό πράγμα να στήνεται ολόκληρη ειδική επιχείρηση για τη σύλληψη υπόπτου τρομοκράτη και στη συνέχεια μετά την μεταφορά του σε περιοχή κράτησης να αποδεικνύεται ότι είναι ο λάθος άνθρωπος. Ένας μικρός φορητός βιομετρητής, που επί τόπου θα εξέταζε το DNA του υπόπτου, θα έλυνε πολλά προβλήματα.

Κλιματιστικές επενδύσεις πολεμικών σκύλων. Φαίνεται περίεργο γι'αυτούς που δεν έχουν την εμπειρία χειρισμού σκύλων  σε περιοχές με υψηλή θερμοκρασία. Σε υψηλή θερμοκρασία οι σκύλοι υπερθερμαίνονται και όταν τους επιβάλλεται να ενεργήσουν είτε για την ανίχνευση εκρηκτικών υλών είτε για περιπολία η ζέστη μπορεί να τους εξοντώσει.

Έτσι υπάρχει η σκέψη κατασκευής ειδικών "κλιματιστικών γιλέκων" που θα δουλεύουν με μπαταρίες ή γενικά με παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια και θα τους διατηρούν δροσερούς σε μια σταθερή θερμοκρασία. Μέχρι στιγμής κάτι ανάλογο υπάρχει για ανθρώπους, χωρίς να έχει ακόμη ευρεία διάδοση.

Ειδικός Ιματισμός παντός καιρού.  Μέχρι σήμερα έχουμε στο στρατό ιματισμό για χειμερινή διαβίωση και ιματισμό για υψηλές θερμοκρασίες, αλλάζοντας κατά περίπτωση στολές. Αυτό που χρειάζεται είναι ειδικές στολές κατασκευασμένες από ειδικά νήματα, που εκτός από την αυτόματη προσαρμογή του χρώματος τους στο περιβάλλον, θα μπορούν παράλληλα να ρυθμίζουν και την διατήρηση της ανάλογης θερμοκρασίας του σώματος.

Ειδικά γυαλιά ειδικών επιχειρήσεων. Πριν από λίγο καιρό είχαμε αναφερθεί στα "έξυπνα γυαλιά" που αναζητούν οι ειδικές δυνάμεις και που ήδη βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο αξιολόγησης. Τα θέλουν όλα σ' ένα, για να βλέπουν, ακούν και να δείχνουν ότι θέλουν μέσα από το δίκτυο διοίκησης και πληροφοριών.

Επί πλέον θέλουν να έχουν laser κατάδειξης στόχου και σκόπευσης, που να μην ανιχνεύονται από άλλες διόπτρες νυκτερινής όρασης που κυκλοφορούν στην αγορά και προμηθεύονται οι αντίπαλοί τους! Επίσης θέλουν θερμικούς καταδείκτες που να δείχνουν θέσεις φιλίων, αλλά να μην είναι ανιχνεύσιμες από εχθρικές νυκτερινές διόπτρες. Προσανατολίζονται στην λύση καταδεικτών ραδιοσυχνοτήτων γι' αυτό το σκοπό.

Όλα αυτά ευελπιστούν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις ότι πολύ σύντομα θα περιέλθουν στις αποθήκες τους. Ήδη η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, (SOCOM) ζήτησε τον προηγούμενο χρόνο, γύρω στα 427 εκατομμύρια δολάρια για  έρευνα και δοκιμές.


Ανιχνευτής

Πηγή